News

Cutremur devastator în Nepal. Numărul oficial al victimelor a ajuns la 128 și ar putea crește

Un cutremur devastator a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă în Nepal, seismul resimțindu-se și în India, până în capitala New Delhi.
04.11.2023 | 09:37
Cutremur devastator in Nepal Numarul oficial al victimelor a ajuns la 128 si ar putea creste
Nepal, o țară care este afectată periodic de cutremure devastatoare/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un cutremur puternic a avut loc în zona de vest a orașului Jajarkot din Nepal, numărul deceselor constatate oficial fiind de 128 de persoane, la care se adaugă alte câteva zeci de răniți. Seismul a provocat prăbușirea mai multor clădiri și a fost resimțit inclusiv în capitala Indiei, New Delhi, informează Reuters, preluat de News.ro.

Centrul Național Seismologic din Nepal a anunțat că seismul a avut loc vineri, la ora locală 23.47, având o magnitudine de 6,4. În schimb, Centrul German de Cercetare pentru Geoștiințe l-a măsurat la 5,7, iar US Geological Survey a stabilit magnitudinea la 5,6.

ADVERTISEMENT

Acesta este cel mai puternic cutremur ce afectează țara situată între India și China după cel din 2015, când 9.000 de oameni și-au pierdut viața în două seisme succesive. Atunci au fost disruse orașe întregi și situri istorice. Numărul caselor distruse a fost evaluat la peste un milion, iar pagubele economice la 6 miliarde de dolari.

Autoritățile din Nepal intervin cu dificultate

Numărul de 128 de victime anunțat după seismul de noaptea trecută este provizoriu. „Numărul răniţilor ar putea fi de sute şi numărul decesele ar putea creşte”, a declarat un oficial din districtul Jajarkot, Harish Chandra Sharma.

ADVERTISEMENT

Multe case s-au prăbuşit, multe altele au crăpături. Mii de locuitori au petrecut toată noaptea sub cerul liber deoarece erau prea speriaţi să intre în casele avariate, când au lovit replicile”, a precizat Sharma.

Temerile sunt legate îndeosebi de efectele pe care le-ar fi putut avea în zona muntoasă din apropierea epicentrului, la circa 500 de kilomentri de capitala Kathmandu. Deocamdată, autoritățile nu au putut stabili contactul cu localitățile din această zonă. Districtul Jajarkot are o populație de 190.000 de locuitori, cu sate împrăștiate la intervale mari unul de celălalt.

ADVERTISEMENT

Epicentrul cutremurului a fost stabilit în satul Ramidanda, iar 92 de persoane au fost ucise și cel puțin 55 rănite în Jajarkot, iar în districtul Rukum West au fost înregistrați 36 de morți și 85 de răniți, potrivit unor surse guvernamentale.

Ofiţerul de poliţie Namaraj Bhattarai a precizat că intervenția echipelor de căutare și salvare este îngreunată de faptul că trebuie să curețe drumurile blocate de alunecările de teren care s-au produs din cauza cutremului, astfel că accesul la zonele afectate este foarte dificil.

ADVERTISEMENT

Premierul din Nepal Pushpa Kamal Dahal a survolat zona afectată în cursul dimineții de sâmbătă, împreună cu o echipă medicală a armatei formată din 16 membri pentru a supraveghea operaţiunile de căutare şi salvare. Într-o postare pe rețeaua X, Dahal şi-a exprimat durerea profundă pentru pierderea de vieţi şi proprietăţi în urma cutremurului.

ADVERTISEMENT
Tags: