News

Curs valutar BNR, luni, 13 noiembrie. Moneda euro crește în debut de săptămână. Update

Curs valutar BNR, luni, 13 noiembrie. Banca Națională a României va publica la ora 13.00 noile cotații pentru euro, dolar și celelalte valute importante.
13.11.2023 | 13:06
Curs valutar BNR luni 13 noiembrie Moneda euro creste in debut de saptamana Update
Curs valutar, luni, 13 noiembrie 2023 Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT
13-11-2023
11:06

Curs BNR pentru luni, 13 noiembrie. Leul pierde unități contra monedei euro

În prima zi a săptămânii, leul românesc a pierdut câteva unități în lupta cu moneda euro și lira sterlină. În schimb, dolar american, francul elvețian, precum și valoarea pentru gramul de aur s-au depreciat. 

Iată cotațiile Băncii Naționale a României de luni, 13 noiembrie 2023:

  • Euro: 4.9703 lei
  • Dolarul american: 4.6473 lei
  • Lira sterlină: 5.6924 lei
  • Francul elvețian: 5.1492 lei
  • Gramul de aur: 289.5683 lei
 

Curs valutar BNR, luni, 13 noiembrie. Leul a avut o evoluţie oscilantă săptămâna trecută, cu începutul şi sfârşitul pe plus faţă de moneda euro, dar cu mijlocul săptămânii marcat de scăderi bruşte.

BNR prezintă balanţa de plăţi şi datoria externă în septembrie 2023

Săptămâna pe care o începem se anunţă foarte dinamică pe piaţa financiară, unul dintre evenimentele importante fiind acela că Ministerul Finanţelor organizează patru licitaţii pentru emisiuni de obligaţiuni în sumă totală de peste un miliard de lei.

ADVERTISEMENT

De asemenea, BNR prezintă luni balanţa de plăţi şi datoria externă în septembrie 2023, iar Curtea de Conturi Europeană este aşteptată să publice un raport privind performanţa bugetului UE.

În planul unei eventuale reduceri a dobânzii de politică monetară, care îi afectează direct pe românii cu credite, guvernatorul Mugur Isărescu a fost foarte clar şi a spus că nici nu se pune problema până când nu va observa că inflaţia scade puternic.

ADVERTISEMENT

“Să fie foarte clar. Nu discutăm până când nu vedem că inflaţia se duce bine în jos. Ce facem? Ne apucăm să creăm anticipaţie că relaxăm.

Cea mai proastă combinaţie este să te duci cu rata de politică monetar în jos, să constaţi că inflaţia de fapt nu scade, ci o ia din nou în sus şi să te apuci să o creşti din nou. Nu ne jucăm cu rata de politică monetară. Mai facem jocuri, în anumite limite, cu dobânzile pe piaţă”, a spus Mugur Isărescu.

ADVERTISEMENT

Declaraţia sa vine în contextul în care săptămâna trecută Consiliul de Administraţie al BNR a decis să menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an.

De asemenea, CA al BNR a hotărât păstrarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an şi a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6% pe an şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

ADVERTISEMENT

Dobânda cheie a rămas nemodificată din luna ianuarie a acestui an, când BNR a crescut rata dobânzii la 7% pe an, de la 6,75% pe an.

“Deciziile CA al BNR vizează readucerea durabilă a ratei anuale a inflaţiei în linie cu ţinta staţionară de 2,5 la sută ą1 punct procentual, inclusiv prin ancorarea anticipaţiilor inflaţioniste pe termen mediu, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creşteri economice sustenabile.

În contextul actual, mixul echilibrat de politici macroeconomice şi implementarea de reforme structurale inclusiv prin utilizarea fondurilor europene care să stimuleze potenţialul de creştere pe termen lung sunt esenţiale pentru menţinerea stabilităţii macroeconomice şi întărirea capacităţii economiei româneşti de a face faţă unor evoluţii adverse”, se arată într-un comunicat al băncii centrale.

ADVERTISEMENT