News

Cutremur în Afganistan. Seismul cu magnitudine de 6,3 a făcut peste 2.000 de morți

Un cutremur de 6,3 a lovit puternic vestul Afganistanului. Bilanțul a crescut la peste 2.000 de morți, iar talibanii cer ajutor urgent
08.10.2023 | 11:28
Cutremur in Afganistan Seismul cu magnitudine de 63 a facut peste 2000 de morti
Cutremurul a fost urmat de mai multe replici cu magnitudine peste 5,5 Sursa foto: X/Twitter Rashid Khan / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Bilanțul victimelor cutremurelor puternice care au zguduit vestul Afganistanului a crescut la peste 2.000 de morți, a anunțat duminică un purtător de cuvânt al guvernului taliban. Este unul dintre cele mai mortale cutremure care au lovit țara în ultimele două decenii.

Cutremur în Afganistan, peste 2.000 de morți

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 6,3 grade urmat de replici puternice a ucis sâmbătă zeci de persoane în vestul Afganistanului, anunțase inițial autoritatea națională pentru dezastre din țară.

ADVERTISEMENT

Însă Abdul Wahid Rayan, purtător de cuvânt la Ministerul Informațiilor și Culturii, a declarat că bilanțul victimelor cutremurului din Herat este mai mare decât cel raportat inițial. Aproximativ șase sate au fost distruse, iar sute de civili au fost îngropați sub dărâmături, a spus el, făcând totodată apel la ajutor urgent, relatează Associated Press.

Mullahul Janan Sayeeq, purtătorul de cuvânt al Ministerului Dezastrelor, a declarat că 2.053 de persoane au murit, 9.240 au fost rănite și 1.320 de case au fost avariate sau distruse. Bilanțul victimelor a crescut de la 500 de morți raportat dimineața de Semiluna Roșie și 16 de sâmbătă seara.

ADVERTISEMENT

Organizația Națiunilor Unite a dat sâmbătă târziu un bilanț preliminar de 320 de morți, dar a precizat ulterior că era încă în curs de verificare. Autoritățile locale au dat o estimare de 100 de persoane ucise și 500 de răniți, potrivit aceleiași actualizări a Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare.

Informarea a precizat că 465 de case au fost declarate distruse și alte 135 au fost avariate. “Partenerii și autoritățile locale anticipează că numărul victimelor va crește pe măsură ce eforturile de căutare și salvare continuă, în contextul în care există informații că unele persoane ar putea fi prinse sub clădirile prăbușite”, a precizat ONU.

ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al autorității pentru dezastre, Mohammad Abdullah Jan, a declarat că patru sate din districtul Zenda Jan din provincia Herat au fost cele mai afectate de cutremur și de replicile ulterioare.

Cutremur urmat de replici cu magnitudine peste 5,5

Serviciul geologic al Statelor Unite a declarat că epicentrul cutremurului a fost la aproximativ 40 de kilometri nord-vest de orașul Herat. Acesta a fost urmat de trei replici foarte puternice, cu magnitudinea de 6,3, 5,9 și 5,5 grade, precum și de seisme mai mici.

ADVERTISEMENT

Organizația Mondială a Sănătății din Afganistan a declarat că a trimis 12 mașini de ambulanță la Zenda Jan pentru a evacua victimele către spitale.

“În timp ce continuă să fie raportați morți și răniți în urma cutremurului, echipele se află în spitale  pentru a ajuta la tratarea răniților și a evalua nevoile suplimentare”, a declarat agenția ONU pe X/Twitter. “Ambulanțele susținute de OMS îi transportă pe cei afectați, majoritatea femei și copii.”

Conexiunile telefonice au căzut în Herat, ceea ce a făcut dificilă obținerea de detalii din zonele afectate. Videoclipurile de pe rețelele de socializare arătau sute de persoane în stradă, în fața caselor și birourilor din orașul Herat.

Provincia Herat se învecinează cu Iranul. Cutremurul a fost resimțit și în provinciile afgane învecinate Farah și Badghis, potrivit presei locale.

Talibanii cer ajutor

Abdul Ghani Baradar, viceprim-ministrul numit de talibani pentru afaceri economice, și-a exprimat condoleanțele pentru morții și răniții din Herat și Badghis.

Talibanii au îndemnat organizațiile locale să ajungă cât mai curând posibil în zonele afectate de cutremur pentru a ajuta la transportarea răniților la spital, pentru a oferi adăpost celor fără adăpost și pentru a livra alimente supraviețuitorilor.

Ei au declarat că agențiile de securitate ar trebui să își folosească toate resursele și facilitățile pentru a salva persoanele prinse sub dărâmături. “Le cerem compatrioților noștri bogați să acorde orice cooperare și ajutor posibil fraților noștri afectați”, au declarat talibanii pe X.

În iunie 2022, un cutremur puternic a lovit o regiune muntoasă și accidentată din estul Afganistanului, punând la pământ case din piatră și cărămidă de lut. Cutremurul a ucis cel puțin 1.000 de persoane și a rănit aproximativ 1.500.

ADVERTISEMENT