News

Cutremur de 4,9 în Oltenia. Elevii şcolilor din Târgu Jiu au fost evacuaţi

Oltenia a fost zguduită luni după-amiază de un nou cutremur. Este cel mai mare seism după cel cu magnitudinea de 5,7, de luna trecută.
20.03.2023 | 16:20
Cutremur de 49 in Oltenia Elevii scolilor din Targu Jiu au fost evacuati
Cutremur în Gorj, cel mai mare după 14 martie
ADVERTISEMENT

Un cutremur cu magniturdinea 4,9 a avut loc luni după-amiază în Oltenia, cu epicentrul în judeţul Gorj, la 20 km de municipiul Târgu Jiu. Seismul a fost resimţi în mai multe oraşe, iar elevii de la şcolile din Târgu Jiu au fost evacuaţi.

Staţii noi pentru monitorizarea cutremurelor, în Gorj

Cutremurul s-a produs la ora 16.02. Institutul Naţional de Fizică a Pământului a transmis un comunicat în care localizează cutremurul la 47 km vest de Focsani, 54 km nord de Buzău, 68 km sud-est de Sfantu-Gheorghe, 76 km est de Braşov, 86 km nord-est de Ploieşti.

ADVERTISEMENT

“În ziua de 20.03.2023, 16:02:17 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.9, la adâncimea de 16.1 km”, a transmis Institutul Naţional de Fizică a Pământului.

Elevii din mai multe școli din municipiul Târgu Jiu au fost evacuați din sălile de clasă, scrie presa locală. Anterior, la mijlocul lunii trecute, două cutremure cu magnitudinea peste 5 s-au produs tot în judeţul Gorj, acestea fiind urmate de sute de replici  a căror intensitate a scăzut constant, astfel că seismul de luni este cel mai mare după 14 februarie.

ADVERTISEMENT

Acest ultim cutremur s-a produs la câteva ore după anunţul Institutului Național pentru Fizica Pământului că vor fi montate noi stații pentru monitorizarea seismelor la nivelul județului Gorj. Potrivit lui Constantin Ionescu, directorul INFP, este vorba de stații noi care vor monitoriza emisiile de radon, un gaz care este considerat „precursor” al cutremurelor. Acesta este eliberat din scoarța terestră în urma mișcărilor latente. Este vorba de o tehnologie experimentală.

Radonul este un gaz radioactiv, incolor și inodor, se găsește în sol în unele zone ale Pământului și provine din descompunerea uraniului sau radiului din roci. El se ridică apoi în atmosferă și poate fi absorbit în locuințe prin porii materialelor de construcții. Radonul nu produce efecte nocive pentru ființe și plante în atmosferă, deoarece rezultă concentrații nesemnificative.

ADVERTISEMENT

Cele mai afectate pot fi subsolurile neaerisite ale clădirilor, dar și locuințele și spațiile de utilitate publică în cazul în care nu sunt luate măsuri de prevenție. În urma măsurătorilor gazului respectiv cu ajutorul noilor stații, se vor încerca unele corelații între emisiile crescute de radon și posibilitatea producerii unor cutremure.

Cel mai puternic cutremur din zona Olteniei s-a produs pe 14 februarie şi a avut o magnitudine de 5,7. Cinci persoane au avut nevoie la vremea respectivă de intervenția medicilor din cauza atacurilor de panică. Alte două au fost uşor rănite de elemente de construcţie desprinse. Unul dintre răniţi se afla în incinta Primăriei Târgu Jiu. Victimele au traumatisme cranio-cerebrale minore, iar una dintre ele are şi un traumatism dorso-lombar minor.

ADVERTISEMENT

În plus, cinci blocuri de locuit au fost afectate: două din Târgu Jiu şi trei din Bumbeşti Jiu, Ele vor fi expertizate pentru a se stabili dacă prezintă pericol pentru locatari. De asemenea, seismul din 14 februarie a produs pagube la patru sedii de instituţii: Primăria Târgu Jiu, Prefectura Gorj, Direcţia de Evidenţa Populaţiei şi biserica din centrul oraşului precum şi două spaţii comerciale.

ADVERTISEMENT
Tags: