News

De ce a tăcut Transnistria și nu a recunoscut că vacinurile primite erau din România

10.04.2021 | 12:48
De ce a tacut Transnistria si nu a recunoscut ca vacinurile primite erau din Romania
România a trimis vaccin anti COVID-19 în Republica Moldova. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune de ce a tăcut Transnistria și nu a recunoscut că vacinurile primite erau din România. Astfel, întreaga situație din această parte a lumii pare a fi una destul de complicată. Și în Republica Moldova sunt probleme mari de tot. 

Abia în luna martie a fost lansată o licitație pentru achiziționarea de vaccin anti COVID-19. Până acum, nimeni nu s-a arătat interesat de procedură.

ADVERTISEMENT

De altfel, campania de vaccinare din această țară a început strict datorită României. Țara noastră a trimis deja 72.000 de doze de vaccin dintr-un total de 200.000.

De ce a tăcut Transnistria și nu a recunoscut că vacinurile primite pentru medici erau din România

Prin rețeaua internațională de ajutor COVAX vor veni 100.000 de doze Pfizer. S-a ajuns aici și pentru că Igor Dodon, fostul președinte nu a prevăzut anul trecut nici un leu pentru achiziția de fiole.

ADVERTISEMENT

„Cifrele arată că incindența infectărilor este în creștere în Republica Moldova, la fel și numărul de decese. Guvernele controlate de Dodon nu au bugetat pentru 2021 nici un leu pentru cumpărarea de vaccin. 

Depunem tot efortul să aducem vaccinuri. Mulțumesc guvernului României pentru donația de 200.000 de doze.

ADVERTISEMENT

72.000 deja au ajuns în Republica Moldova. Am primit și prin platforma COVAX, am înțeles că și Federația Rusă ne va trimite vaccin, noi nu avem nici o fobie aici, important e să fie vaccinuri și populația să poată alege”, a declarat la Newsweek LIVE, Igor Grosu, președintele interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate.

Între timp, Maia Sandu a lansat un apel către liderii a 30 de stat, pentru a solicita ajutor cu doze de vaccin Republica Moldova.

ADVERTISEMENT

„Toate donațiile nu acoperă necesarul de vaccin. Am simplificat procedura de achiziție a vaccinurilor, căci până acum dura două luni numai lansarea achiziției, am oferit guvernului posibilitatea de a contacta direct producătorii. Și Președinția a contactat direct producători și alte guverne”, a mai spus Igor Grosu.

Acesta a explicat că există temeri asupra unei fraude. „Sigur, urmărim să nu apară și aici o schemă tradițională, cineva să facă bani pe seama acestei nenorociri. În același timp, rugăm populația să respecte regulile sanitare. Nu putem aștepta miracole doar de la medici”.

Propus ca premier, dar respins de Parlament, Grosu spune că sunt interese uriașe ale opoziției pro ruse. „În Transnistria este o îndoctrinare și propagandă feroce. Și se întâmplă și în pandemie. 

O parte dintre dozele primite din partea României, le-am transmis și celor din Transnistria, că și acolo sunt medici, și ei trebuie vaccinați. 

Ei, cu greu au recunoscut că donația vine din România. Spuneau că e din partea Organizației Mondiale a Sănătății, că e de la Uniunea Europeană. Numai nu mai pronunțau numele României. 

În cele din urmă, au zis: «Mulțumim Guvernului României». 

Dar la început refuzau să le administreze. Sperând că  o să vină, probabil, vaccinul rusesc. 

Cum lucrurile nu s-au mișcat cu viteza Sputnikului, au început să se vaccineze cu lotul României”, a explicat Igor Grosu

ADVERTISEMENT