News

De ce a fost respinsă legea probelor video de pe camerele de bord. Lucian Diniță, fostul șef de la Rutieră: ”Cred că asta a stat la baza deciziei parlamentarilor”

După ce Guvernul a adoptat OUG pentru sancționarea mai drastică a șoferilor agresivi în trafic, Parlamentul a respins definitiv legea privind probleme video de pe camerele de bord.
10.02.2022 | 15:08
De ce a fost respinsa legea probelor video de pe camerele de bord Lucian Dinita fostul sef de la Rutiera Cred ca asta a stat la baza deciziei parlamentarilor
Lucian Diniță comentează respingerea legii privind camerele de bord. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Despre situația deosebit de îngrijorătoare a traficului auto din România nu mai sunt prea multe lucruri noi de spus. Ce se întâmplă astăzi s-a întâmplat și ieri și, cel mai probabil, se va întâmpla și mâine. Un cumul de factori a dus la scăderea dramatică a siguranței pe șosele, fie că vorbim de drumuri pe care le parcurgi între localități sau chiar pe cele dintr-o localitate.

Traficul bucureștean este un real exponent al legii junglei, ocazional chiar și al legii pumnului împărțit frățește între conducători auto nervoși, care de la o șicanare se prind într-o spirală descendentă al cărei final apare doar după ce fiecare s-a răcorit cu câteva lovituri aruncate celuilalt.

ADVERTISEMENT

Regulile de circulație s-au transformat de-a lungul ultimilor ani și, pentru bună parte dintre șoferi, au devenit facultative. FANATIK a dat un exemplu elocvent în urmă cu câteva luni, referitor la o intersecție periculoasă din București. Cu toate că există indicatoare rutiere care obligă la virajul la dreapta, ele sunt mai degrabă sugestii pentru șoferii care virează la stânga și blochează complet circulația pe bulevard. Semaforizarea intersecției a fost luată în calcul, însă răspunsul primit de la instituțiile abilitate arată că fondurile necesare lipsesc.

Iar acesta este doar unul dintre miile de exemple. Pentru a contracara sau mai degrabă, a încerca să arate că contracarează fenomenul ucigător de pe șoselele patriei, Guvernul a introdus un nou OUG cu măsuri împotriva șoferilor agresivi, pe care FANATIK le-a prezentat pe larg la momentul adoptării.

ADVERTISEMENT

Delpasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta, pornirea vehiculului de pe loc prin patinare excesivă, circulația la o distanță redusă de un alt vehicul și frânarea bruscă, folosirea claxonului și a flash-urilor, realizarea de drifturi cu automobilul sau turarea motorului pentru a face zgomot sunt unele din noile elemente de reprezintă condusul agresiv și care sunt sancționate ca atare.

Totuși, există un ”dar”, unul foarte important: toate aceste acțiuni trebuie să fie observate și constatate de un agent al Poliției, pentru ca acesta să poată aplica sancțiuni. De aceea, ar fi fost extrem de util să fie adoptat proiectul prin care conducătorii auto care au camere de bord puteau trimite dovezi referitoare la încălcarea regulilor de circulație direct către Poliție, urmând ca aceștia să ia măsurile legale ce se impun.

ADVERTISEMENT

Doar că ieri a fost respins definitiv de Camera Deputaților acest proiect, astfel că mica posibilitate de a tempera șoferii agresivi, care ar fi putut fi sancționați mult mai ușor de către autorități, s-a dus pe apa sâmbetei. Noile prevederi propuse în OUG sunt mai degrabă de formă, deoarece nu există suficient de mulți agenți de poliție care să constate astfel de abateri punctuale care au loc în trafic. Așadar, Codul Rutier face un pas înainte, dar trei înapoi.

Fostul șef de la Rutieră: ”El a fost un proiect mort de la început”

Pentru a înțelege ce s-a întâmplat, de fapt, odată cu respingerea acestui proiect de lege, FANATIK a luat legătura cu Lucian Diniță, fostul șef al Poliției Rutiere. Acesta spune că nu s-a arătat încrezător niciun moment că actualul proiect ar putea răzbi, deoarece nu face decât să calce pe urmele unui proiect mai vechi, similar, care a fost îngropat: ”Eu am mai spus-o și o să o mai repet: el a fost un proiect mort de la început. Această modalitate de constatare sau de sesizare a autorităților cu privire la săvârșirea unor contravenții a mai existat ca proiect în Parlament încă din perioada 2003 – 2006 și ulterior.”

ADVERTISEMENT

La vremea respectivă, parlamentarii nu au fost de acord, iar eu mi-am exprimat scepticismul încă de mai demult cu privire la proiect, în momentul în care a existat o dezbatere publică. Nu e nimic nou sub soare că Parlamentul a respins-o.

Fostul șef de la Rutieră punctează un element care ar fi putut sta la baza deciziei parlamentarilor, anume posibilitatea de trucaje realizate pe calculator. Într-adevăr, față de acum ceva ani, când au apărut primele videoclipuri de acest fel, tehnologia a mai evoluat și falsurile pot deveni și mai veridice. Atitudinea decidenților din prezent este subliniată de Diniță și prin prisma faptului că unii au prins și discuțiile de acum aproximativ 15 ani despre proiectul înregistrărilor video.

”Pixelul albastru” încă trezește temeri în rândul ”aleșilor”

La ceva vreme după momentul de atunci, apărea marele scandal ”pixelul albastru”, o bombă aruncată în campania electorală din 2009 pentru a-l discredita pe Traian Băsescu, ce ar fi lovit scurt, marinărește, un copil aflat în primul rând în fața scenei pe care se afla președintele. Într-un final, Băsescu a schimbat placa și a declarat că nu-și amintește despre ce e vorba, că poate ”o fi zis copilul ceva”, în vreme ce nenumărați ”experți” (mulți fiind cei ce se reprofilează în funcție de subiectul zilei și fiind încă activi la televizor: vaccinuri, pandemie, NATO, etc.) s-au pronunțat asupra trucajului. Având un astfel de incident în istoria recentă a țării, devine mai ușor de înțeles de unde ar putea apărea o teamă a parlamentarilor.

”Indubitabil, există un număr foarte mare de contravenții flagrante și periculoase în trafic, pe care le săvârșesc cei care sunt la volan. Dar, să ne aducem aminte că în trecut, existau pe YouTube și apoi pe alte canale media fel de fel de ”acrobații” sau ”performanțe” ale unor șoferi, care ele de fapt erau realizate pe calculator. Prin prisma faptului că astfel de filmări pot fi trucate cu ajutorul unor programe performante pe calculator, cred că asta a stat la baza deciziei parlamentarilor, mai ales că mulți dintre ei sunt vechi și au prins și discuțiile din trecut”, explică Lucian Diniță.

Acesta mai punctează, însă, un aspect important: există o teamă a decidenților de a vota pentru legi care s-ar putea întoarce și împotriva lor, mai devreme sau mai târziu, pentru că nimeni nu-i perfect și toți greșim: ”Există riscul ca după ce adoptă o astfel de reglementare să cadă, la rândul lor, pradă acestor chestiuni. Am învățat și eu că acesta este conceptul: ‘s-ar putea ca și eu să ajung să plătesc la un moment dat pentru o faptă, chiar dacă am fost de acord cu sancționarea ei.’”

Lucian Diniță, fostul șef al Poliției Rutiere: ”Societatea românească își definește ce vrea?”

Lucian Diniță explică faptul că situația de față reprezintă o problemă mai adâncă a societății cu privire la lipsa spiritului civic, cu toate că românii își doresc un spațiu mai sigur:  ”Există această reticență, în general, vizavi de astfel de constatări, care în mod normal sunt comportamente de bun simț. Este acel spirit civic al șoferului, la fel ca cel al cetățeanului din țările din Vest. Vrem o țară ca afară, dar când e vorba să aplicăm legea ca afară, nu mai este valabil. Și dumneavoastră, media, și cetățenii fac apel pentru respectarea legilor, însă atunci când este vorba de o reacție generală, atunci societatea ajunge la stadiul în care nu mai ia în considerare nimic și nu este de acord cu schimbarea.”

Fostul șef de la Rutieră lansează și o întrebare, ce poate rămâne un retorică sau pentru care putem încerca să găsim fiecare dintre noi un răspuns: ”Eu am mai pus această întrebare retorică: Societatea românească își definește ce vrea? Sau, de fapt noi vrem o țară ca afară, dar când vine vorba de aplicat legi și sancțiuni, atunci nu mai vrem ca afară, gata?”

Concluzionând, Lucian Diniță a dezvăluit pentru FANATIK o premoniție și chiar un pariu referitor la ordonanța de urgență cu sancțiuni pentru conducătorii auto agresivi: ”Vă fac o premoniție vizavi de OUG adoptată de Guvern. O să vedeți ce mai rămâne din ea după ce trece din Parlament. Dacă vreți, fac și un pariu public cu dumneavoastră că așa se va întâmpla. La nivel individual, orice senator sau deputat o să spună ”da, sunt și eu de acord”, dar când se ajunge la vot, se merge pe ideea pe vot dictat de grup, în bloc. E cât se poate de clar. Ne învârtim în jurul cozii și, de fapt, nu facem nimic.”

România ratează șansa de a avea un trafic mai sigur pe șosele, privându-i pe conducătorii auto de posibilitatea de a-și exercita spiritul civic și de a raporta către autoritățile competente încălcări flagrante ale legilor. Șoferii rămân, astfel, ”la degetul mic” al agenților constatatori, care sunt mult prea puțini pentru numărul de contravenții ce se întâmplă în fiecare clipă.

ADVERTISEMENT