News

Scutiri de impozit pentru părinții care își înscriu copiii la școală sau grădiniță. Câți bani vor economisi în acest an

Părinții din România care au copii înscriși la creșă, grădiniță sau școală au parte de scutiri de impozit. Banii economisiți începând cu luna ianuarie 2023.
11.01.2023 | 12:02
Scutiri de impozit pentru parintii care isi inscriu copiii la scoala sau gradinita Cati bani vor economisi in acest an
Vești bune pentru părinți. Scutiri de impozit pentru cei care își înscriu copiii la școală, creșă sau grădiniță. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Debutul anului 2023 aduce vești bune pentru părinții din România. Ce sprijin primesc din partea statului.

Vești bune pentru părinți. Scutiri de impozit pentru cei care își înscriu copiii la școală, creșă sau grădiniță

Încă din luna ianuarie, cei care posedă un venit primesc o deducere personală suplimentară de 100 de lei pentru fiecare copil înscris la școală, grădiniță sau creșă, transmite Federația Națională a Părinților.

ADVERTISEMENT

O Ordonanță de Urgență de anul trecut stabilește că deducerea personală suplimentară se acordă părinților care au salarii, indiferent de nivelul acestora, scriu cei de la edupedu.ro. Copilul trebuie să fie înscris într-o unitate de învățământ.

OUG 16/2022, care a modificat Codul fiscal, prevede că deducerea personală va cuprinde componente: deducerea personală de bază și deducerea personală suplimentară.

ADVERTISEMENT

În primul caz, deducerea se acordă părinților care au un venit lunar brut de până la 2.000 de lei peste nivelul salariului minim brut pe țară. Aceasta se atribuie ambilor părinți.

Noutatea este deducerea personală suplimentară. În valoare fixă de 100 de lei pe lună, este destinată pentru fiecare copil aflat în sistemul de învățământ și se acordă numai unuia dintre părinți.

ADVERTISEMENT

Prin părinte, în sensul alin. (10) lit. b), se înțelege: părintele firesc, potrivit Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, adoptatorul, persoana care are copilul/copiii în încredințare în vederea adopției, persoana care are în plasament copilul sau în tutelă, persoana desemnată conform art. 104 alin. (2) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, se precizează în OUG.

Ce se întâmplă dacă un copil este întreținut de ambii părinți

În cazul în care copilul este întreținut de ambii părinți, această deducere personală suplimentară de 100 de lei se acordă unuia dintre ei.

ADVERTISEMENT

Adultul vizat trebuie să prezinte documentul care să ateste înscrierea lui într-o unitate de învățământ și o declarație pe propria răspundere.

Pot exista situații când părintele lucrează pentru mai mulți angajatori. Atunci, el are obligația să declare că nu beneficiază de astfel de deduceri de la un alt angajator.

De asemenea, angajatorii trebuie să le transmită salariaților care dau aceste declarații că ele trebuie să reflecte realitatea. Declararea în fals a unor aspecte neconforme cu realitatea este pedepsită penal.

ADVERTISEMENT