News

După un an, INFP anunță ce a provocat cutremurele din Gorj. Concluzii surprinzătoare ale seismologilor

După un an de la cutremurele de 5.2 și 5.7 magnitudine din Gorj, INFP dezvăluie cauza acestor seisme care au provocat pagube, dar și panică printre cetățeni.
01.04.2024 | 16:15
Dupa un an INFP anunta ce a provocat cutremurele din Gorj Concluzii surprinzatoare ale seismologilor
INFP anunță, după un an, ce a provocat cutremurele din Gorj. Sursa foto: EMSC / INFP / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Specialiștii de la INFP au anunțat, după mai bine de un an, ce a provocat cutremurele semnificative care au avut loc în județul Gorj, în luna februarie a anului trecut. Concluziile sunt surprinzătoare.

INFP anunță, după un an, ce a provocat cutremurele din Gorj

Pe 13 și 14 februarie 2023, în Oltenia, județul Gorj, au avut loc două cutremure de o intensitate alarmantă. La acea vreme, Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului spunea că aceste fenomene au reprezentat cea mai intensă activare a zonei de când există monitorizare seismică în această regiune.

ADVERTISEMENT

Cutremure cu magnitudini de 5.2 şi 5.7 ML au fost resimţite cu intensitățile V-VI pe scara Mercalli în zona epicentrală şi au produs avarii minore şi moderate”, spuneau, atunci, seismologii.

În toată perioada care s-a scurs după aceste mișcări telurice, cei de la INFP au încercat să cerceteze și să afle care au fost cauzele acestor seisme. Acum, la mai bine de un an distanță, specialiștii Institutului pentru Fizica Pământului au ajuns la concluzia că acestea au fost provocate de seismul de 7.8 grade din Turcia, de pe 6 februarie 2023.

ADVERTISEMENT

Seismologii români vorbesc, mai exact, de două cauze. Prima, una locală, ca urmare a existenței unor falii locale într-o zonă pretensionată din Carpaţi. O a doua cauză este una externă, mai exact cutremurul de 7.8 din sudul Turciei. Fizicienii spun că asta a fost picătura care a umplut paharul şi care a declanşat peste 4.100 de seisme în zona Olteniei.

Am aflat că zona noastră este pretensionată, iar un alt factor important, declanșator pentru cutremurele din județ, a fost valul de unde seismice venit dinspre Turcia, urmare a cutremurelor produse la începutul lunii februarie 2023.

ADVERTISEMENT

În județul nostru, de la începutul anului 2023 până în prezent, au fost detectate 4164 de cutremure cu magnitudinea cuprinsă între 0 și 5.7 grade, aproape 84,4% din cutremurele produse pe teritoriul României, anul trecut”, a comunicat Prefectura Gorj, citată de Gorjeanul.

Ce spuneau cei de la INFP în urmă cu un an

În februarie 2023, imediat după primul seism din Gorj, cel de 5.2 magnitudine, INFP anunța că seismul nu are nicio legătură cu mișcările telurice produse în Turcia, pentru că zona noastră este pe altă placă tectonică.

ADVERTISEMENT

Nu are legătură cu Turcia, nu are cum. M-am uitat peste mişcările plăcii cu date de GPS, de la est la vest, la sud, a plăcii anatoliene, iar ale noastre dacă au legătură au cu cele din Serbia, din Croaţia, din zona aceasta. Este pe altă placă tectonică.

Cutremure au mai fost în zona seismică Gorj, dar foarte rare, au mai fost în anii 1980, 1910, 1893 dar cu magnitudini mici, în jur de 4. Nu anunţă nimic. Este ceva normal”, a precizat, pe 13 februarie 2023, Constantin Ionescu, directorul general al INCDFP.

ADVERTISEMENT