News

Talibanii pregătesc noua generație de atentatori sinucigași. Care sunt țintele lor acum

După două decenii de luptă cu SUA, talibanii pregătesc din nou atentatori sinucigași. Inamicul e mai aproape de casă de data asta
08.08.2023 | 15:42
Talibanii pregatesc noua generatie de atentatori sinucigasi Care sunt tintele lor acum
Seceta învrăjbește Afganistanul și Iranul Sursa foto: hepta, Iran International / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

După două decenii de luptă cu SUA, liderii talibani pregătesc atentatori sinucigași pentru a lupta cu vecinii, pe măsură ce realitățile încălzirii globale se resimt acasă. Disputa cu Iranul privind resursele de apă epuizate destabilizează și mai mult o regiune deja volatilă.

Talibanii pregătesc noua generație de atentatori sinucigași

La mijlocul lunii mai, președintele iranian Ebrahim Raisi a emis un avertisment pentru talibani: onorați acordul de alimentare cu apă al Afganistanului sau înfruntați consecințele.

ADVERTISEMENT

O bine-cunoscută figură talibană i-a oferit cadou, în batjocură, un recipient de apă de 20 de litri și i-a spus să nu mai emită ultimatumuri terifiante. Aproximativ o săptămână mai târziu, o încăierare a izbucnit la graniță, soldată cu moartea a doi paznici iranieni și unui membru taliban.

Talibanii au trimis mii de luptători și sute de atacatori sinucigași în zonă, potrivit unei persoane familiarizate cu problema, care spune că grupul este pregătit pentru război, relatează TIME.

ADVERTISEMENT

”Lipsa de apă din bazinul râului Helmand este rezultatul schimbărilor climatice, pe măsură ce țara se încălzește și suferă excese uriașe de precipitații, urmate de perioade teribile de secetă”, a explicat Graeme Smith, consultant senior pentru Afganistan la organizația non-profit International Crisis Group. ”Temperaturile din țară au crescut cu 1,8 C din 1950.”

Iranul a semnat un acord în 1973 cu Afganistanul prin care cea din urmă țară de obliga să furnizeze, în condiții climatice ”normale”, o anumită cantitate de apă pe an din râul Helmand, o cale navigabilă de peste 1.000 de kilometri care pornește din munții afgani Hindu Kush și ajunge în Iran.

ADVERTISEMENT

Apa din cel mai lung râu din Afganistan este esențială pentru agricultură și este consumată de milioane de oameni de pe ambele părți ale graniței.

Iranul acuză talibanii că blochează accesul la apă

Iranul susține că talibanii au redus aprovizionarea cu apă de când s-au întors la putere și nu respectă obligațiile Afganistanului. Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani, a declarat într-o conferință de presă săptămâna trecută că ”sunt în vigoare acorduri preliminare” cu guvernul taliban cu privire la drepturile Iranului la apă din Helmand, fără a oferi detalii suplimentare.

ADVERTISEMENT

”Luați-mi cuvintele în serios”, a spus Raisi, președintele Iranului din 2021, în timpul unei vizite în Sistan și Baluchestan, cea mai săracă provincie a țării, care a fost puternic afectată de lipsa de apă. ”Avertizez oficialii și conducătorii Afganistanului că ar trebui să onoreze drepturile la apă ale oamenilor din Sistan.”

Purtătorii de cuvânt ai talibanilor, Zabihullah Mujahid și Bilal Karimi, nu au răspuns la solicitările de comentarii. Mujahid a spus în mai că declarațiile lui Raisi sunt nepotrivite și ar putea dăuna relațiilor dintre cele două state. Ministrul de externe Amir Khan Muttaqi susține că problema a apărut doar din cauza secetei, iar Afganistanul respectă acordul.

Pactul în sine lasă loc de interpretare. Aprovizionarea cu apă trebuie ”ajustată” în perioadele de secetă, iar ambele țări trebuie să se angajeze în ”negocieri diplomatice” pentru a rezolva orice probleme, se prevede în document.

Talibanii s-au pregătit pentru război

În ciuda apelului la diplomație, talibanii s-au pregătit pentru război. Pe lângă soldați și atacatori sinucigași, desfășurarea sa militară rară a inclus și sute de vehicule militare și arme lăsate în urmă de SUA, a mai dezvăluit sursa TIME, sub protecția anonimatului.

”Ambele părți pot prezenta argumente pentru a-și justifica pozițiile”, consideră Omar Samad, membru senior al think-tank-ului Atlantic Council din Washington și fost trimis afgan în Canada și Franța. El a subliniat ”starea prelungită de criză” a Afganistanului și nevoia Iranului de apă într-o perioadă de secetă.

Dacă niciunul dintre state nu dorește să rezolve problema prin canale diplomatice, confruntarea va fi ”irațională din punct de vedere politic și va duce la destabilizarea regională într-un moment în care niciuna dintre părți nu își poate permite conflictul”, a mai spus el.

Acordul a fost o sursă de tensiune de zeci de ani. Iranul a susținut de mult timp că nu primește suficientă apă. Situația s-a înrăutățit odată cu preluarea puterii de către talibani, care a venit în anii de secetă.

Dezastru umanitar

Deși afirmațiile ambelor părți sunt greu de analizat, deoarece nu sunt disponibile date despre alimentarea cu apă, Fatemeh Aman, un cercetător senior nerezident la Institutul Orientului Mijlociu din Washington, spune că Iranul este singurul care poartă vina pentru această situație.

”Autoritățile iraniene au avut peste 40 de ani pentru a investi în gestionarea apei sau pentru a pregăti regiunea pentru dezastru”, a spus ea. ”Au eșuat.”

Parlamentarii iranieni au declarat în iunie că situația din Sistan și Baluchestan este atât de gravă încât va avea loc un ”dezastru umanitar” dacă oamenii nu au acces la apă, potrivit presei locale. Peste 10.000 de familii au fugit din capitala provinciei în ultimul an, potrivit unui raport.

Cel puțin 300 de orașe din Iran se confruntă cu o lipsă acută de apă pe măsură ce planeta devine mai fierbinte. Lacurile de acumulare se evaporă, iar peste 97% din țară este afectată de secetă, potrivit unei estimări. Aproximativ 20 de milioane de oameni s-au mutat în orașe, deoarece pământul este prea uscat pentru agricultură.

ADVERTISEMENT
Tags: