News

Cutremur în zona Vrancea. Este al treilea seism din regiune de la începutul lui martie

Seismologii au anunțat că un cutremur slab a avut loc în această dimineață în zona seismă Vrancea, cu o magnitudine de 3 grade.
04.03.2023 | 12:25
Cutremur in zona Vrancea Este al treilea seism din regiune de la inceputul lui martie
Cutremur în zona seismică Vrancea
ADVERTISEMENT

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INDCFP) a anunțat că, în această dimineață, la ora 08:18:18, a avut loc un cutremur cu epicentrul în județul Covasna, regiunea seismică Vrancea. Cutremurul este unul slab, cu magnitudinea ml 3.0, la o adâncime de 61 de kilometri.

Trei cutremure în patru zile în Vrancea

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 42km E de Brasov, 67km N de Ploiesti, 124km N de Bucuresti, 126km NE de Pitesti, 127km SV de Bacău, 148km V de Brăila, 150km V de Galați, 156km E de Sibiu, 189km N de Ruse, 212km SV de Iași,”, au transmis experții seismologi de la Institutul pentru Fizica Pământului.

ADVERTISEMENT

Acesta este al treilea cutremur care a avut loc în zona seismică Vrancea, însă toate au avut o intensitate reduă. Primul a survenit pe 1 martie, la ora 13.15, în județul Vrancea, la o adâncime de 103 kilometri, având o magnitudine de 2,9 grade. Următorul a avut loc vineri, în județul Buzău, la ora 12.34, epicentrul fiind situat la o adâncime de 120 de kilometri. Acesta a fost cel mai mare dintre cele trei, având o magnitudine de 3,3 grade.

Continuă activitatea seismică în Oltenia, în primele zile ale lunii martie fiind înregistrate patru cutremure în județul Gorj. Acestea au avut magnitudini de 2,2-2,3, iar două dintre ele au avut loc vineri seara la un interval de aproape 45 de minute. Spre deosebire de seimele înregistrate în Vrancea, cele din Oltenia apar la o adâncime mult mai redusă, aceasta fiind stabilită de seismologi în intervalul 12-16 kilometri.

ADVERTISEMENT

46 de ani de la dezastrul din 1977

Astăzi, România comemorează 46 de ani de la cutremurul devastator din 1977 care a avut magnitudinea de 7,5 pe scara Richter și intensitatea de IX pe scara Mercalli. Numărul deceselor de atunci a fost de 1.578 de morți și 11.221 de răniți în țara noastră, la care s-au adăugat 120 de morți și 165 de răniți în Bulgaria, precum și doi morți în Moldova, care pe atunci era parte componentă a Uniunii Sovietice.

Ca mărime este al doilea cutremur din România, după cel din 1940, însă numărul victimelor a fost mai mare în 1977. Seismul de atunci a durat aproape un minut, însă efectele sale au fost devastatoare îndeosebi asupra clădirilor construite în perioada interbelică, atunci când nu era luat în calcul riscul sesmic. Pe lângă victimele omenești, au fost distruse 32.897 de clădiri, iar pierderile au fost estimate la acea vreme la circa 2 miliarde de dolari.

ADVERTISEMENT

Dintre cele 33 de clădiri cu mai multe etaje care s-au prăbușit în București, 28 fuseseră construite în perioada interbelică, însă au fost cazuri în care s-au prăbușit clădiri relativ noi, precum un bloc de locuințe în strada Lizeanu, construit în 1962, și unul în Militari, care fusese terminat cu numai doi ani înainte.

Și alte orașe au fost grav afectate de către cutremur, precum Focșani și Buzău, aflate în apropierea epicentrului, cu multe clădiri prăbușite. Însă Zimnicea a fost aproape rasă de pe fața pământului, estimările fiind că 80% din oraș a fost distrus. Aproximativ 170 de case s-au prăbușit, iar peste 500 de au fost grav avariate, astfel că orașul a trebuit reconstruit aproape complet.

ADVERTISEMENT

Cutremurul a fost atât de puternic, încât unda de șoc a fost resimțită în întreaga peninsulă Balcanică, precum și în Ucraina de astăzi. În Moldova, autoritățile sovietice au anunțat că au fost distruse 2.765 de clădiri, iar două persoane și-au pierdut viața. În Bulgaria, la Sviștov, s-au prăbușit trei blocuri, pierzându-și viața circa 120 de persoane.

ADVERTISEMENT
Tags: