News

Darius Vâlcov, primele probleme în închisoare. Fostul ministru a dat în judecată penitenciarul

Darius Vâlcov a acționat în instanță Penitenciarul Rahova. Înainte ca fostul ministru să fi extrădat, România a dat garanții Italiei că va respecta drepturile deținutului.
23.11.2023 | 11:03
Darius Valcov primele probleme in inchisoare Fostul ministru a dat in judecata penitenciarul
Darius Vâlcov a fost extrădat din Italia la mijlocul lunii august. El are de executat șase ani pentru trafic de influență și spălare de bani / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
ADVERTISEMENT

Darius Vâlcov, fost ministru al finanțelor și primar al municipiului Slatina, a reclamat în instanță penitenciarul Rahova, acolo unde a fost întemnițat imediat după ce a fost adus în țară. Prin această acțiune, el încearcă să demonstreze că nu-i sunt respectate drepturile.

Darius Vâlcov, nemulțumit de regimul de executare

Darius Vâlcov este, poate, cel mai important nume de fugar pe care statul român a reușit să-l repatrieze cu mari eforturi. Condamnat la șase ani de închisoare pentru trafic de influență și spălare de bani, fostul prim-finanțist al țării acuză primele probleme în închisoare.

ADVERTISEMENT

La începutul lunii octombrie, Darius Vâlcov a dat în judecată Penitenciarul Rahova, acțiunea având ca obiect ”plângere conform articolului 39 din Legea 254/2013”, cea care reglementează regimul de executare a pedepsei privative de libertate.

Aceasta prevede că regimul de executare se stabilește de către o comisie special constituită la nivelul conducerii penitenciarului, la prima întâlnire a acesteia, după terminarea perioadei de carantină și observare. Decizia de stabilire a regimului de executare se comunică persoanei condamnate, împreună cu menționarea căii de atac existente și a termenului de exercitare a acesteia.

ADVERTISEMENT

Alina Gorghiu a dat asigurări în Italia că deținutului Vâlcov îi vor fi respectate toate drepturile

În ziua în care Vâlcov a fost adus sub escortă în România, Alina Gorghiu, ministrul justiției, spunea că politicianul va executa primele 21 de zile în regim semideschis.

„Odată ce a aterizat în România va fi predat penitenciarului de la Rahova, cu 21 de zile de carantină. Îi asigurăm patru metri pătraţi de detenţie, în celula în care va sta. Acestea au fost garanţiile pe care Ministerul Justiţiei, prin Autoritatea Naţională a Penitenciarelor, le-au oferit instanţelor din Italia, pentru a putea să îl aducem înapoi să execute aici pedeapsa.

ADVERTISEMENT

După ce va sta la Rahova şi va ajunge să execute în regim semideschis, îl vom muta în alt penitenciar. Ca atare, cred că e bine să recăpătăm încrederea voastră a tuturor în sistemul de justiţie. Şi facem astăzi un pas, cred eu, important. Ne aducem fugarii, celebri sau mai puţin celebri, înapoi în ţară”, scria Alina Gorghiu pe contul ei de Facebook.

Regimul semideschis, aplicat deținuților cu pedepse mai mici de trei ani. Fostul ministru va executa șase

Regimul semideschis conferă deținuților posibilitatea de a se deplasa fără însoțitor în interiorul penitenciarelor, doar pe trasee stabilite de conducere a instituției. De asemenea, ei au dreptul de a-și organiza timpul liber în funcție de propria lor dorință, însă doar sub supraveghere.

ADVERTISEMENT

Acest tip de regim se aplică, în general, deținuților care au de executat cel mult trei ani de închisoare. În mod excepțional, se mai pot bucura de regim semideschis și persoanele care au o pedeapsă mai mare de trei ani, dar care nu depășește 13 ani, în funcție de natura și modul de săvârșire a infracțiunii pentru care au fost condamnate.

Politicianul a fugit în Italia înainte de sentință

Darius Vâlcov a fost condamnat, în mai 2023, la șase ani de închisoare într-un dosar în care fusese trimis în judecată de procurorii DNA, în 2015. Anterior, el fusese condamnat definitiv la opt ani de închisoare, în 2018, însă sentința a fost anulată din cauză că fusese emisă de un complet de trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Vâlcov mai fusese acuzat de efectuare de operațiuni financiare incompatibile cu funcția, însă în acest caz, faptele s-au prescris.

În afară de pedeapsa cu închisoare, lui Darius Vâlcov i s-a confiscat și suma de 6,2 milioane lei.

Înainte să fie condamnat, Darius Vâlcov a fugit în Italia, acolo unde și-a deschis o afacere, în zona Milano. La câteva săptămâni după a fost dat în urmărire internațională, fostul ministru s-a predat autorităților din Napoli.

Darius Vâlcov, angajat de Dragnea pentru că nu mai avea din ce să trăiască

El a cerut să nu fie extrădat și a prezentat mai multe documente și chiar interpelări ale politicienilor, care ar indica o situație dezastruoasă a penitenciarelor din România. Chiar și Liviu Dragnea ar fi trimis o scrisoare judecătorilor italieni, prin intermediul avocaților acestuia, în care arată că l-a angajat pe Vâlcov la cabinetul său pentru că acesta nu mai avea mijloace de subzistență, din cauza sechestrelor puse de DNA în dosarul său.

Darius Vîlcov a fost consilier pe probleme de economie al PSD în perioada 2017 – 2019. Deși avea interdicție de a mai ocupa funcții publice, el a lucrat la proiectele de buget și la programele de guvernare ale social-democraților. În timpul cabinetului Dăncilă, Vâlcov era perceput drept ”premierul din umbră” al României.

ADVERTISEMENT
Tags: