News

Cutremur de magnitudine însemnată în Vrancea, duminică dimineaţă. În ce zone a fost resimţit cel mai tare

Cel mai puternic cutremur din zona Vrancea, consemnat în iulie, a avut loc duminică dimineaţă. A fost al doilea cel mai puternic seism din această lună, în România.
30.07.2023 | 09:31
Cutremur de magnitudine insemnata in Vrancea  duminica dimineata In ce zone a fost resimtit cel mai tare
Cutremur în Vrancea, pe 30 iulie
ADVERTISEMENT

Un cutremur cu magnitudinea de 4,1 a avut loc duminică dimineața în zona seismică Vrancea. Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), seismul s-a produs la ora 7.20, la o adâncime de 123,1 km.

23 de cutremure în iulie, în România

Cutremurul, de intensitate II, a fost localizat la 38 km vest de Focşani, 66 km nord de Buzău, 72 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 85 km est de Braşov, 92 km sud-vest de Bârlad şi 93 km sud de Bacău.

ADVERTISEMENT

Cutremurul de duminică a fost cel de-al 23-lea produs în România pe parcursul lunii iulie, seismele anterioare având magnitudini cuprinse între 2 şi 4,2 pe Richter.

În ceea ce priveşte cel mai puternic cutremur din acest an, acesta a avut magnitudinea 5,7 şi s-a produs pe 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de numai 6,3 kilometri.

ADVERTISEMENT

INCDFP aminteşte că pe teritoriul Romaniei, zona seismogenă cu cel mai ridicat potenţial distructiv este situată în litosfera subcrustală, la curbura Carpaţilor Orientali, în regiunea Vrancea.

Pe lângă aceasta, există câteva zone de surse seismice superficiale, de importanţă locala pentru hazardul seismic, după cum aminteşte Mircea Radulian. Esdte vorba de zonele Est – vrânceană, Făgăraş – Câmpulung, Danubiană, Banat, Crişana – Maramureş, depresiunea Bârlad, depresiunea Predobrogeană, falia Intramoesică şi depresiunea Transilvaniei.

ADVERTISEMENT

Regiunea Vrancea, unde a avut loc şi cutremurul de duminică dimineaţă, este o zona seismică de convergenţă continentală, situată la contactul a trei plăci tectonice, respectiv placa est-europeană, subplăcile Intra-Alpină şi Moesică.

“Rata de producere a cutremurelor puternice – între unu şi şase evenimente cu magnitudine Mw > 7.0 pe secol – într-un volum focal extrem de restrâns implică un nivel înalt al ratei deformarii relative/specifice (~3.5×10-7 an-1). Procesul tectonic la adancime apare ca decuplat, în mare masură, de tectonică în crustă”, transmite INCDFP.

ADVERTISEMENT

În ultimii 500 de ani se poate constata că au avut loc aproximativ 2-3 cutremure majore pe secol în zona Vrancea – la diferențe de la câțiva ani la câțiva zeci de ani. Cel mai puternic dintre ele, de magnitudine 7,9, a fost consemnat pe 26 octombrie 1802.

ADVERTISEMENT
Tags: