Life

De ce e bine să plantezi alun în grădina ta. Mulți români nu știu cât de benefic e

Plantează un alun în grădina casei. De ce este bine să faci acest pas. Mulți români nu știu cât este de util acest arbust popular.
01.10.2023 | 16:00
De ce e bine sa plantezi alun in gradina ta Multi romani nu stiu cat de benefic e
Beneficiile alunului în grădina casei. Sursa foto: StiriAgricole
ADVERTISEMENT

Alunul, deși este un arbust pe care îl întâlnim în zonele de câmpie, de munte sau prin păduri, se poate planta și în grădina casei. Toți românii ar trebui să aibă câte unul, deoarece beneficiile sunt numeroase. Puțini știu despre acestea.

De ce să plantezi un alun în grădina casei. Proprietățile sunt numeroase

Alunul nu va ocupa mare parte din grădina casei, dacă alegi să-l cultivi. Mai mult, atunci când se vor coace alunele trebuie să profiți de sezon, deoarece sunt bogate în substanțe proteice, hidrați de carbon, săruri minerale și vitamine. Sunt ideale pentru o cură de slăbit.

ADVERTISEMENT

Ca să plantezi un alun trebuie să cunoști în detaliu această procedură. Ideal ar fi să alegi partea unde cultivi și răsaduri de legume sau fructe, fiindcă arbustul are rolul de a reda fertilitatea solului și de a-l proteja de bolile fungice, extrem de nocive pentru plantele de orice tip.

Începe prin a face o gaură în pământ, cât să cuprindă rădăcinile alunului. Dacă ai de gând să plantezi mai mulți aluno, atunci păstrează între rânduri o distanță de 3,0 și 3, 5 m. Potrivit agricultorilor cu experiență, la o suprafață de 500 mp vor intra 60-70 de plante.

ADVERTISEMENT

O dată la trei patru ani, alunul plantat va îmbătrâni și trebuie înlocuit. Totodată, înainte de cultivare, ai grijă ca solul să fie săpat și alimentat cu îngrășăminte naturale, precum: cenușă, coji de ouă, coji de nuci, lichid din urzici sau gunoiul de grajd, al animalelor.

Alunul se sădește la început de primăvară sau început de toamnă. Ai grijă și să-l uzi la un interval de două, trei zile, dar și să ții la distanță bacteriile nocive dezvoltării lui, precum: acarienii, viermii, păianjenii sau afidele. Zeama de bordeleză va preveni acești factori.

ADVERTISEMENT

Cum se întreține alunul

De asemenea, este de mare ajutor și zeama sulfocalcică. Când observi că alunele sunt bune de mâncat, trebuie să le culegi și să le lași la uscat. Depozitează-le, timp de o săptămână, într-o încăpere aerisită. Ulterior, vor fi și mai coapte și ideale pentru un consum de tip gustare, de pus în prăjituri sau salate.

Alunul asigură o recoltă bogată de trufe

Pe lângă toate acestea, află că alunul contribuie și la creșterea trufelor, ciupercile cunoscute și ca ”diamantele pământului”, deoarece sunt foarte rare și foarte scumpe. Maeștrii în arta culinară le consideră ca niște ”nestemate” pentru preparatele lor.

ADVERTISEMENT

Prețul unui kilogram de trufe poate fi de 100 sau de 500 de euro, așa că acordă o atenție deosebită alunului, pentru a te bucura de o recoltă de trufe, de pe urma căreia te poți îmbogăți. Dacă nu dispui de un alun, fă rost de unul chiar acum.

ADVERTISEMENT
Tags: