Life

De ce își schimbă soarele culoarea în funcție de poziția pe cer. Motivul pentru care este roșu la apus și răsărit

De ce devine soarele roșu în cele două momente cheie ale zile, la apus și la răsărit. Puțini sunt cei care știu adevărata sa culoare.
03.04.2024 | 08:12
De ce isi schimba soarele culoarea in functie de pozitia pe cer Motivul pentru care este rosu la apus si rasarit
De ce devine soarele roșu la apus și la răsărit. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

În fiecare zi, soarele oferă un adevărat spectacol pe cer. Punctele cheie sunt apusul și răsăritul, atunci când acesta capătă nuanțe de roșu intens. Dacă te-ai întrebat, măcar o dată, de ce soarele devine roșu în aceste două momente ale zilei, ei bine, este timpul să afli răspunsul.

De ce devine soarele roșu atunci când apune

”Vânătorii” de soare, adică acele persoane care vor să surprindă cele mai frumoase momente de pe cer, sigur au observat că Soarele își schimbă culoarea în fiecare zi. Însă, nu trebuie să fii pasionat de cadre spectaculoase pentru a observa nuanțele pe care aceste la capătă în funcție de un anumit moment al zilei.

ADVERTISEMENT

De obicei, soarele este asociat cu nuanța galbenă. Dacă ne uităm la el în plină zi, acesta tinde să fie, mai degrabă, albicios. Însă, la apus și la răsărit coloritul lui se schimbă complet. Nuanțele sa predominante devin roșii, spre uimirea multora.

Cei care au văzut, măcar o dată în viața lor soarele roșu, s-au întrebat cum de este posibil ca acesta să capete astfel de nuanțe intense. Ei bine, soarele nu își schimbă culoarea propriu-zis. Este vorba de un fenomen care conturează această percepție.

ADVERTISEMENT

Fenomenul se numește Raylight. Acesta este definit ca fiind un proces care apare în urma interacțiunii luminii soarelui cu molecule din atmosferă. Fenomenul unic poartă numele celui care l-a studiat ani la rând și anume, fizicianul de origine britanică Lord Raylight.

Potrivit acestui fenomen, culoarea roșiatică pe care o vedem de multe ori este rezultata componentei albastre a radiației solare care se împrăștie atunci când Soarele este situat mult mai jos.

ADVERTISEMENT

Care este, de fapt, adevărata culoare a soarelui

Potrivit omofon.ro, în ciuda faptului că lumina Soarelui pare pe tot parcursul zilei a fi una albă, aceasta este compusă din mai multe culori. Culoarea sa predominantă este roșu, iar cea mai scurtă lungime de undă o are nuanța violet.

De cele mai multe ori, cu toții avem impresia că soarele își schimbă culoarea. Însă, în realitate, este vorba de un spectru electromagnetic pe care noi, oamenii îl percepem doar din punct de vedere optic.

ADVERTISEMENT

Atunci când Soarele este perceput de noi ca fiind roșu, explicația fenomenului este una științifică. Atunci când lumina lui interacționează cu anumite molecule de azot sau oxigen, doar nuanțele puternice se reflectă. Cu alte cuvinte, roșu, galben sau portocaliu sunt primele culori pe care le percepe ochiul uman.

În schimb, la polul opus există nuanțe mult mai slabe ca intensitate. Violet sau albastru sunt lumini cu lungimi de undă mici, ceea ce înseamnă că, în loc să fie vizibile cu ochiul liber, sunt absorbite și împrăștiate de moleculele de gaz.

ADVERTISEMENT
Tags: