News

Cutremur în România, sâmbătă seara. Unde s-a resimțit seismul

Un cutremur s-a produs sâmbătă seara, în România. Anunțul a fost făcut de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru fizica Pământului.
25.02.2024 | 09:14
Cutremur in Romania sambata seara Unde sa resimtit seismul
Un nou cutremur s-a înregistrat în România, sâmbătă seara / Credit foto: Christian Ohde/face to face
ADVERTISEMENT

Zona Vrancea a mai dat un cutremur de pământ. Seismul a avut loc sâmbătă seara, la ora 21:38, potrivit unui anunț făcut de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Cutremur de magnitudinea 3,4, în Vrancea

Cutremurul s-a produs la adâncimea de 137,5 km și s-a resimțit în mai multe localități din România. Magnitudinea măsurată a fost de 3,4.

ADVERTISEMENT

Astfel, seismul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 45 km V de Focșani, 63 km V de Buzău, 65 km E de Sfântu Gheorghe, 77 km E  de Brașov și 94 km NE de Ploiești.

Vrancea rămâne una dintre cele mai active zone seismice din România și din Europa, fiind cunoscută pentru cutremurele sale frecvente și puternice. Activitatea seismică intensă este datorată unei caracteristici geologice specifice cunoscută sub numele se zona de subducție a Vrancei.

ADVERTISEMENT

Poziționarea plăcilor tectonice care se suprapun în zona Vrancea face ca seismele produse aici să se resimtă la distanțe foarte mari. Așa se explică de ce, de-a lungul vremurilor, s-au produs cutremure cu efecte catastrofale, precum cel din 1977.

Cutremur în România. Cum să te protejezi în cazul unui seism major

Specialiștii arată că există câteva metode prin care te poți proteja, în timpul unui cutremur major. În  primul rând, cel mai bun sfat este să-ți păstrezi calmul și să încerci să te protejezi.

ADVERTISEMENT

Așază-te sub un obiect solid, cum ar fi o masă sau un birou, și acoperă-ți capul și gâtul cu mâinile. Evită geamurile, obiectele care s-ar putea prăbuși și stai departe de lucrurile care ar putea lua foc.

Esențial este și pregătirea în caz de cutremur, care începe cu educația și conștientizarea riscurilor. De asemenea, este important să existe un plan de evacuare pentru acasă sau la locul de muncă.

ADVERTISEMENT

Specialiștii mai vorbesc despre importanța unui kit de supraviețuire în caz de dezastru, care poate salva vieți în cazul unui dezastru major. Acesta trebuie să conțină provizii de apă, hrană, apă, medicamente, unelte de prim ajutor, lanterne, baterii și alte articole esențiale.

ADVERTISEMENT