Este esențial să știi de câte ori e bine să mănânci carne roșie pe săptămână. În caz contrar, te expui în fața unor riscuri majore când vine vorba de sănătatea ta. Care este sfatul specialiștilor?
Un nou studiu generează îngrijorări când vine vorba de alimentație. Deși la prima vedere anumite aliment pot părea sănătoase, ele trebuie consumate în cantități limitate. Astfel, de câte ori e bine să mănânci carne roșie pe săptămână?
Cercetătorii au aflat că o cantitate mare consumată poate crește riscul de diabet. Astfel, cine ar o dietă bogată în carne roșie trebuie să știe că acest aliment crește cu 62% posibilitatea ca boala să debuteze.
Iar Anca Hâncu, diabetolog, confirmă și ea această informație. Ea a prezentat diferențele dintre carnea albă și cea roșie. Se pare că ne punem în fața unor riscuri imense dacă alegem să o consumăm pe cea din urmă des.
„Carnea roşie are acele grupări de tip Ham, care fac diferenţierea faţă de carnea albă. Mai are grăsimi saturate care în momentul în care sunt în exces şi aduce şi un exces de calorii. Va duce la dezvoltarea ţesutului adipos visceral care are legătură directă cu afecţiunile cardiovasculare prin efectul proinflamator.
Şi astfel duce la, practic citokinele acestea proinflamatorii şi acţiunea proinflamatorie este poarta deschis spre boli cardiovasculare, spre diabet zaharat, spre hiperucricemie, gută şi diverse tipuri de cancer”, a spus specialistul, potrivit observatornews.ro.
Și totuși de câte ori e bine să mănânci carne roșie pe săptămână? Unii români o consumă aproape zilnic, dar specialiștii spun că aceasta ar trebui evitată. Mai exact, Daciana Toma, spre exemplu, spune că acest tip de carne trebuie consumat de două ori pe lună.
Iar această regulă se aplică în special în cazul persoanelor care suferă de anumite boli. De asemenea, recomandat ar fi ca lângă carnea roși să stea și niște legume, ori carbohidrați precum orez, cereale sau pâine.
„Carnea roşie e aşa în vârful piramidei pentru că ar trebui consumată foarte rar, adică o dată, de două ori pe lună pentru că vorbim aici de conţinutul pe care-l are cu atât mai mult cu cât te ştii cu anumite patologii.
E foarte bine să mâncăm cu legume carnea roşie dar asta nu înseamnă că putem să consumăm mai des carne roşie”, a spus Daciana Toma, Societatea Română de Diabetologie, pentru sursa citată.
Cum arată un meniu sănătos care are la bază carne roșie? Anca Hâncu spune că în jumătate din farfuria noastră trebuie să se regăsească produsele vegetale. Felia de carne trebuie să fie un sfert din farfurie, mai exact cât o palmă, iar alături e nevoie de carbohidrați.