News

De ce Gheboasă, și nu Iohannis. Președintele a fost iertat de poliție, după ce a fost filmat fără mască la congres. ”E un dublu standard”

În urmă cu doi ani, președintele Klaus Iohannis a scăpat neamendat, după ce a participat la congresul PNL și nu a purtat mască.
11.08.2023 | 13:05
De ce Gheboasa si nu Iohannis Presedintele a fost iertat de politie dupa ce a fost filmat fara masca la congres E un dublu standard
Gheboasă a fost amendat pe baza unor imagini înregistrate. Iohannis a venit fără mască la congresul PNL dar poliția a refuzat să-l amendeze ”din fața televizorului” / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Hepta / captură Youtube
ADVERTISEMENT

Cu toții suntem egali, însă unii sunt mai egali decât alții”. Legea în România seamănă tot mai mult cu cea a porcilor care au luat puterea în romanul ”Ferma animalelor”, scris de George Orwell.

Gheboasă, amendat după ce jandarmii au vizionat filmările

Trapperul Gheboasă a fost amendat cu 1.000 de lei de Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj Napoca, pentru ”proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, de natură să tulbure ordinea publică”.

ADVERTISEMENT

Deși aceeași brigadă de jandarmi a participat la Untold și nu a constatat nicio abatere pe scena de la Cluj, unde s-au perindat artiști cu versuri mai mult sau mai puțin obscene, ”jandarmii mobili” au considerat că evenimentul s-a încheiat fără incidente, din acest punct de vedere.

Amenda a venit pe 6 august, la două zile după concertul lui Gheboasă, atunci când jandarmii s-au autosesizat și au analizat imaginile răspândite pe internet. Ulterior, și alți patru artiști au fost amendați, pe aceleași considerente.

ADVERTISEMENT

”În data de 6 august a.c., ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public cu privire la concertul susţinut de trapperul Gheboasă, în timpul căruia acesta a avut versuri vulgare şi rasiste, Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj Napoca s-a autosesizat şi a luat decizia de a analiza suportul optic pe care l-a avut la dispoziţie”, se arată în comunicatul Jandarmeriei Cluj.

Un detaliu important, jandarmeria obișnuiește să filmeze evenimentele la care participă, pentru a avea la dispoziție probe în cazul unor fapte contravenționale sau infracțiuni. Din formularea de mai sus nu reiese faptul că jandarmii prezenți la Untold au filmat scena, un lucru de înțeles, pentru că forțele de ordine nu erau la stadion pentru a-i supraveghea pe artiști. Imaginile analizate au fost: fie cele din mediul online, fie unele puse la dispoziție de organizatori.

ADVERTISEMENT

Iohannis a venit fără mască la congresul PNL, dar poliția a spus că nu-l poate amenda

În septembrie 2021, în plină pandemie de COVID, PNL a organizat un mare congres la Romexpo, într-un dispreț total față de măsurile sanitare obligatorii pentru populație. Invitat special a fost președintele Klaus Iohannis, care a girat alegerea lui Florin Cîțu în fruntea partidului, însă a făcut-o fără să poarte mască.

În urma reacției publice, poliția a anunțat că a amendat PNL cu 10.000 de lei pentru nerespectarea măsurilor anti-COVID. Nu, însă, și pe președintele Iohannis.

ADVERTISEMENT

La vremea respectivă, Poliția Sectorului 1, secția 2 poliție a transmis pentru Turnu Sfatului că cetățeanul Iohannis nu poate fi amendat din cauza faptului că presupusa contravenție nu a putut fi constatată la fața locului.

”Pentru punerea în aplicare a prevederilor O.G. nr. 2/2001, privind regimul juridic al contravențiilor, organele de poliție care au calitatea de agent constatator pot încheia un proces-verbal de constatare a contravenției atunci când aceștia constată prin propriile simțuri săvârșirea unei fapte de natură contravențională”, a transmis poliția.

Ce înseamnă ”prin propriile simțuri”, în termeni juridici

Constatarea ”prin propriile simțuri” (ex proprii sensibus) a unei contravenții reprezintă un concept juridic ce ține de prezumția de veridicitate și de temeinicia procesului verbal de contravenție.

