News

Cutremur în România, 18 iunie 2023. Ce magnitudine a avut seismul

Cutremur în România, duminică, 18 iunie 2023. Un seism cu magnitudinea de 3,0 pe scara Richter s-a produs în zona Moldovei, având epicentrul în Vaslui.
18.06.2023 | 19:59
Cutremur in Romania 18 iunie 2023 Ce magnitudine a avut seismul
Caracteristicile cutremurului din Vaslui/ Sursă foto: INFP
ADVERTISEMENT

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a anunțat că un cutremur a avut loc, duminică după-amiază, într-o zonă în care seismele sunt mai puțin frecvente. Este vorba de Moldova centrală, mai exact județul Vaslui.

În ziua de 18 iunie 2023, la ora 18:26:34 (ora locală a României), s-a produs în Moldova, Vaslui un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.0, la adâncimea de 3.0 km”, se arată în informarea seismologilor de la INCDFP.

ADVERTISEMENT

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 28km NV de Vaslui, 41km S de Iași, 43km E de Roman, 50km NE de Bacău, 66km N de Bârlad, 87km E de Piatra Neamț. Seismologii l-au catalogat ca un cutremur de suprafață, iar ca intensitate a fost trecut în categoria I (imperceptibil, fără producerea unor pagube).

Și în ziua precedentă s-a înregistrat pe teritoriul național un cutremur, însă este vorba de un seism cu epicentrul în principala zonă de risc din țară, Vrancea. „În ziua de 17.06.2023, 13:13:07 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.3, la adâncimea de 111.2 km”, a transmis, sâmbătă, INCDFP.

ADVERTISEMENT

Potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc la adâncimea de 112 de kilometri. Seismul a fost resimțit în mai multe localități din zona epicentrului. Conform specialiștilor s-a produs la 57km SE de Sfântu-Gheorghe, 59km V de Focșani, 60km NV de Buzău, 64km E de Brașov, 80km NE de Ploiești.

Săptămâna trecută, pe 11 iunie, un cutremur de magnitudine 3,2 pe scara Richter a avut loc în zona seismică Vrancea. Seismul s-a produs la ora 13:01:42, la o adâncime de 94,8 kilometri. Nici acest cutremur nu a cauzat pagube sau victime. Zonele apropiate de epicentru au fost: Focșani la o distanță de 38 km, Sfântu-Gheorghe la 73 km, Buzău la 75 km, Bacău la 83 km, Bârlad la 85 km și Brașov la 89 km.

ADVERTISEMENT

În aceeași zi, au avut loc două mișcări ale solului în Oltenia, județul Gorj, însă intensitatea acestora a fost nesemnificativă. Primul, care a survenit la ora 15.45, a avut o magnitudine de 2,2, urmat de un altul la ora 17.47, cu o magnitudine de 2,6.

În acest an, cel mai puternic seism înregistrat până acum a avut loc tot în Oltenia, cu o magnitudine de 5,7 și a avut loc în data de 14 februarie în județul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri. Acest cutremur a fost urmat de mai multe replici, ce au produs panică printre locuitorii unei zone care nu erau obișnuiți cu acest fenomen.

ADVERTISEMENT

Un cutremur semnificativ a avut loc relativ recent, pe 6 iunie, în județul Arad, în apropierea următoarelor oraşe: 11km SE de Arad, 42km N de Timișoara, 68km S de Bekescsaba, 96km N de Resita, 99km E de Szeged. Seismul a avut magnitudinea de 5,3, la adâncimea de 6,4 km.

ADVERTISEMENT
Tags:
Adriana a spus secretul intim ținut pe durata căsătoriei cu vedeta internațională: „N-am...
Adriana a spus secretul intim ținut pe durata căsătoriei cu vedeta internațională: „N-am vrut să-l supăr”
Împărțeala banilor din drepturile TV arată cât valorează fotbalul nostru sărac: avem sumele...
Împărțeala banilor din drepturile TV arată cât valorează fotbalul nostru sărac: avem sumele exacte
FOTO EXCLUSIV Echipamentul jalnic al lotului olimpic al României a înfuriat-o pe Dana...
FOTO EXCLUSIV Echipamentul jalnic al lotului olimpic al României a înfuriat-o pe Dana Budeanu: „Arată ca puii de Crevedia”. COSR a primit bani de la Dedeman pentru o vestimentație comparată cu hainele de lucru ale muncitorilor nepalezi
Aproape toată ţara a intrat sub avertizare cod galben de ploi torențiale, grindină...
Aproape toată ţara a intrat sub avertizare cod galben de ploi torențiale, grindină și vijelii. Vreme severă până la noapte
Cât de frumoasă e soţia lui Leonard Doroftei şi cu ce se putea...
Cât de frumoasă e soţia lui Leonard Doroftei şi cu ce se putea ocupa în Canada, în timp ce campionul nostru o lua de la zero
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu:
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu: "Nu te mai posta cu abundență, lux. Ține-le pentru tine". Ce a dezvăluit Teo Trandafir despre Gabi Bădălău
VESTE bună pentru PENSIONARI: CREȘTERI FOARTE MARI!, anunță Șeful Casei de Pensii
VESTE bună pentru PENSIONARI: CREȘTERI FOARTE MARI!, anunță Șeful Casei de Pensii
Cine este tinerica pentru Bebe Cotimanis și-a părăsit soția
Cine este tinerica pentru Bebe Cotimanis și-a părăsit soția
O greșeală financiară făcută de mulți români. Din cauza asta, banii le scapă...
O greșeală financiară făcută de mulți români. Din cauza asta, banii le scapă printre degete
Radu Mazăre, tată la 55 de ani din închisoare. Imagini din camera intimă...
Radu Mazăre, tată la 55 de ani din închisoare. Imagini din camera intimă de la Jilava, unde el și soția lui l-au conceput pe Aris.
Cauza morții Raisei, fetiţa de doi ani găsită fără viață pe câmp, a...
Cauza morții Raisei, fetiţa de doi ani găsită fără viață pe câmp, a fost stabilită. Detalii cu puternic impact emoțional
Scriitorul român căruia soția îi căuta amante: „Gospodăria noastră s-a despărţit în două..”
Scriitorul român căruia soția îi căuta amante: „Gospodăria noastră s-a despărţit în două..”