Moneda euro înregistrat o depreciere la cursul BNR din prima zi a săptămânii. În schimb, dolarul de peste ocean s-a apreciat față de leul românesc, la fel ca francul elvețian.
Iată cotațiile Băncii Naționalei a României de luni, 3 aprilie:
Curs valutar BNR. Banca Națională a României va actualiza, așa cum o face zilnic, la ora 13:00, cursul valutar. Dolarul pare să nu-și mai revină în ultima perioadă, după mai multe luni când a oscilat în jurul valorii de 5 lei și chiar a depășit această valoare. Cu toate acestea, e puțin probabil ca dolarul să reușească să mai depășească pragul psihologic de 5 lei în 2023.
FANATIK vă prezintă acest curs valutar, precum și cotațiile ultimelor două zile pentru pricipalele monede. Dolarul american e tot mai departe ca valoare de moneda euro și nu pare capabil să-și mai revină, cel puțin nu în viitorul apropiat. Valoarea principalelor valute europene va fi raportată zilnic, după ora 13:00, în clipa în care BNR anunță cotațiile oficiale pentru ziua în curs.
Vineri, 31 martie, moneda unică europeană a câștigat 0.0006 unități în fața leului românesc, ajungând la o valoare de 4.9491 lei. Moneda euro se distanțează, astfel, de dolarul american, care valorează 4.5463 lei. Cu toate acestea, lupta dintre dolar și moneda euro rămâne interesantă și e studiată cu atenție de specialiști.
Maximul istoric atins de principala monedă europeană a fost raportat în 22 septembrie 2021, când moneda valora aproape 5 lei, mai exact 4.9495 de lei. Deși în acest moment moneda euro pare departe de pragul psihologic de 5 lei, este greu e spus dacă aceasta va fi sau nu atins în 2023.
Spre deosebire de euro, dolarul a pierdut în valoare, fiind vorba de 0.0082 de unități în raport cu leul. Dolarul e cotat acum la 4.5463 lei, o valoare sub cea a monedei euro. De remarcat că dolarul nu reușește în ultima perioadă să mai atingă valoarea de 4.7 lei.
Mai mult, trebuie remarcat cum dolarul se menține mult sub pragul de 5 lei, pe care reușise să-l depășească sporadic în finele anului 2022. Specialiștii nu se așteaptă ca dolarul american să depășească din nou acest prag psihologic, însă e imposibil de prezis dacă o va face, sau nu.
La fel ca și dolarul american, Francul elvețian a pierdut 0.0153 de lei în valoare, și e tot mai departe de pragul psihologic de 5.2 lei, atins în luna octombrie, la o valoare de 4.9573 de lei. Totuși, francul elvețian forțează revenirea peste valoarea de 5 lei în următoarele luni, însă rămâne de văzut dacă va reuși acest lucru.
Lira sterlină e tot mai departe de pragul psihologic de 6 lei, cu toate că a câștigat 0.0017 de unități în raport cu leul românesc, ajungând la 5.6256 de lei. Specialiștii vor să vadă dacă lira sterlină va depăși pragul psihologic de 6 lei în acest an, însă acest scenariu pare puțin probabil, cel puțin în acest moment.
Gramul de aur a câștigat în valoare 1.2975 lei și este cotat la 289.4390 de lei, fiind tot mai aproape de valoarea maximă înregistrată în 7 martie 2022, când valora 293.9846 lei. Deși această valoare pare greu de egalat în următoarele luni, specialiștii cred că un gram de aur va oscila, totuși, între valori cuprinse între 265 și 290 de lei până spre finele anului 2023.
BNR va actualiza în fiecare zi cursul valutar, cu excepția zilelor de weekend. Românii pot afla, așadar, în fiecare zi la ora 13:00 cum au evoluat principalele cotații ale monedelor lumii, precum și cotația gramului de aur, luată în considerare de specialiștii din întreaga lume pentru diverse tranzacții.