Life

Cutremurul care a distrus din temelii un oraș din România: “Panica a fost de nedescris”

Un oraș din România a fost distrus din temelii de un cutremur cu magnitudine mare. Localnicii au trecut printr-o panică de nedescris.
16.11.2023 | 09:16
Cutremurul care a distrus din temelii un oras din Romania Panica a fost de nedescris
Când a avut loc cutremurul. Sursa foto: Arhivele Diplomatice ale MAE
ADVERTISEMENT

Cutremurul cu o magnitudine de 7, 4 grade pe scara Richter care a distrus din temelii un oraș din România. Au fost suficiente câteva secunde încât clădiri imense să se prăbușească, iar oamenii să-și piarda viața într-un număr foarte mare.

Ce mare cutremur din România a distrus aproape în totalitate un oraș din țară

În urmă cu 83 de ani, mai exact în 1940, țara noastră a fost zguduită de un seism major, de 7, 4 grade pe scara Richter. O mulțime de zone au fost afectate și au murit mii de oameni. Într-un oraș din regiunea Moldovei, însă, s-au produs cele mai multe pagube.

ADVERTISEMENT

Cutremurul din 1940 a durat 45 de secunde și a avut și o adâncime de 133 kilometri. Mișcările telurice s-au făcut simțite inclusiv în Capitală, distrugându-se complexul Carlton, Ateneul Român, Teatrul Național, Opera Română, Banca Națională sau Casa de Depuneri și Palatul Justiției.

Însă, cel mai afectat de seismul din 1940 a fost orașul Panciu, din zona Vrancei. Potrivit unor date ale INFP, din 371 de case de zid, doar cinci au rămas în picioare, alături de alte 57 de locuințe de paianță sau din bârne, aflate la periferie.

ADVERTISEMENT

O închisoare, afectată de marele seism din 1940, din Panciu

Printre clădirile care au fost afectate în orașul Panciu, în 1940, se mai numără și închisoarea Doftana. De altfel, zidurile acesteia s-au prăbușit peste mai mulți oameni, care nu au mai avut nicio șansă de a fi readuși la viață, de către medici.

”Panica a fost de nedescris. […] femei înnebunite de groază, bărbați cu copii în brațe, cu toții îmbrăcați sumar, au părăsit paturile țipând și plângând. […] Locatarii caselor au avut sentimentul iremediabil al sfârșitului.

ADVERTISEMENT

Lumea, trezită din somn de zguduiri puternice, aleargă îngrozită, neștiind încotro să apuce. […] Aveai impresia că te afli în infern. […] Îmbrăcată sumar, lumea din centrul Capitalei a fugit din blocuri, refugiindu-se pe străzi și în piețele publice.

În Cișmigiu, în Piața Teatrului Național, Piața Cercului Militar, la Șosea […] În zori, Capitala avea un aspect jalnic. Blocurile de beton s-au îndoit, pierzându-și balcoanele și coșurile, prăbușite în stradă. Zidurile sunt crăpate. Casele vechi s-au surpat parțial […] Lumea aleargă înfiorată de spaimă.”, potrivit ziarelor de odinioară.

ADVERTISEMENT

Totodată, după seism, autoritățile din regimul comunist ar fi avut grijă să nu se transmită într-un mod corect tot numărul de victime și pagube. S-au specificat un total de 429 morți, peste 1.000 de răniți și 12.000 de sinistrați.

ADVERTISEMENT