News

Cutremur puternic de peste 7 magnitudine în Vanuatu. A fost emisă alertă de tsunami

Un puternic cutremur a zguduit joi, 7 decembrie, insula Vanuatu din Pacificul de Sud. Pentru scurt timp a fost emisă și o alertă de tsunami.
07.12.2023 | 22:43
Cutremur puternic de peste 7 magnitudine in Vanuatu A fost emisa alerta de tsunami
Regiunea Vanuatu din sudul Pacificului, zguduită de un cutremur puternic. Alertă de tsunami emisă pentru câteva ore. Sursa foto: X / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cutremur puternic de peste 7 magnitudine raportat joi, 7 decembrie 2023, în Vanuatu. În urma acestui seism major din insula situată în Pacificul de Sud, a fost emisă și o alertă de tsunami.

Regiunea Vanuatu din sudul Pacificului, zguduită de un cutremur puternic. Alertă de tsunami emisă pentru câteva ore

Din datele furnizate de Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), cutremurul din zona Oceaniei a avut loc joi, la ora 12.56 GMT (ora 14.56 ora României).

ADVERTISEMENT

Seismul, care a avut magnitudinea exactă de 7.1, s-a produs joi la sud de Vanuatu. Imediat, s-a declanșat o avertizare de tsunami. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 48 de kilometri, la aproximativ 123 de kilometri sud de orașul Isangel și la 338 de kilometri de capitala Port Vila, a anunțat USGS.

Centrul de avertizare de tsunami din Pacific a spus că ”valurile periculoase de la acest cutremur sunt posibile pe o rază de 300 de kilometri de epicentru de-a lungul coastelor din Vanuatu și Noua Caledonie”.

ADVERTISEMENT

Peste câteva ore, această alertă pentru tsunami ce viza coastele din Vanuatu şi din Noua Caledonie a fost ridicată, a anunţat Sistemul de avertizare pentru tsunami din Statele Unite.

Departamentul de Meteorologie și Fenomene Naturale din Vanuatu i-a avertizat pe locuitorii aflați în zona seismului să ia ”măsuri de precauție”, cum ar fi deplasarea dinspre zone coastă către așezări mai înalte.

ADVERTISEMENT

Nu s-au raportat pagube imediate sau victime după producerea seismului. De notat că USGS a raportat inițial o magnitudine de 7.3 și o adâncime de 35 de kilometri, dar apoi și-a revizuit raportul.

Cutremurele sunt obișnuite în Vanuatu, un arhipelag jos cu o populație de peste 320.000 de oameni care se întinde pe Inelul de Foc al Pacificului. Vorbim de o zonă cu o activitate tectonică intensă care se întinde prin Asia de Sud-Est și prin bazinul Pacificului.

ADVERTISEMENT

Un cutremur cu magnitudinea 6.7 ​​a lovit nordul regiunii Vanuatu în noiembrie anul curent. Atunci, autoritățile au avertizat că ”valuri mici de tsunami” se pot forma în zonă.

ADVERTISEMENT
Tags: