Damen Shipyards, un grup din Olanda care în 2018 a intrat în acționariatul șantierului naval Damen Mangalia, a cerut rezilierea contractului legal de funcţionare a asocierii dintre Damen Holding BV şi statul român privind Şantierul Mangalia.
Vineri, 4 august, reprezentanții Damen Holding B.V au anunțat că a fost anulat cadrul legal de funcționare a asocierii dintre Damen Holding BV și statul român privind Șantierul Naval Mangalia.
Această decizie poate avea consecințe economice dezastruoase pentru țara noastră. Șantierul de la Marea Neagră este cel mai mare angajator din sudul litoralului românesc.
Pezența Damen pe zona de business internă asigura peste 3.500 de locuri de muncă. De asemenea, peste 400 de proiecte au fost finalizate în România. Au fost construite peste 30 de nave de apărare și securitate pentru 14 forțe navale și gărzi de coastă din întreaga lume, inclusiv pentru țări NATO și UE.
În urma acestei decizii, societatea olandeză va rămâne acționar minoritar cu 49%. Cu toate acestea, compania nu va mai aduce comenzi, nu va mai finanța șantierul, iar Statul român va fi nevoit să preia controlul operațional, notează cei de la G4Media.
În ceea ce privește motivul aceste retrageri, reprezentanții Damen spun că la bază stă o lege adoptată recent de Parlament (187/2023). Prin acest act legislativ, companiile aflate în situația Damen Shipyards Mangalia, cu acționar majoritar de stat, dar cu control operațional privat, nu mai sunt exceptate de la legislația locală a guvernanței corporative a întreprinderilor publice.
Compania din Olanda transmite că, în fața deciziei unilaterale și a faptului de a nu mai avea control operațional în șantierul din Mangalia, Damen se confruntă acum cu o încălcare a contractului.
”În urma unei colaborări deja dificile și aflându-se acum în fața acestor schimbări unilaterale, Damen se confruntă astfel nu doar cu o încălcare a contractului, ci și cu încălcarea relației de încredere din partea statului român.
În acest sens, după o notificare anterioară de încălcare a contractului prin care Damen și-a exprimat pentru ultima dată disponibilitatea de a găsi o posibilitate pentru continuarea asocierii, la care nu s-a oferit nicio soluție de către partea română, Damen nu a avut altă opțiune decât să emită notificarea de reziliere a Acordului de Asociere încheiat în 2018 cu partenerul român.
Făcând acest pas, prevăzut în cadrul contractual al asocierii, Damen, în calitate de investitor străin, își protejează drepturile, investițiile, clienții și proiectele de la șantierul din Mangalia”, anunță olandezii, într-un comunicat.