News

Cutremur important în România, în noaptea de 18 iulie 2023. Magnitudine de peste 4 a seismului

Un nou cutremur important s-a produs în România, de data aceasta în Oltenia, Gorj. Seismul, raportat la 10 km adâncime, a avut magnitudinea peste 4.
19.07.2023 | 00:08
Cutremur important in Romania in noaptea de 18 iulie 2023 Magnitudine de peste 4 a seismului
Cutremur de peste 4 magnitudine în România. Seismul, raportat în Gorj. Sursa foto: EMSC/Twitter
ADVERTISEMENT

Conform datelor Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), un cutremur de magnitudine peste 4 s-a produs marți seară, în România, la o adâncime de până în 10 km.

Cutremur de peste 4 magnitudine în România. Seismul, raportat în Gorj

Acest nou cutremur puternic a avut loc în județul Gorj, iar epicentrul a fost lângă municipiul Târgu Jiu. Presa locală scrie că zidurile și mobila din locuințele oamenilor s-au mișcat din nou.

ADVERTISEMENT

Seismul de marți noapte s-a produs la 14 km NV de Târgu Jiu, 65 km NE de Drobeta-Turnu Severin, 72 km S de Hunedoara, 87 km S de Deva, 97 km V de Râmnicu Vâlcea și 99 km E de Resița.

”În ziua de 18.07.2023, 23:30:55 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.1, la adâncimea de 10.2 km. INTENSITATE III”, se arată pe site-ul INFP.

ADVERTISEMENT

Într-o primă fază, seismul de marți seară a fost unul catalogat la magnitudinea 4.4. El a fost apoi revizuit, în jos, la 4.2 și, ulterior, la 4.1. Și cei de la ISU Gorj au emis un comunicat în urma seismului.

”În urmă cu puțin timp, în Oltenia, Gorj s-a produs un cutremur cu intensitatea de peste 4 pe scara Richter. Până în acest moment, nu au fost semnalate situații de urgență generate de cutremur!

ADVERTISEMENT

Informații despre măsurile și modul de comportare înainte, în timpul și după producerea unui seism, aici: https://fiipregatit.ro/ghid/cutremur/. ATENȚIE: În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora.

Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență)”, anunță autoritățile.

ADVERTISEMENT

Oamenii din zonă au resimțit seismul

La fel ca în cazul seismelor din urmă cu câteva săptămâni, și de această dată, locuitorii din Oltenia au sesizat în mediul online faptul că au resimțit acest seism. Iată câteva mesaje transmise pe Facebook:

  • Da. S-a simțit și la Rovinari. Se clatină blocul. Dar a fost scurt.
  • Da, s-a simțit foarte tare după o bubuitura ca un tunet. Epicentrul la Rasova.
  • Și la Rogojel lângă Rovinari s-a simțit destul de bine.
ADVERTISEMENT