De ce ciocolata devine albă după mai multe zile în care nu am mâncat-o. Ce se poate întâmpla dacă o consumăm în această stare.
Dacă ai cumpărat vreodată o ciocolată și ai lăsat-o prea mult în frigider sau în dulap, după ce o deschizi observi că are pe ea o peliculă albicioasă. Nu mai pare deloc apetisantă, deși abia ai deschis-o. Mai este sigur să o consumi sau nu?
Răspunsul pe scurt dat de specialiști este: da, ciocolată mai poate fi mâncată după ce a dezvoltat acele pete albe pe ea.
Calitatea sa nu este afectată cu nimic și ciocolată nici nu este stricată, ci doar a suferit unele modificări ce survin ca urmare a „înfloririi ciocolatei”, așa cum este termenul folosit de cunoscători.
Înflorirea ciocolatei are loc atunci când începe să se miște moleculele din produs, dar și aceasta este de două tipuri: înflorirea zahărului și înflorirea grăsimilor, a dezvăluit ciocolatierul Jason Vishnefske, proprietar și co-fondator al fabricii de ciocolată Santa Barbara Chocolate din California.
Înflorirea grăsimilor este când untul de cacao migrează spre suprafață, iar cea a zahărului este cauzată de depozitarea ciocolatei într-o zonă umedă.
”Înflorirea zahărului este vizibilă ca o suprafață aspră, granuloasă și un aspect fin pete.
Ciocolata înflorită și-a pierdut structura cristalină și netetedă din fabrică, perturbând astfel senzația de topire și provocând un dezechilibru al profilurilor de arome.
În înflorire, zahărul, grăsimea și fibra de cacao au devenit dizarmonice, fragile și neatractive”, a spus Vishnefske.
Ce putem face dacă ciocolata noastră s-a albit? Să ignorăm culoarea sa și să o mâncăm ca atare, să o folosim în diverse prăjituri cu ciocolată pentru a scăpa de ea sau să o punem câteva secunde la microunde pentru că își va recăpăta culoarea frumoasă de dinainte.
”O puteți revigora cu o temperare rapidă la cuptorul cu microunde sau o puteți utiliza în produsele de copt care nu necesită structura cristalină temperată a ciocolatei solide”, a spus ciocolatierul.