News

De ce Kievul nu va accepta niciodată o pace impusă de SUA. „Asasinarea oligarhilor ruși și a amantelor lor devine o posibilitate”

Ideea că Washingtonul ar putea impune Kievului o pace este un mit, subliniază unii analiști, ce ar conduce la un conflict scăpat de sub control
02.09.2023 | 17:45
De ce Kievul nu va accepta niciodata o pace impusa de SUA Asasinarea oligarhilor rusi si a amantelor lor devine o posibilitate
Ucraina nu va accepta o pace cu Rusia. Sursa foto: Volodimir Zelenski/ Twitter
ADVERTISEMENT

În presa occidentală au apărut recent mai multe articole de opinie care sugerează că Occidentul, și în special Statele Unite, ar trebui să pună presiune asupra Kievului pentru a pune capăt conflictului cu Rusia. Totuși, unii analiști au subliniat că ideea că Washingtonul ar putea cumva convinge prin presiune Kievul să accepte un acord de pace care să înghețe acest război este pură ficțiune.

Kievul nu-și va abandona poporul

O serie de articole apărute recent în publicații prestigioase, de exemplu The Guardian sau New Yorker au susținut necesitatea ca Occidentul, și în special Statele Unite, să pună presiune asupra Kievului pentru a accepta o pace cu Rusia. Ideea centrală din spatele acestor poziții este că „o pace mai puțin avantajoasă” este de preferat continuării războiului. În fapt, este poziția pe care o adoptă lideri precum Donald Trump, Elon Musk sau alții, chiar dacă mai puțin elaborată.

ADVERTISEMENT

„Ucraina nu poate câștiga – forțele sale nu pot mătura armata rusă de pe teren. Putin nu poate pierde, deoarece o revenire la status quo ante i-ar pierde Kremlinul și apoi totul. Necesar: o campanie diplomatică americană totală. Fiecare refuz al SUA de a oferi ceva ce a dorit UKR este o monedă de schimb. Acționați”, a scris recent pe Twitter, istoricul Edward Luttwark, în aceeași idee.

Într-o lungă serie de argumente, Brynn Tannehill, fost pilot în armata SUA, cercetător în domeniul militar și autoare a mai multor cărți, susține că această idee se bazează pe fantezia cum că Washingtonul poate influența cumva Kievul pe acest subiect. Aceasta susține că put și simplu este imposibil ca Ucrainenii să accepte o pace prin care să-și abandoneze o parte din cetățeni Rusiei.

ADVERTISEMENT

„În primul rând, trebuie să luăm în considerare aceste fapte. Rusia fură copii și încearcă să elimine cultura ucraineană în teritoriile pe care le deține. Rusia torturează și ucide civili. Prizonierii de război sunt disecați, castrați, înfometați, schilodiți și uciși. Gropi comune sunt peste tot în teritoriile recucerite.

Dacă Ucraina acceptă pacea cu Rusia, Rusia își termină treaba de genocid cultural și împarte prada teritoriului capturat oligarhilor de etnie rusă. Este ceea ce a făcut Germania cu Polonia și Ucraina în cel de-Al Doilea Război Mondial. Din punct de vedere cultural, șansele ca ucrainenii să spună: “Meh, lăsați-i să tortureze, să violeze, să ucidă și să fure copii, atâta timp cât eu sunt în siguranță în Liov”, sunt exact zero. Permiteți-mi să repet: ZERO. Ei nu își vor abandona poporul și copiii la tortură, nebunie și moarte”, a scris aceasta pe Twitter.

ADVERTISEMENT

Aceasta subliniază acest argument susținând că orice țară să încerce să-și imagineze ce ar face într-o situație similară. De exemplu, ce ar zice americanii dacă Mexicul ar face același lucru în Texas.

„Imaginați-vă cum ar reacționa publicul american dacă Mexicul ar invada Texasul, ar începe să-i deporteze toți cei care nu sunt mexicani, să fure copii, să violeze toate femeile care nu sunt mexicane și să ne trimită înapoi prizonieri de război care au fost castrați și cărora li s-au tăiat membrele.

ADVERTISEMENT

Răspunsul ar fi că noi, ca țară, am înnebuni. Vă amintiți valul de furie care a avut loc după 9/11? Amintiți-vă cât de mult a continuat, cu oroare după oroare. Șansele ca SUA să decidă să rămână pe loc în fața furtului în masă de copii și a genocidului cultural de către o putere străină ostilă sunt ZERO. De asemenea, nu ne-ar interesa ce ar zice despre noi nimeni altcineva în situația asta.

Ce expert în cultura slavă a spus vreodată că aceștia sunt cu adevărat renumiți pentru mentalitatea “iartă și uită”? Da, nici eu nu credeam asta. După Holodomor și acest război există o fântână fără fund de ostilitate în Ucraina la adresa Rusiei”, a mai explicat experta americană.

Niciun politician de la Kiev nu va accepta

De asemenea, Brynn Tannehill subliniază că în acest moment niciun politician ucrainean nu poate vorbi de pace în condițiile în care sentimentul general în societate este că ei trebuie să-și salveze semenii aflați sub controlul rușilor, copiii și cultura. Viabilitatea politică unei asemenea politici este zero, dacă Zelenski ar propune asta ar avea loc o nouă revoluție, subliniază experta americană.

„Din nou, gândiți-vă la perioada de după 11 septembrie 2001: a existat o opoziție politică aproape nulă față de invadarea Afganistanului, iar mulți doreau să invadăm și alte țări. Acum imaginați-vă că 11 septembrie s-a întâmplat în fiecare zi, timp de 650 de zile. Cineva ar fi fost bombardat nuclear până acum. Ceea ce mă aduce la punctul meu final: ce se întâmplă dacă SUA încearcă să forțeze Ucraina la masa negocierilor?”, a mai scris aceasta.

Aici este un alt argument cheie, pentru că în acest caz Kievul ar avea două opțiuni: fie cer un acord de pace pe care nu-l dorește nimeni, fie vor continua luptă prin orice mijloc aflat la dispoziție. Și aici în a doua opțiune stă un risc pentru Occident, pentru că, crede experta americană, orice restricție auto-impusă de Kiev ar dispărea în această nouă confruntare.

„În general, Ucraina s-a comportat rezonabil în acest conflict. Prin aceasta vreau să spun că, în general, a evitat să folosească materiale occidentale în interiorul Rusiei, serviciile sale de informații nu au efectuat acțiuni cinetice în țări prietene și nu există arme de distrugere în masă. Asta se termină dacă Ucraina este abandonată.

Fără arme occidentale și nefiind dispuși să își sacrifice copiii și compatrioții, este probabil ca Ucraina să folosească toate mijloacele de care dispun și să exploateze orice slăbiciune rusească. Asasinarea oligarhilor, a amantelor lor și a odraslelor lor răsfățate din Miami devine o posibilitate. Diplomații ruși din SUA devin o țintă viabilă. La fel și dezvoltarea de arme nucleare”, susține experta americană, care notează că fără cooperarea cu Occidentul Kievul va merge spre dezvoltarea unor arme neconvenționale ceea ce ar amplifica acest conflict.

Mai mult, în situația asta Washingtonul nu ar mai avea nicio pârghie de a influența comportamentul Kievului. „Ce vor face SUA după aceea? Vor începe să bombardeze Ucraina?”

„Așadar, dincolo de problemele etice legate de ajutarea unui stat rus fascist și genocidar să câștige, dincolo de faptul că pentru 4% din bugetul Apărării am distrus 50% din echipamentele terestre rusești, dincolo de faptul că abandonarea Ucrainei nu va pune capăt războiului, înseamnă că pierdem și puținul control pe care îl avem.

Fără pârghii, fără nimeni pe teren și cu o Ucraină suficient de furioasă și disperată încât să încerce orice pentru a-și salva poporul, în timp ce știe că SUA nu se vor amesteca. Este echivalentul de politică externă al lui „Amin”!”, concluzionează aceasta.

ADVERTISEMENT