News

Curs valutar BNR, luni, 27 noiembrie 2023. Euro și dolarul, deprecieri în debut de săptămână. Update

După o apreciere constantă în ultimele săptămâni, moneda euro a suferit o depreciere în ședința de vineri. BNR a anunțat noile cotații la ora 13.00
27.11.2023 | 13:05
Curs valutar BNR luni 27 noiembrie 2023 Euro si dolarul deprecieri in debut de saptamana Update
BNR anunță la ora 13.00 noile cotații pentru principalele monede. Sursa foto: Unsplash.com
ADVERTISEMENT
27-11-2023
11:04

Curs valutar BNR, luni, 27 noiembrie

Luni, Banca Națională a României a anunțat noile cotații pentru cele mai importante monede. Toate cele patru valute importante au pierdut teren în lupta cu leul românesc. Doar gramul de aur a avut o zi pe plus.

Iată cotațiile Băncii Naționale a României de luni, 27 noiembrie, 2023:

  • Euro: 4.9702 lei
  • Dolarul american: 4.5369 lei
  • Lira sterlină: 5.72550 lei
  • Francul elvețian: 5.1561 lei
  • Gramul de aur: 293.8593 lei

Banca Națională a României (BNR) va anunța luni, 27 noiembrie, noile cotații de schimb pentru principalele monede internaționale. Principala întrebare va privi evoluția monedei euro care vineri, după o apreciere continuă în ultimele săptămâni, a suferit o depreciere semnificativă.

Cum va evalua moneda euro?

În ultima ședință de săptămână trecută, din ziua de vineri 24 noiembrie, BNR a stabilit cotația pentru moneda euro la 4.9703 lei, în ușoară depreciere față de cursul din ziua precedentă când era cotată la 4.9710 lei, unde crescuse față de ziua de joi, când fusese cotată al 4.9707 lei.

ADVERTISEMENT

Cursul leu-euro s-a menținut stabil de la începutul acestui an, atunci când euro era cotat la 4.9273 lei. De atunci, moneda europeană s-a apreciat constant în raport cu leul românesc, ajungând la valoarea de 4.9703, însă per total cursul a rămas stabil. De altfel, BNR a anunțat că unul dintre obiectivele prioritare este menținerea stabilității cursului de schimb în raport cu euro.

„Nu poţi să te joci cu cursul de schimb, nu poţi să laşi să se mişte (cum vrea piaţa -n.r.). La români încrederea se bazează deocamdată pe cursul de schimb”, declara guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferințe despre politica monetară a BNR din 28 septembrie. La acea dată, Isărescu a susținut că deprecierea cursului de la 4,82 la 4,94 lei/euro „a fost o problemă”.

ADVERTISEMENT

În ultimele trei luni, moneda euro s-a tranzacționat la valorile medii de 4.9409, pentru luna august, 4.9657, pentru luna septembrie și 4.9682 lei pentru luna septembrie. În aceleași luni, valorile maxime atinse de euro au fost de 4.9521, în luna august, 4.9749 lei în luna septembrie și 4.9752 lei în luna octombrie.

Stabilitatea cursului leu-euro, prioritatea BNR

În ultimele trei luni, valorile minime la care a fost cotată moneda euro au fost de 4.9334 lei în august, 4.9440 lei în luna septembrie și 4.9627 lei în luna octombrie. De altfel, revenind la diferitele semnale pe care guvernatorul Mugur Isărescu le-a lansat în ultimul an, șeful BNR a subliniat că obiectivul Băncii Naționale este de a menține cursul euro sub 5 lei.

ADVERTISEMENT

„Un euro va rămâne sub 5 lei atât timp cât va fi nevoie. Nu poţi să dai drumul la un instrument de control când ai războiul la uşă”, declara Mugur Isărescu anul trecut. „În România nu sunt multe ancore în care publicul să aibă încredere. Asta ne mai lipsea: să scăpăm de sub control cursul valutar”, sublinia acesta, într-o perioadă în care rata inflației în România ajunsese la peste 15%.

În luna februarie a acestui an, Isărescu s-a referit încă o dată la stabilitatea cursului euro-leu, pronunțându-se împotriva deprecierii leului ca metodă pentru reducerea deficitului de balanță comercială. „Teoria se aplică cu mare atenţie.

ADVERTISEMENT

Adică deprecierea cursului corectează deficitul comercial şi al balanţei de plăţi în anumite situaţii. În alte situaţii creează un cerc vicios şi eu cred că am făcut bine nu am lăsat cursul să se deprecieze în această perioadă. Ne-au ajutat şi intrările de capital, este adevărat. Până la urmă soldul l-aţi văzut, ne-a crescut rezerva cu câteva miliarde bune de euro. N-am avut o deteriorare a rezervelor”, declara guvernatorul BNR.

ADVERTISEMENT