News

De ce acte ai nevoie ca să-ţi înscrii copilul la şcoală. Calendarul oficial publicat de Ministerul Educaţiei

Ministerul Educaţiei a publicat miercuri graficul înscrierii în două etape a elevilor în ciclul primar pentru anul şcolar 2023/2024.
22.02.2023 | 17:47
De ce acte ai nevoie ca sati inscrii copilul la scoala Calendarul oficial publicat de Ministerul Educatiei
Calendarul înscrierii în învăţământul primar pentru anul şcolar 2023/2024 Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministerul Educaţiei a publicat calendarul înscrierilor copiilor în învăţământul primar, pentru anul şcolar 2023/2024. Care sunt actele nesare pe care trebuie să le aibă părinţii şi datele în care trebuie să se încadreze pentru a le depune au fost oficializate în cursul zilei de miercuri.

Listele finale se afişează pe 15 iunie

Toţi părinţii trebuie să ştie că procesul de înscriere a copiilor în ciclul de învăţământ primar va începe în data de 3 mai, urmând să se încheie şase săptămâni mai târziu, pe 15 iunie, o dată cu afişarea listelor finale a copiilor repartizaţi.

ADVERTISEMENT

În mod normal, la înscriere, şcoala care trebuie luată considerare este cea mai apropiată școală de domiciliul copilului, respectiv aşa-numita şcoală de circumscripţie. Totuşi, dacă doresc, părinții pot solicita un loc pentru copilul lor într-o altă școală. În acest timp, directorul centrului școlar respectiv ia decizia de admitere pe baza unor criterii stabilite de un consiliu special.

Părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2023, inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare, în conformitate cu prevederile legii și ale prezentei metodologii.

ADVERTISEMENT

Părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2023, inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

Pe de altă parte, părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2023, inclusiv, care nu optează pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare în anul școlar 2023/2024 sau ai celor pentru care nivelul de dezvoltare nu este corespunzător pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare vor fi consiliați în vederea înscrierii copiilor la grădiniță, în grupa mare.

ADVERTISEMENT

Cât priveşte calendarul anunţat miercuri de Ministerul Educaţiei, el prevede următoarele: 3-18 mai 2023 – completarea, depunerea şi validarea cererilor-tip înscriere. După această etapă preliminară urmează procesul propriu-zis de înscriere care începe în data de 19 mai.

Prima etapă de înscriere

19-22 mai – procesarea cererilor-tip de înscriere şi repartizarea copiilor la şcoala de circuscripţie; 23-29 mai – procesarea cererile-tip de înscriere prin care se solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ decât la școala de circumscripție, pe locurile rămase libere; admiterea (în limita locurilor disponibile)/respingerea cererilor acestora.

ADVERTISEMENT

30 mai 2023 – repartizarea la școala de circumscripție a copiilor ai căror părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali au solicitat înscrierea la o altă unitate de învățământ decât la școala de circumscripție, dar nu au fost admiși din lipsă de locuri și care au exprimat în această fază opțiunea pentru înscrierea în școala de circumscripție.

31 mai 2023 – afișarea în unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului școlar a candidaților înmatriculați și a numărului de locuri rămase libere.

A doua etapă de înscriere

5 iunie 2023: Comunicarea, prin afișare la unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului, a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile,   elaborate de inspectoratul școlar;

6 iunie – 12 iunie 2023: Depunerea/transmiterea cererii-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă;

13 iunie – 14 iunie 2023: Procesarea cererilor-tip de înscriere.

15 iunie 2023: Afișarea la fiecare unitate de învățământ a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare.

Precizări făcute de Ministerul Educaţiei, pentru a doua etapă de înscriere

Cererile -tip înscriere pot fi completate doar pentru unitățile de învățământ unde există locuri disponibile după încheierea primei etape de înscriere.

Părinții/ reprezentanții legali completează, în ordinea descrescătoare a preferințelor, maximum trei opțiuni pentru unități de învățământ la care mai există locuri disponibile.

Cerera-tip se depune/se transmite și se validează la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate.

ADVERTISEMENT