News

Cutremur în Buzău. Este al doilea seism din ultimele 10 ore în România

Un nou cutremur a lovit țara noastră, acum în Buzău la ora 21:17, luni 6 martie 2023. Este al doilea seism în doar 10 ore în România.
06.03.2023 | 23:03
Cutremur in Buzau Este al doilea seism din ultimele 10 ore in Romania
Cutremur România 6 martie 2023. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cutremurul a fost înregistrat în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 140 de kilometri. Potrivit specialiștilor este al doilea seism cu o magnitudine de peste 3 grade, raportat la cutremurul de dimineață de la ora 12:34, care a avut 3.5 grade.

Cutremur în Buzău, luni seară 6 martie

”Un cutremur slab, cu magnitudinea de 3 pe Richter, a avut loc în zona seismică Vrancea, potrivit Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismul s-a produs la ora 21:17:20, în județul Buzău, la adâncimea de 140 km.

ADVERTISEMENT

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 70 km E de Brașov, 79 km NE de Ploiești, 114 km S de Bacău, 120 km V de Brăila, 121 km V de Galați, 130 km N de București, 152 km NE de Pitești, 185 km E de Sibiu, 195 km N de Ruse, 195 km SV de Iași”, a transmis INCDFP.

Cutremurele din Turcia au agitat românii, mai ales că în zona Gorj au avut loc mai multe cutremure semnificative în ultima perioadă, lucru care i-a speriat pe oameni. Cu toate acestea profesorul Gheorghe Mărmureanu spune că nu sunt motive de panică reală în această zonă a Olteniei.

ADVERTISEMENT

”Zona Târgu Jiu este cunoscută drept o zonă seismică, în sensul că se produc des cutremure aici. Însă, în această zonă nu au loc seisme mai mari de 4-5 grade pe scara Richter. Nu există motive de îngrijorare. Sigur că seismele din Turcia ne-au produs stări de stres, dar nu e cazul. Nu poate fi nicio legătură între activitatea seismică de la noi și ce se întâmplă în Turcia. Niciodată Turcia nu a generat cutremure catastrofale în România și am urmărit cel puțin 200 de ani din istoria aceasta a cutremurelor”, a declarat Mărmureanu pentru Libertatea.

Mărmureanu insistă asupra faptului că singura zonă seismică de luat în considerare e cea din Vrancea. ”Aici activitatea seismică este documentată încă din Evul Mediu, din vremea lui Ștefan cel Mare”, a completat expertul. La rândul său, directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Mihai Diaconescu, le transmite românilor din zona Gorj să nu se teamă pentru că nu au de ce.

ADVERTISEMENT

Făcând referire la cutremurul de 5.2 din urmă cu mai multe săptămâni, Diaconescu a spus că ”e cel mai mare cutremur pe care-l știu eu, de care îmi aduc aminte în acest moment. Mai la sud-vest de Târgu Jiu, în zona Tismana, acolo au fost și unele cutremure de 6 (pe scara Richter), dar nu este o zona populată, nu sunt probleme”.

În schimb, în București a început o cursă contra cronometru pentru a vedea ce clădiri ar trebui consolidate pentru a rezista unui cutremur. Specialiștii cred că, cel mai probabil, Bucureștiul va fi lovit de un mare cutremur asemănător celui din 1977 cândva prin 2040.

ADVERTISEMENT

”În jur de 2040 este posibil să avem în România un cutremur foarte mare. E greu să spui cu exactitate, să vorbești despre o ciclicitate. Trebuie să vorbești despre săptămâna, ziua, ora și anul. Nimeni nu este capabil să spună lucrul acesta cu exactitate. Cutremurele noastre sunt puternic afectate de mișcarea Africii. Aceste cutremure care sunt se întâmplă din cauză că Africa se deplasează către Nord. Marea Mediterană va dispărea în câteva sute de mii de ani”, a explicat Mărmureanu.

ADVERTISEMENT