Life

De ce câinii mănâncă iarbă. Veterinarii au dezvăluit dacă e bine sau nu să-i lași să facă asta

Motivul pentru care câinii mănâncă iarbă. Veterinarii au dezvăluit dacă acest comportament este sănătos sau nu pentru animal.
19.07.2023 | 18:37
De ce cainii mananca iarba Veterinarii au dezvaluit daca e bine sau nu sai lasi sa faca asta
De ce câinii mănâncă iarbă. Sursa foto: Freepik/fanjianhua
ADVERTISEMENT

Câinii mănâncă iarbă atunci când ies afară, iar acest comportament a fost explicat de experți. Mulți proprietari se întreabă dacă acest obicei este sau nu sănătos pentru patruped.

De ce câinii mănâncă iarbă atunci când ies la plimbare. Este sănătos sau nu acest obicei?

Mulți câini au tendința de a mânca iarbă atunci când ies afară, iar acest obicei poartă numele de “pica” și se poate asocia cu o dietă deficitară în nutrienți, vitamine sau minerale. Deși unii câini au dietele echilibrate, simt nevoia să mănânce iarbă.

ADVERTISEMENT

Potrivit unor teorii, câinii au acest obicei pentru a-și calma stomacul deranjat. Unii consumă iarbă, iar la scurt timp au vărsături. Întrebarea este dacă acești patrupezi mănâncă iarbă pentru  a calma durerea de stomac sau îi doare stomacul pentru că mănâncă iarbă.

Studiile arată că mai puțin de 25% dintre câini vomită după ce consumă iarbă, așa că este puțin probabil să practice acest obicei ca automedicație. Doar 10% din câini prezintă semne de boală înainte să mănânce iarbă. Cei mai mulți câini care fac acest lucru nu sunt bolnavi înainte și nici nu au vărsături după aceea.

ADVERTISEMENT

De asemenea, s-ar putea să fie vorba despre o altă nevoie digestivă pe care câinii și-o satisfac prin consumul de iarbă. Aceste animale au nevoie de o dietă în care să existe și furaje grosiere, iar în iarbă se regăsesc fibre.

Din cauza lipsei furajului, capacitatea câinilor de a digera alimentele și de a elimina scaunul se diminuează, așa că iarba poate ajuta la buna funcționare a funcțiilor organismului, potrivit vcahospitals.com.

ADVERTISEMENT

În cazul în care câinele care mănâncă iarbă prezintă semne de disconfort gastric, atunci ar putea avea o problemă medicală, precum reflux gastric, pancreatită sau boala inflamatorie intestinală. Dacă animalul tău are probleme, cel mai bine ar fi să mergi la medicul veterinar.

Câinii pot mânca iarbă din plictiseală

În fiecare zi, câinele își urmărește stăpânul în activitățile sale. Atunci când acesta pleacă de acasă, animalul îl așteaptă cu nerăbdare. Chiar dacă patrupedul are posibilitatea de a petrece timp afară, s-ar putea plictisi atunci când rămâne singur, așa că are nevoie să-și umple timpul cu diverse activități, printre care și mâncatul ierbii.

ADVERTISEMENT

În acest fel, câinele încearcă să-i arte stăpânului că are nevoie de interacțiune umană. Totodată, acest obicei este un mecanism de confort pentru câini, așa cum oamenii au diverse ticuri, cum ar fi rosul unghiilor.

Cu cât timpul petrecut cu stăpânul scade, cu atât câinii vor consuma iarbă. Pentru ca animalul să se simtă mai bine, stăpânul îi poate lăsa la dispoziție un tricou vechi sau o jucărie nouă. Plimbările și joaca pot fi, de asemenea, de mare ajutor.

Câinii nu sunt carnivori în totalitate, dar nici omnivori. Cei care se aflau în sălbăticie consumă ceea ce au nevoie pentru a-și satisface nevoile alimentare de bază. Studiile arată că 11 – 47% dintre lupi mănâncă iarbă.

În ziua de astăzi, câinii nu trebuie să vâneze, dar nu și-au pierdut instinctul natural de a “scormoni”. Chiar și cei care au la dispoziție mâncare specială pentru câini ar putea mânca iarbă.

Acest comportament ar putea să nu fie, de fapt, o problemă, așa că proprietarii nu trebuie să se îngrijoreze. În schimb, atunci când câinele se simte rău după ce practică acest obicei, este un semnal de alarmă. Modificarea comportamentului ar putea interfera cu instinctele naturale și să îi facă rău animalului.

Cum poți opri câinele din a mânca iarbă

Deși experții au încercat să găsească diverse explicații pentru a explica motivul pentru care câinii mănâncă iarbă, s-ar putea ca, de fapt, patrupezilor să le placă gustul și textura acesteia. Mulți preferă să o consume primăvara, atunci când este proaspăt apărută.

Cu toate acestea, erbicidele și pesticidele pe care le poate conține iarba nu sunt sănătoase pentru câine. Mai mult, atunci când smulge iarba din pământ, animalul poate ingera paraziți intestinali.

Câinii pot fi dresați să nu mai consume iarbă, dacă există o opțiune mai bună. Pentru a opri acest comportament, poți lua cu tine diverse recompense atunci când scoți animalul la plimbare.

Atunci când se apleacă pentru a mânca iarbă, poți distrage câinele, îndrumându-l să meargă într-o altă direcție. Îi poți oferi o corecție verbală, apoi o recompensă atunci când respectă comenzile tale. Afecțiunea poate fi utilă pentru a distrage patrupedul.

ADVERTISEMENT