News

Dan Barna scapă de dosarele de fraudă cu fonduri europene. Cine i-a făcut plângere

DNA a clasat dosarele de fraudă cu fonduri europene care îl vizau pe fostul lider USR Dan Barna. Plângere făcută de o instituție condusă de un fost polițist
21.11.2023 | 20:01
Dan Barna scapa de dosarele de frauda cu fonduri europene Cine ia facut plangere
DNA a clasat două dosare de fraudă car îl vizau pe Dan Barna Sursa foto: Facebook Dan Barna
ADVERTISEMENT

DNA a clasat două dosare de fraudă cu fonduri europene care îl vizau pe fostul vicepremier și lider USR, Dan Barna. Între timp, acesta a pierdut conducerea partidului, fiind în prezent vicepreședinte al formațiunii politice și candidat la europarlamentare din poziția de cap de listă.

Dan Barna scapă de dosarele de fraudă cu fonduri europene

Clasarea celor două dosare a fost confirmată de Direcția Națională Anticorupție, în cadrul unui răspuns transmis G4Media.ro. Plângerea contra lui Dan Barna a fost depusă în mai 2021 de către Departamentul de Luptă Antifraudă din cadrul Guvernului.

ADVERTISEMENT

”În cursul lunii noiembrie 2023, în dosarele penale care priveau modalitatea de implementare a proiectelor POSDRU 135/5.2/S/125782 – ‘Biblioteca bunelor practici. Concept inovator de dezvoltare a mediului rural’ și POSDRU/168/6.1/S/144808 – ‘SES-am deschide-te’ procurorii anticorupție au dispus soluția clasării.

În cauzele respective, urmărirea penală a fost începută doar cu privire la faptă (‘in rem’), prin urmare, nicio persoană nu a avut calitatea de suspect sau inculpat”, a precizat DNA.

ADVERTISEMENT

Un alt dosar de fraudă cu fonduri europene care îl viza pe Dan Barna a fost clasat de către DNA pe 14 iunie 2021. Acesta fusese deschis în plină campanie prezidențială în 2019, atunci când Dan Barna era candidatul USR la președinție.

Cine a făcut sesizarea contra lui Dan Barna

Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) din cadrul Guvernului este condus de Bogdan Ionut Dințoi, fost polițist din Vâlcea, colaborator al fostului ministru PSD al Mediului și Muncii, Rovana Plumb.

ADVERTISEMENT

Bogdan Ionuț Dințoi a fost numit la conducerea DLAF de către fostul premier PSD Viorica Dăncilă în ultima ei zi de mandat în fruntea guvernului.

O altă legătură între PSD și anchetele DLAF legate de Dan Barna o constituie Andrei Atila Luca Chendi, director in cadrul instituției și fost șef al DLAF, cel care a condus aceste investigații.

ADVERTISEMENT

Andrei Chendi a semnat în 2014, în calitate de șef al DLAF, un protocol de colaborare cu ministerul Dezvoltării condus pe atunci de Liviu Dragnea, în baza căruia fostul lider PSD avea acces constant la o serie de informații despre investigațiile în curs, potrivit unui articol publicat de fostul jurnalist, Ionel Stoica, în noiembrie 2018.

ADVERTISEMENT
Tags: