News

Darius Vâlcov poate fi predat României. Curtea de Apel din Napoli a dat undă verde

Darius Vâlcov este tot mai aproape de a reveni în România. Curtea de apel Napoli a dispus predarea fostului politician.
20.07.2023 | 21:04
Darius Valcov poate fi predat Romaniei Curtea de Apel din Napoli a dat unda verde
Curtea de Apel din Napoli a decis predarea lui Darius Vâlcov României. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Darius Vâlcov, fost ministru al finanţelor în Guvernul Ponta, condamnat definitiv la închisoare de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dar fugit în Italia, ar putea fi predat în curând autorităților române.

Curtea de Apel din Napoli a decis predarea lui Darius Vâlcov României. Decizia justiției italiene nu e definitivă

Joi, 20 iulie, judecătorii de la Curtea de Apel din Napoli au dispus predarea lui Darius Vâlcov autorităților române, notează Europa Liberă. Până ca acesta să revină în țară mai este însă o etapă importantă. Astfel, se pare că decizia instanței italiene nu este definitivă. Fostul ministru o poate ataca cu recurs.

ADVERTISEMENT

Darius Vâlcov se află în Italia încă din luna mai. În primăvară, acesta a fost condamnat la 6 ani de închisoare în ”dosarul tablourilor”. Pentru că nu s-a predat, a fost dat în căutare internațională. În ”Cizmă”, fostul om politic și-a deschis unele afaceri încă dinainte de condamnare.

Tot în luna mai, la câteva săptămâni după condamnarea definitivă primită în România, Darius Vâcov a decis să se predea autorităților de la Napoli. Pe numele său a fost emis un mandat internațional de arestare.

ADVERTISEMENT

Autoritățile române aveau informații că fostul oficial român ar fi în zona Milano, unde avea deschisă o afacere, dar a ales sudul Italiei pentru a se preda, notează sursa citată.

Vâlcov s-a predat în Portici, un oraș aflat regiunea Campania, provincia Napoli. Într-o primă fază, fostul demnitar ar fi contactat poliția, după care s-a prezentat la secție.

ADVERTISEMENT

De ce a fost condamnat Darius Vâlcov

Pe 2 mai 2023, Tribunalul București l-a condamnat pe Vâlcov, fost primar al orașului Slatina și ministru de Finanțe în mai multe guverne, la 6 ani de închisoare. Acesta a fost acuzat de spălare de bani și trafic de influență.

Anterior, în același dosar, Darius Vâlcov fusese condamnat, în februarie 2018, la 8 ani de închisoare cu executare de către un complet de 3 judecători de la instanța supremă. Procesul a fost suspendat timp de aproape doi ani și jumătate.

ADVERTISEMENT

Reamintim că Vâlcov a fost trimis în judecată în 2015 în acest dosar. În timpul perchezițiilor, procurorii au găsit o adevărată comoară la domiciliul acestuia. Mai exact: peste 1,3 milioane de lei lei, 90.000 de euro, trei lingouri de aur, în greutate de trei kilograme, şi trei tablouri inscripţionate Renoir, Jean Cocteau şi, respectiv, Aurel Acasandrei.

ADVERTISEMENT
Tags: