News

Cutremur în România, 19 februarie 2023. Gorj: Două cutremure peste 3 la doar trei minute distanță. Update

Un nou val de seisme s-a produs în ultimele 24 de ore, în zona județului Gorj. Cel mai mare a fost din clasa II de intensitate.
19.02.2023 | 16:19
Cutremur in Romania 19 februarie 2023 Gorj Doua cutremure peste 3 la doar trei minute distanta Update
Cutremurele din Gorj nu au putut fi explicate încă se specialiști / Sursă foto: INFP
ADVERTISEMENT
19-02-2023
14:18

Două cutremure, la interval de 3 minute

Două cutremure cu magnitudini peste 3 s-au înregistrat duminică, la un interval de 3 minute, în județul Gorj, a anunțat Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Primul seism, cu magnitudinea 3,3, a avut loc la ora 13.54, la o adâncime de 15 kilometri. Doar trei minute mai târziu, la ora 13.57, a avut loc un nou cutremur, cu magnitudinea 3,1, produs de data aceasta la adâncimea de 5 kilometri.

Mai multe cutremure au avut loc în acest weekend în zona Gorj. Câteva dintre ele au fost din clasele de intensitate I și II. Zona continuă să-i surprindă pe seismologi prin activitatea sa seismică.

Șase cutremure au avut loc duminică dimineața, în Gorj

Doar duminică dimineața, până la ora 09:00, au fost înregistrate șase seisme, potrivit informațiilor obținute de la Institutul Național de Fizică a Pământului.

ADVERTISEMENT

Cel mai mare a avut magnitudinea 2,9 și s-a produs la ora 07:58, la adâncimea 13,8 km. Cutremurul s-a produs la 109 km NV de Craiova, 111 km SV de Sibiu, 145 km V de Pitești și 158 km SE de Timișoara.

În total, în acest weekend au avut loc 19 seisme (până duminică la ora 09:00). Cel mai important a făcut parte din clasa de intensitate II, având o magnitudine de 3,6.

ADVERTISEMENT

Seismul s-a produs în Oltenia, Gorj, având epicentrul la 106 km SV de Sibiu, 109 km NV de Craiova, 142 km V de Pitești și 161 km SE de Timișoara.

A fost cel mai mare cutremur înregistrat în acest interval. Alte cinci seisme au fost trecute la clasa de intensitate I, acestea nedepășind 3 grade ca magnitudine.

ADVERTISEMENT

Seismologii compară Gorjul cu Galațiul, care a devenit activ în 2013

Deși seismologii nu au reușit să înțeleagă cauzele activării zonei seismice Gorj, ei spun că existența unor replici care să urmeze cutremurul de magnitudine 5,7, produs la începutul acestei săptămâni, sunt absolut normale.

”Până la această oră au fost 320-325 de replici după cutremurul din Gorj. Este o activitate normală după un șoc așa de mare, la un cutremur de suprafață. Activitatea replicilor poate să se întindă pe timp de o lună, chiar și două luni.

ADVERTISEMENT

Din experiența altor zone din România, cum e cea de la Galați din 2013, au fost replici din septembrie până în decembrie. Este posibil ca și în Gorj să avem aceeași manifestare”, a declarat Constantin Ionescu, directorul INFP, la Digi 24.

Specialștii cred că după ce replicile vor înceta, va urma o perioadă de liniște, cu mici puseuri care se vor produce din când în când, fără a reprezenta un pericol major. Așa s-a întâmplat în Galați, acolo unde, rar, mai apar mișcări tectonice care nu depășesc magnitudinea 4.

ADVERTISEMENT
Tags: