Life

Satul din România în care soarele răsare de două ori. Fenomenul e unic în România şi trebuie să-l vezi măcar o dată în viață

Satul din România unde soarele răsare de două ori. E un fenomen unic la noi în țară și toată lumea ar trebui să-l vadă măcar o dată.
15.07.2023 | 20:00
Satul din Romania in care soarele rasare de doua ori Fenomenul e unic in Romania si trebuie sal vezi macar o data in viata
Satul din România unde soarele răsare de două ori. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Unde se află satul din România în care soarele răsare de două ori. Este un fenomen unic și spectaculos atât pentru locuitori, cât și pentru turiști. Care este explicația?

Satul din România în care soarele răsare de două ori

În România există numeroase locuri cu peisaje de vis, însă unele sunt mai puțin cunoscute de către turiști. Printre acestea se numără și satul Rimetea, acolo unde are loc un fenomen unic.

ADVERTISEMENT

Satul este situat în județul Alba, la 24 de kilometri de Aiud, într-un loc spectaculos, care se învecinează cu crestele pietroase ale Munților Trascău (Piatra Secuiului, 1171 metri).

Datorită reliefului din această zonă, pare că soarele răsare de două ori dimineața. Fenomenul are o explicație, și anume faptul că localitatea este chiar la poalele muntelui.  Mai exact, zecile de creste ale vârfului Piatra Secuiului se află la est de Rimetea, dar două dintre ele sunt mai înalte decât restul.

ADVERTISEMENT

Acestea se înalță atât de mult, încât soarele se înalță după prima creastă, după care dispare în spatele celei de-a doua. Aceasta blochează lumina răsăritului, dar apoi soarele răsare din nou, iar fenomenul este unul de necrezut pentru turiști.

Atunci când soarele depășește Piatra Secuiului, soarele chiar a răsărit complet. Fenomenul se produce numai vara, la finalul lunii iunie și în timpul lui iulie.

ADVERTISEMENT

Locuitorii satului Rimetea păstrează foarte bine tradițiile. Cu mult timp în urmă, satul era unul renumit și avea peste 2.000 de locuitori. În prezent, nu mai locuiesc la fel de multe persoane, dar locul este unic pentru peisajele sale și datorită fenomenului spectaculos.

De altfel, Ministerul Culturii a inclus Rimetea pe lista propunerilor României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO, potrivit alba24.ro. Chiar și căsuțele din sat sunt foarte bine îngrijite și au păstrat arhitectura din secolul al XIX-lea.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în 1999, Rimetea a primit premiul Europa Nostra al Comisiei Europene. În 2000, localitatea a fost desemnată zonă arhitecturală și urbană protejată de către Oficiul Național al Monumentelor Istorice.

Locuințele din sat au fost restaurate cu timpul, dar au același stil pentru a păstra tradiția. Satul este un obiectiv turistic ales atât de români, cât și de vizitatorii din străinătate.

ADVERTISEMENT