News

Cutremur pe scena politică din Moldova, partidul parlamentar al lui Ilan Șor a fost scos în afara legii. Reacția oligarhului și a Maiei Sandu

Este cutremur pe scena politică din Moldova. Partidul parlamentar al lui Ilan Șor a fost scos în afara legii. Reacția oligarhului și a Maiei Sandu.
19.06.2023 | 17:26
Cutremur pe scena politica din Moldova partidul parlamentar al lui Ilan Sor a fost scos in afara legii Reactia oligarhului si a Maiei Sandu
Partidul ”ȘOR”, condus de oligarhul fugar Ilan Șor, scos în afara legii. Decizia Curții Constituționale de la Chișinău. Sursa foto: Facebook / hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Decizie radicală luată de Curtea Constituțională din Republica Moldova: Partidul ȘOR, condus de oligarhul fugar și condamnat, Ilan Șor, a fost scos în afara legii. Maia Sandu salută această măsură.

Partidul ”ȘOR”, condus de oligarhul fugar Ilan Șor, scos în afara legii. Decizia Curții Constituționale de la Chișinău

Lupta politică de la Chișinău intră într-o nouă etapă. Luni, 19 iunie, Curtea Constituțională a declarat drept neconstituțional partidul condus de oligarhul fugar, Ilan Șor. S-a luat această măsură după ce Guvernul a depus o sesizare către Înalta Curte, prin care a cerut scoaterea Partidului Șor în afara legii.

ADVERTISEMENT

În urma deciziei pronunțate în cursul acestei zile, partidul Șor va fi dizolvat. Toți deputații Partidului Șor își vor continua activitatea în calitate de parlamentari neafiliați politic. Asta se va întâmpla și cu primarii aceluiași partid, se arată în verdictul Curții Constituționale, citat de Deschide.md.

Guvernul de la Chișinău a motivat solicitarea lor de a scoate acest partid în afara legalității prin mai multe argumente. Executivul condus de Dorin Recean a acuzat Partidul Șor că ar fi mituit alegători și protestatari.

ADVERTISEMENT

De asemenea, s-a mai spus că acest partid ar avea legături cu Kremlinul și ar fi încălcat în mod repetat legislația în ceea ce privește activitatea financiară. De subliniat că decizia de a interzice un partid este o premieră pentru Republica Moldova.

Reacția lui Ilan Șor după această decizie: ”Maia Sandu a scuipat în sute de mii de moldoveni”

În replică, reprezentanții Partidului Șor au negat vehement aceste acuzații. Avocații formațiunii spun că ele sunt motivate politic. La ședințele Curții Constituționale au fost prezenți deputații partidului: Marina Tauber și Denis Ulanov. Ei au cerut ca și Ilan Șor să vină cu o intervenție video-call, în cadrul ședinței, dar acest lucru nu a fost acceptat de către magistrații Curții Constituționale.

ADVERTISEMENT

Reamintim că fondatorul acestui partid, Ilan Șor, a fost condamnat, pe 13 aprilie, la 15 ani de închisoare. Oligarhul a avut o reacție extrem de dură după decizia luată luni de Curtea Constituțională.

În opinia lui, prin decizia de luni au fost abuzați mii de oameni de către un grup de ”bolnavi psihic”. ”Ceea ce s-a întâmplat astăzi nu e despre stat de drept, despre principii și valori democratice, despre supremația legii și Constituției.

ADVERTISEMENT

Este despre abuzarea sutelor de mii de membri și susținători ai principalei forțe de opoziție din Republica Moldova de către un grup de nebuni, bolnavi psihic, puși în fruntea statului de către păpușari de peste hotare”, a scris Șor pe Facebook.

Acesta a revenit cu un mesaj în care o ia la țintă pe Maia Sandu. Președinta Republicii Moldova este acuzată de Ilan Șor că ”a scuipat sute de mii de moldoveni”. El o amenință pe lidera de la Chișinău: ”să îți faci bagajele

Astăzi, Maia Sandu a scuipat în sute de mii de moldoveni care susțin Partidul „ȘOR”. Astăzi, Maia Sandu a scuipat repetat în fețele oamenilor. Vreau să anunț cu fermitate că, indiferent de interdicțiile impuse de PAS și Maia Sandu, toate proiectele noastre sociale vor continua și vom participa la toate alegerile. Iar ție Maia Sandu îți recomand să îți faci bagajele”, scrie politicianul.

Maia Sandu, după scoaterea Partidului Șor în afara legii: ”O decizie așteptată de societate”

În schimb, Maia Sandu salută decizia Curții Constituționale. Președinta Republicii Moldova spune că acest verdict este așteptat de societate. Aceasta consideră Șor un ”partid politic creat din corupție și pentru corupție este un pericol pentru sistemul constituțional și securitatea statului”. Iată postarea președintei de pe Facebook.

Curtea Constituțională a declarat neconstituțional Partidul Șor. Este o decizie așteptată de societate, anume pentru că moldovenii pun preț și vor să trăiască într-un stat democratic, într-un stat de drept, unde organizațiile criminale nu sunt protejate, ci împiedicate să captureze statul.

Un partid politic creat din corupție și pentru corupție este un pericol pentru sistemul constituțional și securitatea statului. Urmează ca instituțiile statului să analizeze considerentele deciziei CC și să întreprindă pașii următori în vederea respectării și implementării efective a acestei decizii.

Cetățenii Republicii Moldova și-au apărat mereu libertatea și au cerut lege egală pentru toți. Republica Moldova trebuie să devină un stat care sancționează și îi împiedică pe corupți să utilizeze statul și banul public în interes personal. Moldovenii își doresc un stat care să-i protejeze de hoți și să facă dreptate.

Doar un stat curățat de cei care îl fură poate oferi bunăstare cetățenilor săi.. Urmează ca instituțiile statului să analizeze considerentele deciziei CC și să întreprindă pașii următori în vederea respectării și implementării efective a acestei decizii.

Cetățenii Republicii Moldova și-au apărat mereu libertatea și au cerut lege egală pentru toți. Republica Moldova trebuie să devină un stat care sancționează și îi împiedică pe corupți să utilizeze statul și banul public în interes personal. Moldovenii își doresc un stat care să-i protejeze de hoți și să facă dreptate. Doar un stat curățat de cei care îl fură poate oferi bunăstare cetățenilor săi”.

ADVERTISEMENT