În fapt, este o interpretare a prevederilor din OG 2/2001, care arată că un proces verbal de constatare a contravenție trebuie să conțină o serie de informații obligatorii și trebuie contrasemnat de contravenient. În cazul în care acesta nu vrea să semneze sau nu este de față, agentul constatator trebuie să precizeze acest lucru și să confirme cu cel puțin un martor.

Constatarea ”prin propriile simțuri” conferă agentului constatator prioritate în interpretarea unei situații (de exemplu, atunci când un șofer forțează culoarea roșie a semaforului și este văzut de un polițist).

Și atunci, când s-a greșit, în 2021 sau în 2023? Pentru a afla răspunsul la această întrebare, FANATIK a luat legătura cu mai mulți avocați importanți, care să analizeze situația.

Carmen Obârșanu: ”Poliția trebuia să-l amendeze pe Iohannis”

Carmen Obârșanu, avocata în cadrul Baroului Timiș, e de părere că cele două situații sunt identice, însă interpretarea lor este diferită, ba chiar discreționară. Obârșanu spune că, în 2021, președintele Iohannis putea fi amendat, iar argumentele poliției nu pot sta în picioare.

”Situația este identică, dar sunt câteva observații de făcut. În cazul de la Untold, dacă procesul verbal a fost semnat de exact aceiași jandarmi care au participat la eveniment, atunci este în regulă.

Dacă fapta contravențională a fost constatată doar pe baza unei înregistrări viceo, iar agentul constatator este altcineva, să spunem un șef al jandarmilor care nu a fost la concert, acesta avea obligația să verifice veridicitatea înregistrărilor și să aibă o dovadă că acestea corespund cu realitatea. Fără această verificare, procesul verbal este lovit de nulitate.

Din punctul meu de vedere, pentru că vorbim de două evenimente publice filmate, greșeala s-a făcut în cazul Iohannis. Eu cred că poliția ar fi trebuit să-l amendeze”, a declarat Carmen Obârșanu pentru FANATIK.

Adrian Cuculis: ”Gheboasă e mai ușor de amendat decât Iohannis”

Avocatul Adrian Cuculis e de părere că polițiștii s-au temut să-l amendeze pe președintele Iohannis. ”Noi, avocații, suntem mai poeți și credem că legea se aplică tuturor în egală măsută. Îi întreb pe domnii polițiști: v-a fost frică să-i aplicați amendă lui Prezindent, nu? Gheboasa era mai ușor de amendat”, a scris Cuculis pe contul lui de Facebook. Contactat de FANATIK, Adrian Cuculis a confirmat că interpretul de la Untold a fost amendat ”ilegal”.

Gheorghe Piperea: ”Autoritățile reacționează doar când se inflamează opinia publică”

Avocatul Gheorghe Piperea e de părere că, în România, se aplică un dublu standard care nu este specific unui stat de drept.

”Din păcate, observăm că autoritățile reacționează doar când se inflamează opinia publică. Tu, ca jandarm, nu ai observat că pe un stadion cu o capacitate de 60-65.000 de locuri, se îngrămădesc 120.000 de persoane, nu vezi copii de 14-15 ani care ascultă versurile lui Gheboasă, nu vezi că scena a luat foc și riști să asiști la un nou Colectiv, dar dai o amendă pentru versuri obscene?

Mie mi se pare că povestea asta cu amenda este un balon de săpun sub care organizatorii acestui festival să ascundă alte nereguli mult mai mari care s-au petrecut la Cluj.

Poate că și domnul Liiceanu ar fi trebuit amendat, acum câțiva ani, atunci când ne explica despre sintagma ”M…e PSD”, că este un concept filosofic și cultural.

În ceea ce privește situația cu domnul Iohannis, este evident că avem un dublu standard, care nu este specific unui stat de drept, unde legea trebuie să domnească. Dacă mă întrebați în care situație s-a procedat greșit, eu vă spun că aici (la cazul Gheboasa, n.r.), pentru că trebuie să fii prezent, să constați contravenția, sau măcar să ai niște martori”, a declarat Gheorghe Piperea, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT