News

Un nou cutremur în România. În ce zonă a fost resimțit și ce magnitudine a avut seismul

România a fost lovită de un nou cutremur, însă de această dată nu este vorba despre un cutremur semnificativ, care ar putea provoca daune însemnate.
12.07.2023 | 13:27
Un nou cutremur in Romania In ce zona a fost resimtit si ce magnitudine a avut seismul
Un nou cutremur în România. Foto: MAI
ADVERTISEMENT

Așadar, conform Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului INCDFP, cutremurul s-a produs la ora 12:12 în Zona Seismică Vrancea. Nu au fost semnalate victime sau distrugeri materiale, în condițiile în care INFP vorbește despre un cutremur considerat ”slab”.

Un nou cutremur în România

”Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului INCDFP transmite: În ziua de 12 Iulie 2023, la ora 12:12:57 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICĂ VRANCEA, VRANCEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.6, la adâncimea de 129.9 km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 42km V de Focșani, 58km N de Buzău, 71km E de Sfântu-Gheorghe, 81km E de Brașov, 92km NE de Ploiești”, au anunțat specialiștii.

ADVERTISEMENT

În urmă cu trei zile, un cutremur cu magnitudinea de peste 4 s-a produs în zona Transilvania. ”În ziua de 07.07.2023, 15:23:10 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZĂU un cutremur mediu cu magnitudinea EWS 4.1, la adâncimea de 153.875 km. Cutremurul s-a produs la 55km SE de Sfântu-Gheorghe, 58km V de Focșani, 64km E de Brașov, 64km NV de Buzău, 85km N de Ploiești”, anunțau specialiștii.

Cu siguranță românii, în special locuitorii din București, așteaptă cu sufletul la gură un mare cutremur asemănător celui din 1977 să lovească din țara noastră. Din păcate acest scenariu e inevitabil și se pune doar problema generației de români care va trăi acest dezastru natural.

ADVERTISEMENT

Momentan, specialiștii cred că nu ar trebui ca oamenii să aibă emoții mai devreme de 2040, lucru confirmat de profesorul Gheorghe Mărmureanu, probabil cel mai cunoscut personaj din domeniu. Cu toate acestea, chiar și profesorul Mărmureanu recunoaște că e aproape imposibil de prezis când va fi marele cutremur.

”În jur de 2040 este posibil să avem în România un cutremur foarte mare. E greu să spui cu exactitate, să vorbești despre o ciclicitate. Trebuie să vorbești despre săptămâna, ziua, ora și anul. Nimeni nu este capabil să spună lucrul acesta cu exactitate.

ADVERTISEMENT

Cutremurele noastre sunt puternic afectate de mișcarea Africii. Aceste cutremure care sunt se întâmplă din cauză că Africa se deplasează către Nord. Marea Mediterană va dispărea în câteva sute de mii de ani”, explica Mărmureanu pentru FANATIK.

Pe lângă această grijă, românii sunt stresați în ultima perioadă de o serie de cutremure care lovesc Oltenia și Banatul, cutremure inexplicabile pentru că, spre deosebire de zona seismică Vrancea, în zona Aradului sau a orașului Târgu Jiu nu exista o activitate tectonică semnificativă în trecut.

ADVERTISEMENT

Mihai Diaconescu, un specialist al INFP, a încercat să liniștească populația și să explice ce se întâmplă cu aceste cutremure din Târgu Jiu. ”În primul rând, eu am fost în Târgu Jiu ieri și în satele limitrofe. M-am plimbat și prin Târgu Jiu, am intrat și în cele două biserici avariate – ele fiind singurele care sunt serios avariate și necesită o consolidare făcută cu simț de răspundere.

În rest, că s-a mai prăbușit un coș, un colț – nu sunt niște pagube majore. Sperietura este mare pentru că populația a fost obișnuită cu ideea că acolo nu se petrec cutremure. Fals. Acolo s-au petrecut cutremure: În 1943 – cutremur peste 5; În 1966 – cutremur peste 4; În 2022 – cutremur peste 4. Ce a fost surprinzător la această secvență seismică este magnitudinea mai mare decât de obicei. Deci dacă anul trecut la cutremurul de 4 am spus că este în seismicitatea zonei, anul acesta trebuie să recunoaștem cinstit că aceste două cutremure de peste 5 nu sunt în seismicitatea zonei – sunt mai mari decât de obicei”, a declarat Diaconescu în urmă cu mai multe luni.

ADVERTISEMENT
Cum negociază părinţii darul pentru profesoară pe WhatsApp. Cei care nu dau bani...
Cum negociază părinţii darul pentru profesoară pe WhatsApp. Cei care nu dau bani sunt pârâţi la doamna
FOTO Transformarea fizică a lui Pep Guardiola
FOTO Transformarea fizică a lui Pep Guardiola
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Ce obicei săptămânal au Cristi Borcea și milionarul care și-a înșelat 16 ani...
Ce obicei săptămânal au Cristi Borcea și milionarul care și-a înșelat 16 ani soția cu cea mai cunoscută amantă din România
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Cum a reacționat Aspazia, bunica lui Cătălin Bordea, când a aflat că nepotul...
Cum a reacționat Aspazia, bunica lui Cătălin Bordea, când a aflat că nepotul ei a fost înșelat de soție. 𝐑𝐄𝐀𝐂𝐓̦𝐈𝐀 𝐀𝐌𝐔𝐙𝐀𝐍𝐓𝐀̆
Anunț teribil despre Ion Iliescu! Adevărul despre execuția soților Ceaușescu
Anunț teribil despre Ion Iliescu! Adevărul despre execuția soților Ceaușescu
Horoscopul lui Dom’ Profesor – 8 decembrie 2023. Expansiunea Universului
Horoscopul lui Dom’ Profesor – 8 decembrie 2023. Expansiunea Universului
Gheorge Turda tună și fulgeră! Artistul l-a făcut PRAF pe Grigore Leșe: „A...
Gheorge Turda tună și fulgeră! Artistul l-a făcut PRAF pe Grigore Leșe: „A rămas corigent de șapte ori la Conservator și face pe marele dascăl”
Scandal după moartea Ronei Hartner! Detaliul uluitor care s-a aflat despre testamentul ei:...
Scandal după moartea Ronei Hartner! Detaliul uluitor care s-a aflat despre testamentul ei: ”O să-i respectăm dorința! Nu vrem război...”
TAROM, reacție după ce fostul rugbist imobilizat în scaun cu rotile afirmă că...
TAROM, reacție după ce fostul rugbist imobilizat în scaun cu rotile afirmă că nu i s-a permis îmbarcarea într-un avion
Rona Hartner, chinuită în emisiunea Ferma Vedetelor de la Pro TV: „Eu cred...
Rona Hartner, chinuită în emisiunea Ferma Vedetelor de la Pro TV: „Eu cred că acolo mi s-a declanșat boala. E un sadism incredibil”
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română