News

Kremlinul acuză România că vrea ”să anuleze cultura rusă”. Lovitura dată Ambasadei Rusiei la București

Regimul de la Kremlin, prin vocea purtătoarei de cuvânt a MAE, Maria Zakharova, acuză autoritățile de la Bucureștiul că încearcă să ”anuleze cultura rusă”.
19.04.2024 | 11:47
Kremlinul acuza Romania ca vrea sa anuleze cultura rusa Lovitura data Ambasadei Rusiei la Bucuresti
Kremlinul acuză România că vrea ”să anuleze cultura rusă”. Lovitura dată Ambasadei Rusiei la București. Foto: Libertatea
ADVERTISEMENT

Concret, Zakharova spune că Ambasada Rusiei la București și-a pierdut dreptul de a închiria mai multe săli de cinema unde, în cadrul unei campanii educaționale, cetățenii români puteau să urmărească mai multe ”capodopere” ale cinematografiei din Rusia. Cu toate acestea, așa cum Europa Liberă scria, aceste filme sunt filme de propagandă ale Moscovei.

Kremlinul acuză România că vrea ”să anuleze cultura rusă”

”Arhiva Națională de Filme a României, din motive politice, a reziliat contractul de închiriere a sălilor de cinema cu Ambasada noastră la București, care, în cadrul unei campanii educaționale, prevedea proiecția închisă a minunatelor filme rusești „Provocarea” și „Vremea Celor Dintâi”. Sunt filme spectaculoase și care afirmă viața, dedicate istoriei și modernității astronauticii”, începe mesajul MAE rus.

ADVERTISEMENT

Mai mult, Ministerul de Externe al Rusiei a acuzat Ministerul Culturii și redacția Europa Liberă că ar fi contribuit decisiv în această tentativă de a ”anula cultura rusă”. Asta, după ce Europa Liberă a scris că Ambsada Rusiei va rula filme de propagandă în cinematografele din București. Cu toate acestea, Rusia dă asigurări că orice încercare de a anula cultura rusă va fi sortită eșecului, astfel că Rusia va permite în continuare artiștilor din toate țările să se facă auziți sau văzuți la Moscova.

”Decizia a fost ”împinsă” prin presa părtinitoare, condusă de redacția locală a „Europei Libere” și de Ministerul Culturii din România. Aceasta este o manifestare tipică a unei încercări de a „anula” cultura rusă. Acest lucru se încadrează în schița generală a acțiunilor Occidentului, care urmărește să impună o cenzură atotcuprinzătoare în lupta împotriva disidenței.

ADVERTISEMENT

Perdanții vor fi cetățenii României, iubitori de cinema care și-au manifestat în repetate rânduri interesul de a prezenta filmele menționate cu traducere în limba română. Acum sunt lipsiți de asta. Încercările de a închide „cortina de fier” în cultura mondială sunt sortite eșecului. La rândul său, Rusia este fidelă principiilor libertății creative și rămâne deschisă artiștilor din toate țările”, a completat Maria Zakharova.

În încheiere, Maria Zakharova i-a anunțat pe români că Rusia nu va răspunde cu aceeași monedă și că va permite cinematografiei românești să își prezinte operele în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Moscova. ”Vom fi bucuroși să facem cunoștință cu realizările cinematografiei românești în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Moscova, care începe în curând”, se mai arată în mesajul MAE Rus.

ADVERTISEMENT

Europa Liberă a scris despre filmele de propagandă ale Rusiei

Conform Europa Liberă, Ambasada Rusiei primise acceptul de a prezenta românilor două filme considerate a fi de propagandă de către experți. Este vorba despre ”Provocarea” (2023) și ”Vremea celor dintâi” (2017). Aceste filme urmau a fi proiectate la Cinema Eforie și Cinema Union pe 19 și 24 aprilie.

În cele din urmă Ministerul Culturii condus de Raluca Turcan a anunțat că Arhiva Națională de Filme a reziliat contractul pentru difuzarea acestor două producții, în urma articolului din Europa Liberă. Roxana Garet, directorul Arhivei Naționale de Filme, se justifica în articolul respectiv și spunea că nu este interesată să facă politică.

ADVERTISEMENT

”Am pus-o la dispoziție (n.r. sala de cinema) din poziția de neutralitate, nu ne angajăm în discursuri politice, rolul nostru este să acordăm egalitate de tratament și egalitate de șanse, la fel, din perspectiva aceasta a accesului egal la cultură, fără să discriminam pe nimeni în raport de contexte politice actuale sau viitoare”, a explicat Garet.

ADVERTISEMENT
Tags: