News

Un nou cutremur în România. În ce zonă a fost resimțit și ce magnitudine a avut seismul

România a fost lovită de un nou cutremur, însă de această dată nu este vorba despre un cutremur semnificativ, care ar putea provoca daune însemnate.
12.07.2023 | 13:27
Un nou cutremur in Romania In ce zona a fost resimtit si ce magnitudine a avut seismul
Un nou cutremur în România. Foto: MAI
ADVERTISEMENT

Așadar, conform Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului INCDFP, cutremurul s-a produs la ora 12:12 în Zona Seismică Vrancea. Nu au fost semnalate victime sau distrugeri materiale, în condițiile în care INFP vorbește despre un cutremur considerat ”slab”.

Un nou cutremur în România

”Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului INCDFP transmite: În ziua de 12 Iulie 2023, la ora 12:12:57 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICĂ VRANCEA, VRANCEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.6, la adâncimea de 129.9 km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 42km V de Focșani, 58km N de Buzău, 71km E de Sfântu-Gheorghe, 81km E de Brașov, 92km NE de Ploiești”, au anunțat specialiștii.

ADVERTISEMENT

În urmă cu trei zile, un cutremur cu magnitudinea de peste 4 s-a produs în zona Transilvania. ”În ziua de 07.07.2023, 15:23:10 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZĂU un cutremur mediu cu magnitudinea EWS 4.1, la adâncimea de 153.875 km. Cutremurul s-a produs la 55km SE de Sfântu-Gheorghe, 58km V de Focșani, 64km E de Brașov, 64km NV de Buzău, 85km N de Ploiești”, anunțau specialiștii.

Cu siguranță românii, în special locuitorii din București, așteaptă cu sufletul la gură un mare cutremur asemănător celui din 1977 să lovească din țara noastră. Din păcate acest scenariu e inevitabil și se pune doar problema generației de români care va trăi acest dezastru natural.

ADVERTISEMENT

Momentan, specialiștii cred că nu ar trebui ca oamenii să aibă emoții mai devreme de 2040, lucru confirmat de profesorul Gheorghe Mărmureanu, probabil cel mai cunoscut personaj din domeniu. Cu toate acestea, chiar și profesorul Mărmureanu recunoaște că e aproape imposibil de prezis când va fi marele cutremur.

”În jur de 2040 este posibil să avem în România un cutremur foarte mare. E greu să spui cu exactitate, să vorbești despre o ciclicitate. Trebuie să vorbești despre săptămâna, ziua, ora și anul. Nimeni nu este capabil să spună lucrul acesta cu exactitate.

ADVERTISEMENT

Cutremurele noastre sunt puternic afectate de mișcarea Africii. Aceste cutremure care sunt se întâmplă din cauză că Africa se deplasează către Nord. Marea Mediterană va dispărea în câteva sute de mii de ani”, explica Mărmureanu pentru FANATIK.

Pe lângă această grijă, românii sunt stresați în ultima perioadă de o serie de cutremure care lovesc Oltenia și Banatul, cutremure inexplicabile pentru că, spre deosebire de zona seismică Vrancea, în zona Aradului sau a orașului Târgu Jiu nu exista o activitate tectonică semnificativă în trecut.

ADVERTISEMENT

Mihai Diaconescu, un specialist al INFP, a încercat să liniștească populația și să explice ce se întâmplă cu aceste cutremure din Târgu Jiu. ”În primul rând, eu am fost în Târgu Jiu ieri și în satele limitrofe. M-am plimbat și prin Târgu Jiu, am intrat și în cele două biserici avariate – ele fiind singurele care sunt serios avariate și necesită o consolidare făcută cu simț de răspundere.

În rest, că s-a mai prăbușit un coș, un colț – nu sunt niște pagube majore. Sperietura este mare pentru că populația a fost obișnuită cu ideea că acolo nu se petrec cutremure. Fals. Acolo s-au petrecut cutremure: În 1943 – cutremur peste 5; În 1966 – cutremur peste 4; În 2022 – cutremur peste 4. Ce a fost surprinzător la această secvență seismică este magnitudinea mai mare decât de obicei. Deci dacă anul trecut la cutremurul de 4 am spus că este în seismicitatea zonei, anul acesta trebuie să recunoaștem cinstit că aceste două cutremure de peste 5 nu sunt în seismicitatea zonei – sunt mai mari decât de obicei”, a declarat Diaconescu în urmă cu mai multe luni.

ADVERTISEMENT