News

Un nou eșec DNA într-un dosar de corupție deschis lui Radu Mazăre. Cum a primit ”imunitate penală” fostul primar

Radu Mazăre nu mai poate fi urmărit penal pentru abuz în serviciu, într-un dosar pe care DNA îl are în lucru încă din anul 2017.
08.10.2023 | 21:00
Un nou esec DNA intrun dosar de coruptie deschis lui Radu Mazare Cum a primit imunitate penala fostul primar
Radu Mazăre a mai scăpat de un dosar la DNA / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
ADVERTISEMENT

Radu Mazăre scapă de un dosar greu la DNA, după ce Curtea de Apel Constanța a respins cererea procurorilor de solicita un acord din partea statului Madagascar pentru continuarea cercetărilor. Potrivit legislației internaționale, Mazăre nu poate fi cercetat sau judecat într-o altă cauză decât cea pentru care a fost extrădat.

DNA avea nevoie de un acord din Madagascar pentru continuarea cercetărilor

DNA a mai trimis o dată în judecată dosarul în care Radu Mazăre este acuzat că a semnat și emis un certificat de urbanism către o societate comercială care intenționa să ridice o clădire pe un teren aflat într-o arie protejată.

ADVERTISEMENT

În anul 2020, Ministerul Justiției a transmis două adrese, la solicitarea DNA către autoritățile din Madagascar, în care solicită extinderea consimțământului referitor la Radu Mazăre, pentru instrumentarea unor dosare viitoare, altele decât cel în care a fost extrădat. Autoritățile din Madagascar au răspuns negativ, invocând principiul specialității, potrivit căruia „persoana predată ca efect al extrădării nu va fi nici urmărită, nici judecată, nici deținută în vederea executării unei pedepse, nici supusă oricărei alte restricții a libertății sale individuale, pentru orice fapt anterior predării, altul decât cel care a motivat extrădarea”.

Cum dosarul în care Mazăre și alți funcționari din cadrul primăriei fusese deja trimis în instanță, judecătorul de cameră preliminară a dispus întoarcerea cauzei la procurori, pentru refacerea actelor de urmărire penală.

ADVERTISEMENT

Curtea de Apel a interzis DNA să formuleze o nouă cerere către autoritățile malgașe

În vara acestui an, DNA Constanța a depus o cerere la Curtea de Apel Constanța prin care solicită emiterea unei noi adrese către autoritățile din Madagascar, motivând că răspunsurile anterioare ”au fost contradictorii, la diferite intervale de timp, în cauze penale diferite”.

Cererea a fost respinsă, după ce judecătorii români au verificat conținutul răspunsului venit din partea Ministerului Justiției din Madagascar. Magistrații au scris în motivare că din răspunsul anterior rezultă ”cu deosebită claritate” că autoritățile din Madagascar ”nu au consimțit urmărirea, judecarea, deținerea sau restricționarea libertății individuale a persoane extrădare Mazăre Radu Ștefan pentru fapte anterioare predării, altele decât cele care au motivat extrădarea”.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, judecătorii au considerat inutil demersul DNA și au respins cererea, hotărârea fiind definitivă.

Faptele lui Radu Mazăre s-au prescris acum doi ani

Șansele ca Radu Mazăre să mai fie condamnat în acest dosar erau oricum extrem de mici. Infracțiunea de care fostul primar al Constanței este acuzat s-a petrecut în 2013 și a depășit termenul de prescripție penală, care este de 8 ani, dacă nu a intervenit vreo cauză de întrerupere sau suspendare.

ADVERTISEMENT

O cauză de întrerupere a prescripției putea fi o cerere de extrădare pe care autoritățile române s-o fi depus pe numele lui Radu Mazăre, cu condiția ca aceasta să fi avut legătură cu acest dosar. Autoritățile malgașe au încuviințat extrădarea în alt dosar dosar, cel al retrocedărilor ilegale din stațiunea Mamaia, pentru care Mazăre trebuie să execute 9 ani de închisoare.

Fostul primar al Constanței trebuia audiat din nou în Madagascar

Problema este că o nouă cerere de extrădare este aproape imposibil de obținut. În răspunsul dat de Ministerul Justiției din Madagascar, autoritățile malgașe au arătat că Mazăre trebuie să-și de acordul pentru o astfel de procedură sau că acesta trebuie să fie prezent la ședința la care se ia în discuție cererea României.

”Mai întâi este important de subliniat că referitor la articolele 109, 110 și 111 din legea privind cooperarea internațională în materie penală, extrădarea susnumitului ar fi trebuit să fie judecată într-o ședință dedicată extrădării. Prin urmare a avut loc un viciu de procedură, procedura de extrădare rămânând nulă, cu toate consecințele de drept. (…)

Ministerul Justiției malgaș nu poate admite cererea dumneavoastră de extindere a consimțământului la judecarea domnului Mazăre Radu Ștefan pentru un dosar aflat pe rol sau unul viitor. De asemenea, din descrierea procedurii reiese că domnul Mazăre Radu Ștefan nu și-a dat acordul”, se arată în răspunsul formulat de Ministerul Justiției din Madagascar, potrivit unui document obținut de FANATIK.

ADVERTISEMENT
Tags: