Life

De ce câinii își înclină capul când le vorbesc stăpânii. Explicațiile specialiștilor

Care este motivul pentru care câinii își apleacă capul când li se adresează stăpânii. Lămuririle vin de la cercetători.
23.11.2023 | 08:51
De ce cainii isi inclina capul cand le vorbesc stapanii Explicatiile specialistilor
Care este motivul pentru care câinii își apleacă capul când li se adresează stăpânii. Lămuririle vin de la cercetători. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

De ce câinii își înclină capul când le vorbesc stăpânii. Explicațiile specialiștilor. Animalele de companie au anumite gesturi pe care nu știm cum să le interpretăm, însă oamenii de știință au câteva idei în această direcție.

Care este motivul pentru care câinii își apleacă capul când li se adresează stăpânii. Lămuririle vin de la cercetători

Care este motivul pentru care câinii își apleacă capul când li se adresează stăpânii. Lămuririle vin de la cercetătorii din Ungaria. Compartamentul este familiar proprietarilor animalelor de companie, doar că nimeni nu știe cu adevărat ce se întâmplă cu ele.

ADVERTISEMENT

În urmă cu ceva vreme a fost realizat un studiu care arată posibilele motive pentru care patrupezii recurg la acest gest surprinzător. Oamenii de știință sunt de părere că obiceiul înseamnă curiozitate și o mai bună înțelegere.

Asta înseamnă că animalele își înclină capul atunci când doresc să proceseze anumite cuvinte familiare. Așadar, încearcă să înțeleagă vorbele pe care le aud de la stăpânii lor și asociază cuvintele cu o imagine mentală.

ADVERTISEMENT

„La oameni, atunci când îți amintești o poveste sau altceva, îți înclini capul într-o parte și ai o imagine mentală în gând”, a declarat Andrea Sommese, cercetător în domeniul cogniției animale la Universitatea Eötvös Loránd din Ungaria, notează scientificamerican.com.

Cercetătoarea, care este și autorul principial al studiului, susține că cel mai probabil la fel este și în cazul câinilor. Oamenii de știință mai spun că multe animale de companie recurg la acest gest atunci când privesc anumite lucruri.

ADVERTISEMENT

Ce arată studiul despre gestul câinilor de a-și înclina capul

De asemenea, câinii își înclină capul și când aud anumite sunete sau simt diverse mirosuri. Pe de altă parte, specialiștii mai adaugă că în alte cazuri este vorba inclusiv despre localizarea unui sunet din natură.

„Oamenii o fac; păsările o fac; câinii o fac. Multe specii diferite vor înclina capul pentru că asta schimbă unghiul la care sunt urechile lor, deoarece sunetul ajunge la o ureche mai repede decât la cealaltă”, a declarat Julia Meyers-Manor.

ADVERTISEMENT

Femeia este cercetător în domeniul cogniției animale de la Ripon College, însă nu a fost implicată în cercetarea amintită mai devreme. Câinii procesează cuvintele umane familiare în partea dreaptă a creierului.

Acest lucru a fost demonstrat prin intermediul unui studiu din 2016 și publicat în Science. Totodată, câinii își înclină capul și pentru a arăta că este activ și implicat la lucrurile care se întâmplă în preajma sa.

ADVERTISEMENT