Daniela Minea, în vârstă de 53 de ani, asistentă la Maternitatea Bucur și una dintre zecile de asistente care au intervenit în noaptea tragediei de la Colectiv, susține că în cei șapte ani nu s-au rezolvat problemele din spitalele din România.
Daniela Minea susține că dacă acum ar avea loc o tragedie similară lucrurile ar arăta exact ca în urmă cu șapte ani, în condițiile în care marea majoritate a problemelor ce au ieșit la suprafață atunci au rămas nerezolvate.
„Nu prea s-a rezolvat nimic de atunci, deşi noi am aşteptat să se rezolve ceva în perioada asta, cum nu s-a rezolvat în mare măsură nici în sănătate sau…totul este cam la fel. Exact cum atunci a zis domnul ministru care era pe vremea aia, că totul este ok şi se pot trata pacienţi şi nu a fost aşa, aşa este şi acum.
Lucrurile ar arăta la fel (.n .red dacă ar avea loc un nou Colectiv). Întrebarea mea era şi atunci, şi acum, dacă, Doamne fereşte, va fi un cutremur în Bucureşti, cum va arăta Bucureştiul? Cum vor arăta spitalele? Pentru că în 30 de ani de la Revoluţie nu s-a construit niciun nou spital, noroc cu răposatul că stăm în nişte spitale pe care le-a construit el acum 50, 60 de ani şi dacă nu erau spitalele astea ne tratam în corturi.
Iar dacă, Doamne fereşte, este o catastrofă, pentru că Bucureştiul este cum știți că este, cu blocurile care sunt, aşa va fi, în corturile acelea pe care le-a pus Arafat la Băneasa, sau unde le-a pus. Acolo vor fi”, a declarat, pentru News.ro, Daniela Minea.
Aceasta susține că este inadmisibil ca statul român să nu fie în stare să construiască nici măcar un mare spital în toți acești ani având în vedere lipsurile din sistem. Mai mult, faptul că un ONG a reușit să construiască un spital din donații reprezintă o palmă în plus pentru autoritățile noastre.
„Că statul ar fi trebuit să rezolve ceva, măcar un pic din ce trebuia să rezolve, pentru că, de exemplu, nu mi se pare ok să se facă spitale publice din bani privaţi, adică un ONG a reuşit să construiască un spital, dar statul român, nu.
Este adevărat, au fost dotări, că eu lucrez în spital şi ştiu, dotările sunt, adică suntem la nivel high la dotări, au fost mai mulţi implicaţi şi dotările există, nu ştiu în toate spitalele dacă este la fel, dar lucrăm într-o maternitate care va avea 100 de ani. Deci clădirea este construită, în 1938 iar spitalele astea mari, Municipal, şi toate, au 50 de ani”, a mai declarat cadrul medical.
Asistenta s-a declarat dezamăgită de pedepsele dictate de justiția din România într-un caz cu atât de multe victime, și unde vina și responsabilitatea au fost atât de clare.
„Mi s-a părut foarte ciudat procesul, în primul rând că a fost de lungă durată, ca toate procesele, şi în al doilea rând, verdictul. Nu mi se pare normal ca cei care au fost implicaţi să primească doar atât de puţini ani.
Ei au ţinut acel club într-un loc care…eu am avut un şoc când m-am dus după aia şi am văzut acolo, era un depozit care era…cum să primeşti atâţia oameni într-un depozit care nu avea geamuri, geamurile erau sigilate, acolo era un depozit de încălţăminte de pe vremea lui Ceauşecu, şi ca să se fure probabil au zidit ferestrele”, a mai declarat Daniela Minea.
Aceasta a mai povestit că cel mai impresionant gest pe care l-a văzut în noaptea de la Colectiv a fost faptul că mulți dintre cei care au reușit să iasă din acel club au ales să se întoarcă pentru a-i salva pe ceilalți.
„Faptul că cei care au reuşit să iasă de acolo s-au întors înapoi să-i scoată pe ceilalţi. Au fost mulţi, nu am reuşit să-i ajutăm foarte mult, au venit salvările, i-au luat, au ajuns la spitale, am rămas prietenă cu o grămadă din cei care au fost acolo.
Şocul când am ieşit din curte şi cineva, cred că unul din bodyguarzi a spus, „Nu aici, nu ajutaţi aici că ei sunt morţi deja”, îi sortaseră deja pe trotuar, pe trotuar s-a dat primul ajutor. Au luat şi câte 6, 7, nu a mai contat că erau 2 sau 3 locuri în salvare, au luat mai mulţi şi i-au dus”, a mai declarat Daniela Minea.