News

De ce mâncăm mai scump ca în Vest. Răspuns halucinant al politicianului care a plătit 500 de lei pe alimente de bază în piață

Plătim mai mult pe alimente de bază ca în Vest. Ce răspuns a dat politicianul care a dat 500 de lei pe verdețuri și carne în piață
07.04.2024 | 18:31
De ce mancam mai scump ca in Vest Raspuns halucinant al politicianului care a platit 500 de lei pe alimente de baza in piata
În continuare, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, nu-și poate explica prețurile mari ale alimentelor / Foto: Inquam Photos, Saul Pop
ADVERTISEMENT

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, recunoaște că prețurile la alimente în România sunt mari, chiar foarte mari. Adică românii mănâncă la prețuri „vest” cu salarii „est”. Întrebat cum își explică, Boloș a dat un răspuns uluitor.

Prețurile sunt destul de mari. Cu toate eforturile pe care le-a făcut Guvernul

Recent, tocmai ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, spunea că prețurile alimentelor din piață sunt prea mari. S-a dat chiar pe sine exemplu, spunând că a fost la piață și a plătit 500 de lei pe verdețuri, lactate și carne. Ministrul a făcut precizarea că nu a cumpărat alimente sofisticate sau delicatețuri.

ADVERTISEMENT

„Am fost în piață, merg des. Prețurile sunt destul de mari. Cu toate eforturile pe care le-a făcut Guvernul României, pentru că s-a concentrat asupra coșului zilnic de trai și asupra alimentelor de bază, în piață prețurile sunt destul de mari.

Am dat exemplul unei cumpărături de 500 de lei, pe care am făcut-o și care, pe lângă faptul că am cumpărat cele necesare traiului, totuși, pe lângă produsele din carne sau lactate, o pondere destul de mare o au în continuare produsele care provin din gospodăriile individuale ale țăranilor. Am cumpărat verdețuri, produse lactate, produse din carne, și nu am avut lucruri sofisticate, încât să fie un preț justificat pentru cei 500 de lei”, a declarat Boloș pentru Digi 24.

ADVERTISEMENT

Creșterea prețurilor, „o enigmă”

Totuși, întrebat fiind de ce românii plătesc pentru alimente de bază mai mult decât plătesc locuitorii din vestul europei, Boloș a apreciat că această situație este „o enigmă”. 

„E o enigmă pe care cu greu o putem explica, de ce prețurile au ajuns să fie în România destul de ridicate la produsele alimentare și la cele care provin din gospodăriile individuale ale țăranilor și cred că a fost o perioadă în care atunci când am avut o creștere a prețului la produsele lactate, de a fost nevoie de intervenția Guvernului, au rămas prețurile oarecum plafonate la acele niveluri și foarte greu se duc în jos. Aici depinde. Dacă populația cumpără din piețele agroalimentare mai mult, prețul se va menține în continuare ridicat”, a spus ministrul.

ADVERTISEMENT

La mâna providenței și a abundenței

Chiar dacă plafonarea prețurilor a fost un lucru pozitiv, a continuat Marcel Boloș, prețurile înregistrează în continuare creșteri dar Guvernul nu poate stabili un mercurial în piețe. Așa că românii trebuie să se roage să fie „abundență” de sezon în piețe, pentru a spera la prețuri mai mici.

„Plafonarea, deși a fost orientată spre alimentele de bază, a avut un imapct pozitiv asupra populației. Nu vreau să mă gândesc ce se întâmpla în lipsa acestei măsuri, dar cu toate acestea prețurile cresc în continuare. Nu cred că Guvernul poate să intervină asupra prețurilor din piață și asupra nivelului subvențiilor.

ADVERTISEMENT

Eu discutam cu ministrul Agriculturii, pentru că au fost la începutul anului o serie de subvenții care s-au acordat de către Guvern și cu toate acestea prețurile cresc și au această tendință de creștere (…) Sperăm că în perioada aceasta a sezonului care urmează, abundența produselor agroalimentare să fie cea care va tempera din creșterea de preț”, a spus Boloș.

Campionii scumpirilor generalizate

Conform cifrelor din ianuarie 2024, scrie Euronews, inflația anuală a variat între 0,9% și 7,3% în UE. România a înregistrat cea mai mare rată, de 7,3%, dintre țările din Uniunea Europeană, urmată de Estonia (5%), Croația (4,8%) și Polonia (4,5%). Inflația a diminuat în februarie dar România a întregistrat a treia lună consecutiv cea mai mare rată a inflației.

Danemarca și Italia au înregistrat cele mai mici rate anuale ale inflației, de 0,9%. Letonia, Lituania și Finlanda le-au urmat cu 1,1%. În octombrie 2022, inflația a atins cea mai mare rată din ultimele patru decenii.

Criza Covid-19 a fost urmată de o creștere semnificativă a prețurilor de consum, după cum arată raportul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) din 2023. Prețurile au început să crească în 2021 din cauza revenirii rapide după pandemie și a blocajelor aferente din lanțul de aprovizionare.

 

 

 

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Japonia mănâncă mici și sarmale. Românul care le prepară: „Clienții ling farfuria“ VIDEO
Japonia mănâncă mici și sarmale. Românul care le prepară: „Clienții ling farfuria“ VIDEO
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat...
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat din Sibiu. Mărturia vecinului care le-a bătut la uşă cu câteva ore înainte
Vedeta căreia Ion Ţiriac i-a luat un inel cu diamante! Ce a putut...
Vedeta căreia Ion Ţiriac i-a luat un inel cu diamante! Ce a putut spune miliardarul a lăsat mască o altă femeie celebră
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Celebrul van der Cart S-A MUTAT ÎN ROMÂNIA și s-a apucat de ALT...
Celebrul van der Cart S-A MUTAT ÎN ROMÂNIA și s-a apucat de ALT SPORT
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
„Babs” se descurcă și fără Dorian Popa. Bruneta își promovează hainele în capitala...
„Babs” se descurcă și fără Dorian Popa. Bruneta își promovează hainele în capitala luxului
Gata, e oficial! Începe MasterChef. Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu o să revină, în...
Gata, e oficial! Începe MasterChef. Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu o să revină, în sfârșit, pe sticlă
O tânără de 21 de ani a fost ucisă de iubitul ei, la...
O tânără de 21 de ani a fost ucisă de iubitul ei, la Sibiu. Bărbatul a fost prins la Păltiniș
Iubirea demult uitată a Corinei Chiriac. A iubit un cântăreț celebru, dar a...
Iubirea demult uitată a Corinei Chiriac. A iubit un cântăreț celebru, dar a părăsit-o în tinerețe: „Eu aveam 19 ani, ea puțin mai mult”