News

Curtea de Conturi a găsit nereguli la primăria lui Nicușor Dan. Amenzi ”pe persoană fizică”, plătite din bugetul municipalității

Curtea de Conturi a României atrage atenția, într-un raport de audit financiar, că 16 amenzi acordate de ISC primarului Nicușor Dan au fost suportate din bugetul municipalității.
23.04.2024 | 16:28
Curtea de Conturi a gasit nereguli la primaria lui Nicusor Dan Amenzi pe persoana fizica platite din bugetul municipalitatii
Nicușor Dan trebuie să justifice cheltuirea din banii publici pentru plata amenzilor încasate de la ISC / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Nicușor Dan are termen până la data de 30 iunie 2024 de la Curtea de Conturi a României pentru a lămuri situația celor 16 amenzi primite de la Inspectoratul de Stat în Construcții, pe care care le-a achitat din bugetul municipalității. Raportul arată că respectivele sume ar fi trebuit incluse temporar în ”contul 474 – Cheltuieli în curs de clarificare”.

Nicușor Dan trebuie să lămurească situația amenzilor până la 30 iunie

Un raport financiar de audit pentru anul 2022, emis la data de 12 aprilie 2024, sesizează că suma de 47.403.359 lei, reprezentând penalități, despăgubiri, cheltuieli de executare silită, cheltuieli de judecată sau amenzi, a fost înregistrată direct la rubrica de cheltuieli, ”fără efectuarea unei cercetări a cauzelor și fără stabilirea eventualelor răspunderi, contrar prevederilor legale”.

ADVERTISEMENT

O parte din această sumă, respectiv 76.000 de lei, reprezintă ”amenzi aplicate de reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții unei persoane fizice din cadrul Primăriei Generale și suportat direct pe cheltuielile Municipiului București”.

Nicușor Dan, amendat de 19 ori de către ISC, în cursul anului 2022

Cu toate că raportul a anonimizat numele contravenientului, acesta nu este prea dificil de identificat. La solicitarea FANATIK, reprezentanții ISC au transmis că în cursul anului 2022, Primarul General al Capitalei a primit amenzi în valoare totală de 125.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor legale la emiterea certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construcții, nereguli constatate cu ocazia unor controale realizate prin sondaj.

ADVERTISEMENT

O mare parte din procesele verbale îl indică pe Nicușor Dan drept contravenient în nume personal, motiv pentru care acesta s-a văzut nevoit să conteste amenzile în instanță în dublă calitate: de autoritate executivă și de persoană fizică.

Practic, Inspectoratul de Stat în Construcții ar fi vrut ca amenzile respective să fie suportate de Nicușor Dan din salariul propriu, însă acesta s-a luptat în instanță să dovedească, în afară de faptul că a fost amendat abuziv, și că pretinsele contravenții au fost săvârșite exclusiv în calitate de primar general.

ADVERTISEMENT

În perioada decembrie 2021 – noiembrie 2022, Nicușor Dan a fost amendat de 19 ori, cu sume cuprinse între 1.000 și 20.000 de lei, de către ISC. ”Amenzile au fost achitate de domnul Dan Nicușor Daniel în integralitate, acesta contestându-le ulterior în instanță”, se arată în răspunsul ISC pentru FANATIK, la începutul anului 2023.

Pentru a fi clar cine plătește amenda, inspectorii ISC au trecut CNP-ul lui Nicușor Dan pe procesele verbale

Sentințele judecătorilor nu au fost unitare. Unele amenzi au fost anulate sau diminuate de instanță, altele au rămas în vigoare. Și în privința calității contravenientului, magistrații au avut păreri împărțite.

ADVERTISEMENT

Într-un litigiu finalizat pe fond la Judecătoria Sectorului 5 se arată că, de vreme ce procesul verbal are trecut CNP-ul lui Nicușor Dan, este evident că amenda a fost acordată ”pe persoană fizică”.

”Astfel, deși sunt completate datele de identificate ale persoanei fizice Dan Nicușor Daniel, având în vedere structura formularului tipizat, care permite doar alegerea între persoana fizică și persoana juridică sancționată, instanța apreciază că, de vreme ce instituția Primarului Capitalei nu este înzestrată cu personalitate juridică, agentul constatator a procedat în mod legal astfel”, se arată în motivarea instanței.

Într-un alt caz, aceeași instanță a decis, în noiembrie 2022, că Nicușor Dan trebuie să plătească din propriul buzunar o amendă de 6.000 de lei.

”În cauză, potrivit menţiunii din procesul verbal de contravenţie seria A nr. 0006434/21.01.2022, de la pct. 3, rezultă că are calitate de contravenient persoana fizică Dan Nicușor Daniel, iar împrejurarea că la rubrica semnătură contravenient este menţionată şi calitatea acestuia, în opinia instanţei este lipsită de relevanţă sub acest aspect”, se arată în decizie.

Judecător: ”Primarul plătește, nu persoana fizică”

Tot Judecătoria Sectorului 5 a stabilit, într-un al treilea dosar, că primarul a acționat în calitatea sa de autoritate executivă, și că nu i se poate imputa plata din propriul salariu.

”În cazul de față, instanța reține că prin procesul-verbal contestat a fost sancționat fără putere de tăgadă Primarul Municipiului București, în calitate de autoritate executivă competentă să elibereze certificate de urbanism, conform art. 4 din Legea nr. 50/1991, iar nu persoana fizică ce ocupă funcția de Primar General al Municipiului București”, spun judecătorii.

Curtea de Conturi atrage atenția că trebuie găsite ”persoanele responsabile” pentru plata acestor sume

Curtea de Conturi spune, însă, că aceste lucruri trebuie lămurite pentru că ar putea reprezenta o ”denaturare a situațiilor financiare consolidate” prin diminuarea capitalurilor și majorarea cheltuielilor operaționale și scăderea rezultatului patrimonial al exercițiului.

Astfel, până la data de 26 iunie 2024, municipalitatea trebuie să prezinte un rezultat al cercetării cauzelor care au dus la plata sumei totale de 47.403.359 lei și ”stabilirea eventualelor persoane responsabile pentru plata acestor sume”.

Raportul Curții de Conturi mai indică și existența unei amenzi contravenționale de 1.000 de lei, aplicate de Ministerul de Finanțe, care a fost, de asemenea, suportată direct de la bugetul Municipiului București, în loc să fie înregistrat în contul de cheltuieli ”în curs de clarificare”.

Nicușor Dan, în război total cu ISC

Documentul scoate la iveală o lipsă de comunicare între structurile organizatorice la nivelul aparatului propriu al Primarului General, precum și neaplicarea corespunzătoare a prevederilor legale în domeniu, privind efectuarea înregistrărilor în evidența contabilă a acestor sume.

Războiul ISC – Nicușor Dan a continuat și în 2023, numărul litigiilor ajungând la 38 la finalul anului trecut, potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul de Stat în Construcții. ”Avem o instituție care nu funcționează, Inspectoratul de Stat în Construcții. Nu funcționează de ani de zile. Și mai este și răuvoitoare. Nu face nimic”, spunea Nicușor Dan, în urmă cu câțiva ani.

FANATIK a încercat să ia legătura cu Nicușor Dan, însă acesta nu a răspuns apelurilor noastre.

ADVERTISEMENT
Tags: