News

Cutremur în România, marți 14 noiembrie 2023. Ce magnitudine a avut seismul produs în Vrancea

Un nou cutremur a avut loc în România, pentru a doua zi consecutiv, în Zona Seismică Vrancea. Ce magnitudine a avut seismul de marți.
14.11.2023 | 12:55
Cutremur in Romania marti 14 noiembrie 2023 Ce magnitudine a avut seismul produs in Vrancea
Cutremur în Vrancea, marți, 14 noiembrie 2023 Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Un cutremur cu magnitudinea de 3,7 grade pe Richter s-a produs, marţi, la ora locală 11:03, în judeţul Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de INCDFP. Seismul a avut loc la o adâncime de 140 km, la 32 km nord-vest de Focşani, 73 km nord de Buzău, 79 km est de Sfântu-Gheorghe, 82 km sud-vest de Bârlad, 84 km sud de Bacău şi 94 km est de Braşov.

14 cutremure s-au produs în România în luna noiembrie

De la începutul lunii noiembrie, în România s-au înregistrat 14 seisme, cu magnitudini cuprinse între 2,2 şi 4,3 pe Richter. Este a doua zi la rând când în Vrancea se înregistrează un seism cu magnitudinea peste 3, unul de 3,3 fiind consemnat şi luni dimineaţă.

ADVERTISEMENT

Cel mai puternic cutremur din acest an, de 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri. De asemenea, cel mai puternic cutremur de luna acesta de pe teritoriul României s-a produs tot în Gorj, pe 10 noiembrie, cu magnitudine 4,2.

Porivit INCDFP, pe teritoriul Romaniei, zona seismogenă cu cel mai ridicat potential distructiv este situată la curbura Carpatilor Orientali, în regiunea Vrancea. Pe lângă aceasta, există câteva zone de surse seismice superficiale, de importanţă locală pentru hazardul seismic: zonele Est – vrânceană, Făgăraş – Câmpulung, Danubiană, Banat, Crişana – Maramureş, depresiunea Bârlad, depresiunea Predobrogeană, falia Intramoesică, depresiunea Transilvaniei (Radulian et al., 2000).

ADVERTISEMENT

Seismicitatea de fond, evenimente crustale cu magnitudine mai mică de 5, se observă sporadic, cu precădere în nordul Olteniei, Depresiunea Haţeg, partea estică a Câmpiei Române, Platforma Moldovenească, Orogenul Carpaţilor Orientali.

Regiunea Vrancea este o zona seismică complexă de convergență continentală, situată la contactul a trei unități tectonice: placa Est-Europeană, subplăcile Intra-Alpină și Moesică. Cea mai puternică activitate seismică pe teritoriul României se concentrează la adâncimi intermediare (60 – 200 km), într-un corp litosferic mai rece, în coborâre gravitațională, orientat aproape vertical, mai arată INCDFP.

ADVERTISEMENT

Activitate ridicată a fost observată în două domenii de adâncime – între 80 şi 100 km, și respectiv între 120 și 160 km. Cutremurele puternice din secolul XX s-au produs în ambele segmente: seismele din 1977 (Mw 7.4) și 1990 (Mw 6.9) în segmentul superior, iar evenimentele din 1940 (Mw 7.7) și 1986 (Mw 7.1) în cel inferior.

Cel mai puternic cutremur produs în zona Vrancea a avut loc pe 26 octombrie 1802, fiind supranumit “Cutremurul cel Mare”. “A provocat numeroase victime și imense pagube materiale pe teritoriul României și în zonele transfrontaliere. A fost resimţit pe o suprafaţă foarte mare (mai mult de 2 mil. km2), până la Constantinopol, Kiev, Moscova, St. Petersburg, Varșovia, Varna și Vidin”, conform Ștefănescu – 1901 şi Radu – 1993.

ADVERTISEMENT

“S-au cutremurat pământul foarte tare, de au căzut toate turlele bisericilor din București și clopotnița cea vestită, care era podoaba orașului, cu ceasornic au căzut și s-au sfărâmat, și era atunci mare frică”, se arată într-o mărturie a caligrafului Dionisie Eclesiarhul.

ADVERTISEMENT