News

Cutremur puternic în Turcia. Mai mulți răniți în regiunea Anatolia. Școlile, închise 24 de ore. Update

Un cutremur puternic s-a produs, joi seara, în Turcia. Mișcarea seismică a fost resimțită în mai multe zone, potrivit experților. S-au raportat și victime.
19.04.2024 | 00:15
Cutremur puternic in Turcia Mai multi raniti in regiunea Anatolia Scolile inchise 24 de ore Update
Cutremur puternic în Turcia. Mai mulți răniți în regiunea Anatolia. Sursa foto: X / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
18-04-2024
21:13

Cutremurul de 5.6 din Turcia a provocat pagube importante. S-au raportat și persoane rănite

Joi, 18 aprilie, Turcia a trecut prin noi momente de panică. O serie de cutremure de intensitate diferită, cea mai mare atingând 5,6 grade pe scara Richter, a zguduit centrul țării.

La orele după-amiezii și seara, cel puţin trei cutremure au fost resimţite în regiunea Tokat, între ţărmul Mării Negre şi nordul Anatoliei. Cel mai puternic seism a avut o intensitate de 5,6 grade.

În urma acestuia o persoană a fost rănită şi s-au înregistrat pagube materiale, conform unei informări din partea ministrului Sănătăţii, Charretin Coca, citat de Agerpres.

La faţa locului au fost trimise vehicule de intervenţie şi ambulanţe”, a spus ministrul pe reţeaua X. Din datele agenţiei locale de ştiri AHI, alți cinci răniţi au fost raportați în rândul locuitorilor panicaţi, care încercau să îşi părăsească locuinţele.

În zonele afectate de seisme, guvernanţii au decis să închidă şcolile timp de 24 de ore. S-au deschis centre sportive şi centre instituţionale pentru a le pune la dispoziţie locuitorilor care preferă să îşi părăsească locuinţele.

Pe site-urile de socializare au apărut imagini care arată unele clădiri avariate din cauza acestui cutremur.

Un cutremur puternic s-a produs, joi seara, în Turcia. Seismul a fost înregistrat în provincia Tokat din nordul țării, aflată la circa 400 de kilometri de capitala Ankara. Anunțul a fost făcut de Autoritatea de Gestionare a dezastrelor din Turcia.

Cutremur puternic în Turcia, joi seara

Potrivit primelor estimări, cutremurul a avut o magnitudine de 5,6 grade pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 5,99 kilometri, la ora 18:11. Deocamdată, autoritățile nu au anunțat dacă există victime sau pagube în urma mișcării tectonice.

ADVERTISEMENT

Seismul a fost înregistrat în orașul Sulusaray, din provincia Tokat, potrivit reprezentanților pentru managementul dezastrelor și situațiilor de urgență, AFAD, arată Associated Press. Presa din Turcia notează că mișcarea seismică a fost resimțită și în zonele învecinate.

Totodată, ministrul Afacerilor Interne din Turcia, Ali Yerlikaya, a transmis că echipajele de intervenție se află în zona afectată, pentru a lua primele măsuri. Insituțiile abilitate urmăresc evoluția situației.

ADVERTISEMENT

„Le ofer cele mai bune urări cetățenilor noștri afectați de cutremur. Dumnezeu să ne protejeze țara și națiunea de dezastre”, a transmis ministrul de Interne, potrivit cnnturk.com.

Expert în seismologie: „Am discutat despre amenințarea seismică a acelei zone”

În urma evenimentului, un expert în seismologie a declarat pentru sursa citată, faptul că a discutat despre amenințarea privind cutremurele din zona respectivă. „În primul rând, transmit gândurile mele de însănătoșire către locuitori.

ADVERTISEMENT

Am discutat despre amenințarea seismică a acelei zone. Am spus că în ramurile laterale ale faliei Nord-Anatoliene ar putea avea loc cutremure de până la 6-6.5, dar nu ar ajunge la 7.

Adâncimea era în jur de 9 kilometri în trecut. Fiind aproape de 5 kilometri, impactul poate varia în funcție de construcție, dar poate fi resimțit în unele clădiri”, a transmis Prof. Dr. Şükrü Ersoy.

ADVERTISEMENT

Amintim că anul trecut un cutremur devastator a lovit sudul Turciei și o parte din Siria. Seismul a avut loc pe 6 februarie 2023 și a dus la moartea a peste 59.000 de oameni. De altfel, sute de clădiri s-au prăbușit.

ADVERTISEMENT