News

Cutremure în România,11 aprilie 2023. Două seisme cu magnitudine peste 3 s-au produs în zona Vrancea

Zona seismică Vrancea, zguduită de două cutremure cu magnitudine peste 3 pe Richter. În ce zone au fost resimțite seismele
11.04.2023 | 08:29
Cutremure in Romania11 aprilie 2023 Doua seisme cu magnitudine peste 3 sau produs in zona Vrancea
Cele două cutremure s-au produs în zona seismică Vrancea Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Cele două cutremure cu magnitudinea de 3,3, respectiv 3,1, s-au produs marţi în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Două seisme cu magnitudine peste 3 s-au produs în zona Vrancea

Primul seism, de 3,3 pe Richter, a avut loc la ora 2:34 (ora locală a României) la adâncimea de 103 kilometri şi s-a înregistrat în apropierea următoarelor oraşe: 45 kilometri vest de Focşani, 65 kilomtri nord de Buzău, 65 kilomtri est de Sfântu-Gheorghe, 77 kilometri est de Braşov, 96 kilometri nord-est de Ploieşti şi 97 kilometri sud de Bacău.

ADVERTISEMENT

Cea de-a doua mișcare seismică, cu magnitudinea de 3,1, s-a produs la ora locală 5:05 la adâncimea de 76 de kilometri. Seismul a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: 35 kilometri vest de Focşani, 67 kilometri nord de Buzău, 74 kilometri est de Sfântu-Gheorghe, 88 kilometri est de Braşov, 89 kilometri sud-vest de Bârlad şi 91 kilometri sud de Bacău.

Potrivit mărturiilor înregistrate pe site-ul INCDFP, primul seism a fost resimțit la Vaslui și Iași, iar cel de-al doilea cutremur a fost simțit de locuitorii din Galați, Iași și Otopni.

ADVERTISEMENT

De la începutul lunii aprilie, în zona seismică Vrancea au avut loc şapte cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,7 şi 3,3 pe Richter, iar în zona Olteniei, în judeţul Gorj, s-au produs cinci cutremure cu magnitudini între 2 şi 2,7. În România, cel mai puternic seism din acest an, cu magnitudinea 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.

Zona seismică Vrancea, cel mai ridicat potențial distructiv

Potrivit INCDFP, pe teritoriul României, zona seismogenă cu cel mai ridicat potențial distructiv este situată în regiunea Vrancea. ”Regiunea Vrancea este o zonă seismică complexă de convergență continentală, situată la contactul a trei unități tectonice: placa Est – Europeană, subplăcile Intra – Alpină și Moesică”, precizează Institutul.

ADVERTISEMENT

Cea mai puternică activitate seismică pe teritoriul României se concentrează la adâncimi intermediare (60 – 200 kilometri). Activitate ridicată a fost observată între 80 și 100 kilometri și respectiv între 120 și 160 kilometri.

Cutremurele puternice din secolul XX s-au produs în ambele segmente de adâncime: seismele din 1977 (Mw 7.4) și 1990 (Mw 6.9) în segmentul superior, iar evenimentele din 1940 (Mw 7.7) și 1986 (Mw 7.1) în cel inferior.

ADVERTISEMENT

Seismologii se bazează în estimarea cutremurelor pe calculele istorice, care arată pentru zona Vrancea că au loc cutremure de mare intensitate la intervale de 36 de ani, 37 de ani, 64 de ani sau 102 ani.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Cîrstea, transfigurată: au apărut imaginile cu Sorana după momentul terifiant la care a...
Cîrstea, transfigurată: au apărut imaginile cu Sorana după momentul terifiant la care a asistat la Roma VIDEO
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
"Ce-i aia, frate? Face cerculeţe". Locuitorii unei comune de lângă Capitală, şocaţi de ce au văzut pe cer în miez de noapte
Fosta iubită a Prinţului Cristea a ieşit la plajă şi i-a înnebunit pe...
Fosta iubită a Prinţului Cristea a ieşit la plajă şi i-a înnebunit pe italieni: Incredibil de frumoasă!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani...
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani și se vehiculează că a semnat deja cu Antena 1
Angajări masive în Armată. Condițiile de concurs pentru cele 2.500 de posturi
Angajări masive în Armată. Condițiile de concurs pentru cele 2.500 de posturi
Un ciclon loveşte România. Roxana Bojariu, Elena Mateescu şi Florinela Georgescu anunţă urgie...
Un ciclon loveşte România. Roxana Bojariu, Elena Mateescu şi Florinela Georgescu anunţă urgie în următoarele zile
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată...
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată spectaculos. „Nu e ușor să fii mereu pe șantier”
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește...
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie