News

Dezvăluirea lui Eugen Iancu, tatăl unei victime de la Colectiv, la 7 ani de la tragedie: “Nu am învăţat nimic”

Eugen Iancu spune că și acum, la 7 ani de la tragedia de la Colectiv, sistemul de sănătate din România nu a reparat lipsurile ce au ieșit atunci la iveală
30.10.2022 | 09:23
Dezvaluirea lui Eugen Iancu tatal unei victime de la Colectiv la 7 ani de la tragedie Nu am invatat nimic
7 ani de la tragedia de la Colectiv. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Tatăl lui Alexandru Iancu, tânăr care a murit la Spitalul Sfântul Ioan din Capitală la 3 săptămâni de la incendiul din Colectiv, subliniază că nu a pus niciodată în discuție priceperea medicilor, ci condițiile de a ţine un ars în siguranță.

România nu a construit un spital de arși

Eugen Iancu susține, într-un interviu pentru News.ro, că marea dezamăgire este că nici acum, la 7 ani de la tragedia de la Colectiv, România nu are un spital pentru arși în condițiile în care acești pacienți necesită un regim cu totul special.

ADVERTISEMENT

„Eu după 7 ani rămân cu dezamăgirea că nu am învăţat nimic, mie mi se pare că refuzăm în continuare să ne recunoaştem capacitatea de a trata, şi aici nu mă refer la priceperea medicilor, medicii se pricep, problema este că degeaba ai operaţia reuşită dacă pacientul moare din cauza infecţiilor.

Pacientul ars are un regim special, are nevoie de umiditate şi de temperatură constante, nu trebuie plimbat cum se întâmplă la noi în spitale, îl duci să-l operezi de la etajul 5 la etajul 3 cu liftul unde transporţi şi mâncare, şi gunoi, şi vizitatori, şi orice.

ADVERTISEMENT

Asta este problema, noi nu am pus în discuţie niciodată priceperea medicilor, ci punem în discuţie dotarea spitalelor, condiţiile de a ţine un ars în siguranţă, un mare ars, ori aici suntem deficitari total şi problema, marea mea dezamăgire este că după 7 ani noi nu am fost în stare să construim un spital de arşi”, a declarat Eugen Iancu.

Pacienții nu știu ce drepturi au

Acesta susține că a ajuns să fie adeseori căutat de familiile pacienților pentru a-i ghida prin hățișul birocratic, subliniind că la ora actuala mulți pacienți cu arsuri, 25-30% din suprafața corpului, sunt tratați în spitale care nu au nicio treabă cu acest tip de pacienți și unde aceștia nu au practic nicio șansă de supraviețuire.

ADVERTISEMENT

„Din păcate în ziua de astăzi se încalcă legea şi pacienţii sunt ţinuţi inclusiv în spitale care nu au nicio treabă cu tratarea arsului, prin UPU, în oraşe ca Sf. Gheorghe, Sighişoara, în orăşele mici unde un pacient cu arsuri care trec de 25, 30% aproape că nu are nicio şansă de supravieţuire.

Aproape deloc, cel puţin în ultimul an sunt câteva transferuri, le numărăm pe degete, şi care s-au făcut la presiunea aparţinătorilor.

ADVERTISEMENT

Sunt accidente, oameni care au accidente acasă, oameni care au accidente de muncă iar aparţinătorii unora dintre aceştia ştiu de existenţa noastră şi imediat ne caută pentru sfaturi, iar noi le spunem despre legi, ce trebuie să ceară, ce drepturi au, pentru că din păcate pacientul în România nu ştie ce drepturi are, nu ştie că statul este obligat prin lege să protejeze sănătatea şi viaţa pacientului şi din păcate e un lucru pe care eu nu-l pot înţelege, medicii riscă malpraxis-ul refuzând pacienţilor dreptul la sănătate şi viaţă în foarte, foarte multe cazuri”, a mai precizat Eugen Iancu.

Acesta susține că la ora actuală România nu are nici măcar un singur pat pentru tratarea corectă a unui pacient cu arsuri ridicate, și susține că în aceste condiții statul este obligat să le asigure tratamentul în alte țări.

„Noi nu avem în România nici la ora asta nici măcar un pat pentru un mare ars. Şi cu toate astea ne încăpăţânăm să îi ţinem la noi, să spunem că ne pricepem să-i tratăm, problema este ce faci cu pacientul după ce iese din operaţie, în ce condiţii îl ţii. Ai temperatură, ai umiditate…constante, ai protecţie împotriva infecţiilor? Nu, în România nu există aşa ceva.

Am auzit că ne facem de râs dacă îi tot trimitem în străinătate, am auzit că tratamentul este scump, dar despre ce discutăm, nu cumva ar trebui să discutăm despre viaţa pacientului în primul rând?”, a mai declarat Eugen Iancu.

Nu în ultimul rând acesta își exprimă regretul că sistemul din România nu a reușit să răspundă și să corecteze măcar erorile ce au ieșit la iveală după tragedia de la Colectiv.

„Eu pot să spun că nu doresc nimănui să treacă prin experienţa pierderii unui copil, nu doresc nimănui să treacă prin experienţa pierderii unui copil într-un astfel de incident, care este extraordinar de traumatizant, pe urmă, în momentul în care ai un incident şi o tragedie cum a fost Colectiv şi să vezi că timpul trece şi nimeni nu ia nicio măsură, să vezi că nu ai justiţie, nu ai oameni care să facă nişte analize, care să înveţe din greşelile făcute şi să facă nişte paşi pentru a îmbunătăţi un sistem medical, un sistem de intervenţie, pentru că accidente se întâmplă, oricâtă prevenţie am face, nu le putem împiedica”, a mai precizat Eugen Iancu.

ADVERTISEMENT
Tags: