News

Panică în Milano și Lombardia, după un cutremur. Locuitorii au ieșit pe străzi

Pământul s-a cutremurat în jurul orei locale 11.30. Seismul a avut o magnitudine de 4,4 și epicentrul în Bonate Sotto, la o adâncime de 26 de kilometri. Școlile au fost evacuate, nu au fost raportate pagube.
18.12.2021 | 14:01
Panica in Milano si Lombardia dupa un cutremur Locuitorii au iesit pe strazi
ADVERTISEMENT

Un cutremur puternic a fost resimțit în Milano și în cea mai mare parte a Lombardiei la ora locală 11.34.

Seismul a produs panică, dar momentan nu sunt raportate victime sau pagube, chiar dacă verificările Protecției Civile sunt în derulare.

ADVERTISEMENT

Un cutremur de 4.4 în zona Bergamo a provocat panică în Milano și Lombardia. Locuitorii au ieșit pe străzi

Potrivit primelor analize ale Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie, epicentrul se află în zona Bergamo, cu o magnitudine de 4,4. În Milano în diferite zone ale orașului clădirile s-au zguduit iar oamenii au ieșit în stradă, relatează Il Giorno.

Cutremurul a fost localizat de seismografele Ingv din Roma și ale Institutului de Geofizică și Vulcanologie, la doi kilometri de Bonate Sotto, un municipiu din zona Bergamo, la o adâncime de 26 de kilometri.

ADVERTISEMENT

Cutremurul a fost resimțit clar în centrul orașului Milano, dar și în hinterlandul Segrate, Vermezzo, Como, Pavia și în Brianza.

Cutremurul ar fi fost resimțit mai puternic în zona Vimercatese.

Replică resimțită în Osio Sotto

Un al doilea cutremur, mai puțin puternic decât primul, a fost înregistrat în zona Bergamo: de data aceasta epicentrul a fost localizat în Osio Sotto, la ora locală 11.57, la o adâncime de 24,9 kilometri, potrivit datelor Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie.

ADVERTISEMENT

Replica a fost de magnitudine 2,2, deci jumătate din precedenta cu epicentrul în Bonate Sotto: a fost resimțită, dar cu o intensitate mai mică decât prima.

Cele două localități sunt la o distanță de aproximativ zece kilometri. Nu există daune sau răni nici măcar pentru acest al doilea șoc. Au fost înregistrate mai multe apeluri către pompieri și agenții de aplicare a legii.

ADVERTISEMENT

Nu există probleme critice în Milano

Momentan „nicio problemă deosebită” în Milano din cauza cutremurului, comunică pompierii.

„Deocamdată, nu există rapoarte despre pagube în Milano. Centrele de operațiuni sunt atente să monitorizeze fiecare situație critică posibilă”, a declarat consilierul pentru siguranță Marco Granelli.

Pe rețeaua feroviară regională au fost anunțate întârzieri pentru verificările tehnice pe linii.

Verificări asupra clădirilor

Între timp, primarul din Bonate Sotto, Carlo Previtali, a anunţat că “nu există nicio alarmă sau panică în localitate. Se fac verificări la clădiri”.

Panică în Brianza

Cutremurul a fost resimțit foarte puternic și la Vimercate, în Brianza, unde mărturiile povestesc despre candelabre care s-au legănat, oglinzi și boilere care s-au mișcat și ghivece care s-au deplasat cu câțiva centimetri.

În fața unui supermarket a avut loc și un ușor accident rutier din cauza panicii provocate de cutremur. Unii cetățeni au ieșit chiar în stradă de teama prăbușirilor.

În Treviglio, la câțiva kilometri de epicentrul cutremurului, elevii liceului Isis Zenale și Butinone au fost evacuați.

În zona Lecco

Cutremurul a fost resimțit în toată zona Lecco, zeci de apeluri la dispeceratul a pompierilor din Lecco și diverse detașamente, dar nu au fost înregistrate pagube.

Elevii școlilor din Lecco au fost scoși din instituții ca măsură de precauție, conform protocolului de siguranță. Cea mai mare îngrijorare a fost pentru familiile care locuiau la etajele superioare ale blocurilor, în timp ce auditoriul municipal a fost evacuat în Merate (Lecco), iar în Olgiate Molgora (Lecco) a fost raportată deteriorarea unei vechi ferme nelocuite în curs de renovare.

Zona Como

Diverse școli din provincia Como au fost evacuate în urma cutremurului din această dimineață. Nu au fost raportate pagube, dar multe școli, în special licee, au preferat să lase elevii să iasă și să-i trimită acasă, atât în ​​capitală, cât și în Erba și Cantù.

Cutremurul a fost resimțit în toată provincia.

„Sunt în contact cu Protecția Civilă, momentan nu avem sesizări despre victime sau pagube”, a scris pe Facebook președintele Regiunii Attilio Fontana după cutremurul „resimțit în toată Lombardia”.

ADVERTISEMENT