Life

Cuvântul din limba română pe care mulți români îl scriu și pronunță greșit. Și tu îl folosești des. Care e forma corectă

Cuvântul, aparent simplu, care îi pune în dificultate pe cei mai mulți români. Care este, de fapt, forma lui corectă și acceptată de experții lingviști.
27.01.2024 | 14:00
Cuvantul din limba romana pe care multi romani il scriu si pronunta gresit Si tu il folosesti des Care e forma corecta
Care este forma corectă, bancnotă sau bacnotă. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Fără doar și poate, vorbitul corect al limbii române a ajuns să fie o provocare, inclusiv pentru cei care cred că stăpânesc bine această limbă. Mulți termeni dau bătăi de cap vorbitorilor nativi și nu numai, mai ales atunci când vine vorba de formele corecte de plural.

Cuvântul din limba română care induce în eroare multe persoane

Limba română nu este deloc o limbă ușor de stăpânit. Deși toate cuvintele se scriu exact așa cum se pronunță, adevăratele probleme apar inclusiv la cuvintele simple. De cele mai multe ori, forma de plural a termenilor uzuali poate ridica dificultăți în rândul vorbitorilor.

ADVERTISEMENT

În ultima vreme, aproape că la tot pasul auzim anumiți termeni pronunțați în diverse moduri. Nu toate sunt corecte, deși sunt folosite cu mare convingere. Însă, cum ne dăm seama care este varianta acceptată și care este cea eronată?

”Bancnotă” sau ”bacnota” sunt cele două forme ale aceluiași substantiv comun care dau bătăi de cap românilor. Mulți întâmpină adevărate dificultăți atunci când vine vorba de folosirea corectă a acestui termen.

ADVERTISEMENT

În vorbire, de obicei, diferența nu este chiar atât de sesizabilă. Însă, atunci când vine vorba de scrierea acestui cuvânt, greșeala este evidentă. Așadar, trebuie să știm care este varianta corectă a acestui substantiv.

Care este varianta corectă, ”bancnotă” sau ”bacnotă”

Așa cum ne-am obișnuit, deja, sursele care trebuie consultate în astfel de cazuri sunt DEX-ul și DOOM-ul. Aici sunt trecute variantele corecte și acceptate ale celor mai complexe cuvinte din limba română.

ADVERTISEMENT

Singura formă corectă este cea de ”bancnotă”, nicidecum de ”bacnotă”. Mulți români aleg să folosească varianta incorectă deoarece este mult mai ușor de pronunțat. Însă, aceasta nu este acceptată în vorbirea corectă.

Specialiștii lingviști trag un semnal de alarmă asupra formelor pe care românii aleg să le folosească în cazul unor cuvinte. Din cauza folosirii eronate a lor, de cele mai multe ori, se perpetuează un obicei nociv care distruge corectitudinea lingvistică.

ADVERTISEMENT

Din păcate, sunt foarte multe cuvinte pe care unele persoane nu știu să le folosească în mod corect. Din această categorie fac parte ”serviciu” și ”servici” sau ”abțibild” și ”acțipild” sau ”tobogan” și ”topogan”.

De fiecare dată când există dubii în ceea ce privește forma corectă a unui cuvânt, rezolvarea este foarte simplă. Este recomandată folosirea cărților de specialitate unde sunt oferite exemple concrete și lămuriri.

ADVERTISEMENT
Tags:
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de...
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de sexy sunt colegele: „Dacă ele sunt «piese» acum, cum erau când plesneau de tinerețe?”
FOTO “E alt om” / “Nu poate fi adevărat”: mușchii din poza virală...
FOTO “E alt om” / “Nu poate fi adevărat”: mușchii din poza virală sunt istorie! Cum arată acum
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a...
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a ajuns să coste o casă veche, bătrânească
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Un bărbat a câștigat aproape 2 milioane dolari după ce a ascultat discuțiile...
Un bărbat a câștigat aproape 2 milioane dolari după ce a ascultat discuțiile soției, angajată a BP
S-a câştigat premiul LOTO 6/49 de peste 7 milioane de euro: numerele norocoase....
S-a câştigat premiul LOTO 6/49 de peste 7 milioane de euro: numerele norocoase. Rezultate LOTO duminică 25 februarie 2024
Cel mai cunoscut deținut din Marea Britanie spune ce va face când va...
Cel mai cunoscut deținut din Marea Britanie spune ce va face când va fi eliberat. Este în închisoare de 50 de ani VIDEO
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio...
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio dificultate să se întoarcă acasă”
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care...
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care Mioara a decedat: ”Numai așa vine binele și fuge răul”
Când dispar mașinile pe motorină și benzină. Ce pregătește Uniunea Europeană
Când dispar mașinile pe motorină și benzină. Ce pregătește Uniunea Europeană
Scene cutremurătoare la căpătâiul Mioarei Roman! Petre Roman, la priveghi. Cum au reacționat...
Scene cutremurătoare la căpătâiul Mioarei Roman! Petre Roman, la priveghi. Cum au reacționat Catinca și Oana Roman când l-au văzut
Verdict surpriză, revine pe teren. Suspendare de doar 15 luni după ce a...
Verdict surpriză, revine pe teren. Suspendare de doar 15 luni după ce a cooperat
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut...
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut ce să fac cu ei!” Cum a făcut mulți bani Olivia Addams, la 20 de ani
Unde se află localitatea din România care nu apare pe hartă. Lumea spune...
Unde se află localitatea din România care nu apare pe hartă. Lumea spune că aici se petrec minuni