News

Darius Vâlcov, la un pas de extrădarea în România. Alina Gorghiu: ”Continuă demersurile pentru predarea efectivă”

Darius Vâlcov, fost ministru al finanţelor, este la un pas de extrădarea în România. Un anunț în acest sens a fost făcut de ministrul justiției, Alina Gorghiu.
08.08.2023 | 17:41
Darius Valcov la un pas de extradarea in Romania Alina Gorghiu Continua demersurile pentru predarea efectiva
Darius Vâlcov, aproape de a fi predat autorităților din România. Recursul său, respins în Italia. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Darius Vâlcov, fost ministru al finanţelor în Guvernul Ponta, care a primit o condamnare definitivă la închisoare, dar a fugit în Italia, este la un pas de a fi predat autorităților române.

Darius Vâlcov, aproape de a fi predat autorităților din România. Recursul său, respins în Italia

Marți, 8 august, Curtea Supremă de Casație a Italiei a respins recursul lui Darius Vâlcov, considerându-l inadmisibil. Prin urmare, a rămas definitivă hotărârea Curții de Apel din Napoli care prevede extrădarea lui în România, anunță ministrul justiției, Alina Gorghiu.

ADVERTISEMENT

Pe 20 iulie 2023, magistrații de la Curtea de Apel din Napoli au dispus predarea lui Darius Vâlcov autorităților române. Imediat după decizia de atunci, una în primă instanță, fostul ministru a făcut recurs. Se pare că nu a avut succes.

Situația din prezent a fostului ministru a fost prezentată de Alina Gorghiu. Ministrul justiției din Guvernul Ciolacu anunță, pe pagina ei de Facebook că, în prezent, autoritățile din Italia și cele din țară ”continuă demersurile pentru predarea efectivă”.

ADVERTISEMENT

”Vă informez că, astăzi, Curtea Supremă de Casație a Italiei a respins ca inadmisibil recursul lui Vâlcov Darius Bogdan. Astfel, a rămas definitivă hotărârea Curții de Apel din Napoli prin care s-a DISPUS PREDAREA, autorităților competente ale României, în executarea mandatului european de arestare emis la 3.5.2023 de către Tribunalul București în dosarul penal referința nr. 2018/2015, pentru executarea pedepsei de 6 ani închisoare aplicată acestuia prin sentința nr. 74 din 8.2.2018, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție a României, devenită executivă în urma deciziei penale a aceleiași Înalte Curți nr. 38/02.05.2023, pentru infracțiunile de trafic de influență și spălare de bani săvârșite în România în perioada 2009-2013.

Zilele următoare se așteaptă primirea comunicării oficiale a hotărârii către autorităților române și continuarea demersurilor pentru predarea efectivă a lui Vâlcov Darius Bogdan”, se arată în comunicatul ministrului.

ADVERTISEMENT

Darius Vâlcov, condamnat la 6 ani de închisoare în ”dosarul tablourilor

În debutul lunii mai, fostul ministru de finanțe Darius Vâlcov a fost condamnat la 6 ani de închisoare. Sentința a venit în ”dosarul tablourilor”. Întrucât acesta era deja fugit, a fost dat în căutare internațională. El s-a predat la finalul lunii mai lângă Napoli.

Vâlcov s-a predat în Portici, un oraș aflat regiunea Campania, provincia Napoli. Inițial, fostul demnitar ar fi contactat poliția, după care s-a prezentat la secție.

ADVERTISEMENT

Vâlcov a avut o carieră politică semnificată. A fost primar în Slatina și ministru în guvernele Ponta și Dăncilă. S-a remarcat ca unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Liviu Dragnea, fost lider PSD.

ADVERTISEMENT