Care este motivul pentru care ospătarul ține la spate mâinile atunci când te servește la masă. Ce înseamnă dacă nu face acest gest și de ce este considerată o problemă.
Practica aceasta este foarte veche, chiar din Roma Antică. Pe atunci, politicienii din Roma puteau fi otrăviți de rivali, așa că obiceiul păstrat și astăzi de chelneri era unul salvator de multe ori.
Lucrul care îi distingea pe străinii care serveau mâncare la mese era că aveau neapărat una dintre mâini legată la spate, pentru a nu putea să otrăvească preparatele.
Slujitorii aveau lăsată liberă doar mâna dreaptă, cu care duceau mâncarea la masă, iar fără ambele brațe aceștia nu puteau să-și otrăvească stăpânii.
Obiceiul a devenit în timp o etichetă a ospătarilor de pretutindeni, care este acum un semn de respect pentru client.
Un alt obicei întâlnit în restaurante este că meniul nu este niciodată lăsat de chelner pe masă. Există mai mult explicații pentru acest lucru, pentru că nu este deloc întâmplător acest gest.
În primul rând, meniurile sunt aproape cea mai importantă parte a restaurantelor, pentru că ele creează, în afară de locație și aspectul în sine al locului, primele impresii legate de localul unde plănuim să mâncăm.
Acesta trebuie să fie bine îngrijit și tocmai de aceea este ideal ca clienții să aibă cât mai puțin acces la ele pentru a evita murdărirea sau deteriorarea în orice fel a meniurilor.
Acestea costă și destul de mult să fie făcute, așa că dacă meniurile ar fi stricate atunci patronul ar trebui să suporte un cost în plus.
Pe de altă parte, restaurantele nu țin atât de multe meniuri și chelnerii le plimbă mereu printre clienții abia sosiți. Sunt circa 55 de meniuri la un restaurant cu 100 de locuri.
Un alt motiv ar putea fi de natură financiară, iar chelnerii să ia meniul pentru ca oamenii să comande mâncare în plus fără să se mai uite la prețuri înainte.