News

Rudele victimelor de la Colectiv ies în stradă, la 7 ani de la tragedie. Ce gest vor face

Familiile și prietenii celor 65 de victime de la Colectiv vor ieși în stradă duminică, 30 octombrie 2022, de la ora 18:00.
29.10.2022 | 19:44
Rudele victimelor de la Colectiv ies in strada la 7 ani de la tragedie Ce gest vor face
Dosarul Colectiv. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Oamenii vor purta portretele victimelor de la Colectiv până la Parchetul General. Rudele și prietenii celor decedați sau răniți sunt revoltați și au depus plângere penală la Parchetul General împotriva lui Victor Ponta, Raed Arafat, Nicolae Bănicioiu și Gabriel Oprea.

Manifest în amintirea victimelor de la Colectiv

”Ei sunt decidenții politici responsabili pentru intervențiile neprofesioniste și rău-voitoare ale autorităților și pentru consecințele dezastruoase ale acestora”, au transmis organizatorii  manifestului. Manifestul e organizat de Copruția ucide, Inițiativa România şi Geeks For Democracy.

ADVERTISEMENT

”65 de oameni au murit și peste 150 au fost răniți în urma incendiului din 30 octombrie 2015 – copii și părinți, frați și surori, prieteni și iubiți.

Dosarul #colectiv a fost instrumentat superficial, tergiversat, scindat și s-a încercat deturnarea atenției publice de la faptul că spitalele și deciziile autorităților au făcut mai multe victime decât incendiul în sine.

ADVERTISEMENT

Revoltați, răniții și rudele celor care și-au pierdut viața au depus la Parchetul General plângere penală împotriva lui Victor Ponta, Raed Arafat, Nicolae Bănicioiu și Gabriel Oprea, decidenții politici responsabili pentru intervențiile neprofesioniste și rău-voitoare ale autorităților și pentru consecințele dezastruoase ale acestora.

La 7 ani de atunci acest dosar este tergiversat la Parchetul General iar problema sistemului sanitar, a paturilor și spitalelor pentru arși, a infecțiilor nosocomiale este departe de a fi rezolvată și încă este permisă funcționarea spațiilor publice fără asigurarea protecției împotriva incendiilor și situațiilor de urgență. Și anul acesta, ca în fiecare din ultimii 7, ieșim în stradă să cerem dreptate pentru #colectiv și pentru #noi.

ADVERTISEMENT

Duminică, 30 octombrie 2022, de la ora 18:00 vom fi din nou #împreună în fața clubului Colectiv iar apoi vom purta portretele victimelor până la Parchetul General pentru ca decidenții din această instituție să-și amintească pentru ce vin la serviciu și ce răspundere au pentru a se face dreptate”, mai transmit organizatorii.

În 12 mai 2022, Curtea de Apel București l-a condamnat pe fostul primar Cristian Popescu Piedone la patru ani de închisoare cu executare în acest dosar. Totodată au primit pedepse grele de detenție și patronii clubului, pirotehniștii, artificierii și unii dintre pompieri.

ADVERTISEMENT

Mai mult, familiile victimelor ar trebui să primească despăgubiri de 36 de milioane de euro, conform unei decizii a instanței.

ADVERTISEMENT